A befektetéseink adóját is megspórolja nekünk a tbsz

Tartós menekülési útvonal a kamatok szochója elől

A befektetéseink adóját is megspórolja nekünk a tbsz

Tartós menekülési útvonal a kamatok szochója elől

Bank360 tartalom
2023-07-19 Frissítve: 2024-03-07
2023-07-19 Frissítve: 2024-03-07
30699410

2023. július elsejétől a kamatjövedelmekre is kivetették a szochót. A befektetők számára a kevés menekülési út egyike egy TBSZ, amivel szocho és kamatadómentessé tehető az a hozam, amit a pénzük évek alatt termel.

 

Az állam többféle adókedvezménnyel is igyekszik hosszú távú befektetésre  ösztönözni a lakosságot. Ezek egyike a tartós befektetési számla. Ez eddig is jó lehetőség volt arra, hogy megússzuk vele a kamatadót, de 2023. július 1-től már a szociális hozzájárulási adó (szocho) is elkerülhető vele az szja-törvény alapján kamatjövedelemnek számító hozamokra.

 

Mi a tartós befektetési számla?

A tartós befektetési számla (TBSZ) olyan államilag támogatott kedvezményes konstrukció, amelynél a számlán a 3-5 évre elhelyezett és befektetett pénz részben vagy egészben mentesül a kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadóra alól.

 

Minden befektető számára alapvetés, hogy érdemes hosszabb távú befektetési stratégiát kialakítani, és a rendelkezésünkre álló pénzünket közép- vagy hosszabb távra, akár 3-5 évre befektetni. Ez nem azt jelenti, hogy ezalatt ne változtathatnánk meg a portfóliónk összetételét, de legalább azt a döntést meghoztuk, hogy ebben az időtávban hagyjuk a pénzünket dolgozni.

 

Ha a 3-5 éves időtartam alatt a befektetési termékekben elhelyezett pénzünket nem vonjuk ki az erre alkalmas számláról, akkor adókedvezményre leszünk jogosultak, vagy akár adómentessé is tehetjük az adott időszakban elért hozamunkat. Az állam ugyanis díjazza, ha hosszabb időre befektetjük a pénzünket, és ezért cserébe akár a kamat- és árfolyamnyereség-adó megfizetése alól is mentesít bennünket.

 

Megspórolhatjuk az adót

Ehhez elég tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitnunk egy pénzügyi szolgáltatónál, majd ezen keresztül befektetni a pénzünket, és minimum 3, de leginkább 5 évig a TBSZ-számlán tartani az eredetileg elhelyezett összegeket. Így az ötödik év végén adómentesen lehet a miénk az a nyereség, amit addig a befektetéseink hoztak. A tartós befektetési számla esetén a létrehozás naptári éve gyűjtőévnek számít.

 

Ez azt jelenti, hogy bármikor is nyitjuk meg a számlát éven belül, a gyűjtőév december 31-én véget ér. Amennyiben például decemberben nyitjuk meg a tartós befektetési számlánkat, akkor az időtartam tekintetében gyakorlatilag nyertünk majdnem egy évet, és januártól rögtön el is kezdődik az adómentességhez szükséges 5 éves befektetési időszak.

 

Ráadásul attól, hogy van egy TBSZ-ünk, a következő öt évben is tudunk még további összegeket hasonló módon befektetni, hiszen több ilyen számlánk is lehet egyszerre, egymással párhuzamosan. Kötöttség csak annyiban létezik, hogy egy szolgáltatónál egy évben maximum egy-egy betéti és értékpapír TBSZ-t nyithatunk.

 

Aki élni akar ezzel a lehetőséggel, annak az alábbiakban leírtuk a legfontosabb tudnivalókat a TBSZ-ről.

 

Milyen fajtái vannak a tartós befektetési számlának?

A tartós befektetési számla (TBSZ) egy értékpapírszámla típus, amellyel kedvezményesen, minimális adót fizetve vagy akár teljesen adómentesen lehet befektetni. Két fajtája van attól függően, hogy milyen megtakarítási formára használjuk. 

  1. lekötött betét
  2. értékpapír típusú befektetések (részvény, befektetési jegy, kötvény)

A két számlatípus között nincs átjárhatóság, tehát egy számlán nem lehet betétet és értékpapír alapú megtakarítást is elhelyezni. 

 

Hol lehet tartós befektetési számlát nyitni? 

TBSZ-t lehet nyitni számos szolgáltatónál, például a nagyobb bankoknál és befektetési szolgáltatást kínáló pénzintézeteknél, alapkezelőknél is. 

 

Mennyi időre kell megnyitni a számlát?

A TBSZ futamideje két részre bontható: 

  1. Felhalmozási időszak: ez a nulladik vagy “gyűjtőév”, ami mindig naptári évet jelent. Ha valaki 2023-ban nyit számlát, akkor számára a felhalmozási időszak 2023. december 31-ével véget ér. Ha a számlanyitás 2024. januárban történik meg, akkor ez az időszak (gyűjtőév) 2024. december 31-ig fog tartani. Ebben az időszakban van lehetőség pénzt befizetni a számlára.
  2. Lekötési időszak: a felhalmozási időszakot követő január 1-jével kezdődik meg és három vagy öt évig tarthat. Ebben az időszakban befizetésre már nincs lehetőség a számlára, az ott lévő összeg a hozamok, kamatok jóváírásával növelhető. Negatív hozam esetén a számlán lévő összeg a futamidő végén akár kisebb is lehet, mint a lekötési időszak kezdetén volt.

 

Mennyi pénzt kell befizetni az induláshoz?

A számla megnyitásához minimum 25 ezer forint befizetése szükséges. 

 

Hogyan lesz adómentes a tartós befektetési számlán lévő befektetés?

Az adózás alábbiak szerint alakulhat a TBSZ-en elhelyezett befektetéseknél:

  1. 5 éves lekötés után adómentes: ha a megtakarítási összeget az ötéves lekötési időszak végéig érintetlenül hagyjuk, akkor az addig elért hozam után nem kell sem kamat-, sem árfolyamnyereség-adót fizetni.
  2. 3 éves lekötés után kedvezményes adózás: ha nem hosszabbítjuk meg a hároméves lekötést, akkor 10 százalékos adót kell fizetni a kamat vagy hozam után, illetve részösszeg felvétele esetén a meg nem hosszabbított résszel arányos növekmény után.
  3. Szerződés megszüntetése esetén 15 százalékos adó: ha a felhalmozási időszak vagy a lekötési időszak első három évében a szerződés bármilyen okból megszűnik, akkor 15 százalékos adót kell fizetni. Az adót a megszakítás napján megállapított lekötés /hozam után kell megfizetni.

 

Lehet egyszerre több tartós befektetési számlát fenntartani?

Lehet, de egy naptári éven belül egy szolgáltatónál csak egy-egy betéti és értékpapír típusú befektetések nyilvántartására szolgáló számla nyitható. A szerződések száma azonban nincs korlátozva, vagyis több különböző szolgáltatóval is lehet tartós befektetési szerződést kötni, ugyanazon a naptári éven belül. A különböző számlák között nem lehetséges a pénzek átcsoportosítása.

 

Örökölhető-e a tartós befektetési számla?

Igen, örökölhető.

 

Nyitható-e devizában tartós befektetési számla?

Igen, mindkét fajta, ebben az esetben a nyitásnál minimum 25 ezer forintnak megfelelő devizát kell elhelyezni rajta.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!