Infláció, recesszió, árfolyam: ezt kell figyelniük a befektetőknek

Húsz százalékra lökhetik az inflációt a rezsiárak, ez vár a befektetésekre

Infláció, recesszió, árfolyam: ezt kell figyelniük a befektetőknek

Húsz százalékra lökhetik az inflációt a rezsiárak, ez vár a befektetésekre

Bank360 tartalom
2022-07-23 Frissítve: 2022-12-16
2022-07-23 Frissítve: 2022-12-16
28530104

A gazdasági recesszió, a szárnyaló infláció, a tartósan gyenge forint határozhatja meg a befektetések alakulását az elkövetkező időszakban. Az elemzők szerint a rezsinövekedés 20 százalék körüli repítheti a magyar inflációt.

 

Az egyik mumus a recesszió

Az elemzők további romlást is elképzelhetőnek tartanak az előttünk álló időszakban. A 2022-es és a 2023-as növekedési várakozások az eurozóna esetében is rosszabbodtak. Az OTP Global Markets szakértői szerint a magánszektor az eurózónában jól teljesít, de a koronavírus-járványból történő kilábalás még mindig nem fejeződött be. Emellett az orosz-ukrán konfliktus is újabb külső sokkhatást eredményezett, aminek leglátványosabb tünete az energiaköltségek drasztikus növekedése. A gázszállítások lehetséges őszi leállása ráadásul az energiakrízis fokozódásán keresztül jelent további érdemi kockázatot jelent.

 

Magyarországon az elemzők várakozások szerint a GDP növekedése az idei év második negyedévhez képest le fog lassulni, és az idei 5 százalékról a negyedik negyedévre és 2023-ra 2 százalékra eshet vissza. A lassulás okai között szerepel többek között az Oroszországgal és Ukrajnával folytatott kereskedelem visszaesése, a magánbefektetési hajlandóság csökkenése, a reáljövedelem-emelkedés fékeződése, valamint a sokkal szigorúbb gazdaságpolitika, és ezzel összefüggésben a hitelkereslet és fogyasztás várható visszaesése. A szakértők szigorodó gazdaságpolitikára számítanak, ami negatívan befolyásolhatja a reáljövedelmeket, miközben a magasabb kamatlábak egyszerre foghatják vissza fogyasztást és a hitelkeresletet is.

 

Csúcsra jár az infláció

Az elmúlt hónapokban elszabadult infláció világszerte évtizedes rekordokat dönt. A májusban mért 8,6 százalékos infláció 40 éves csúcsot ért el az Egyesült Államokban, miközben júniusra az eurózónában is 8,6 százalékra nőtt a drágulás az előzetes adatok szerint. 

 

A következő hónapok még az infláció növekedéséről fognak szólni, ezzel együtt a megkezdett jegybanki szigorítás a következő fél évben gyenge növekedést és továbbra is a jegybanki cél feletti, de már a normalizálódó irányba mozduló inflációt hozhat. Az infláció tetőzését világszinten, így hazánkban is év végére prognosztizálja az OTP, 13 százalékos szinten. 2023-ra 8 százalék feletti inflációt várnak itthon, de ezek még a bejelentett rezsinövelés előtti kalkulációk. A hazai lakossági gáz- és áramárak növelése 20 százalék környékére emelheti az idei inflációs csúcsot, a jövő évi éves átlagos infláció pedig 13 százalék körüli nőhet. (A Bank360.hu az új rezsiszabályokról folyamatosan frissülő tájékoztató oldalt működtet, ahol egyszerűen és érthetően megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.)

 

Nyomás alatt maradhat a forint 

Az elmúlt negyedévben a dollár 5 százalékkal tovább erősödött ez euróval szemben, elérve a paritást jelentő szinteket (azaz az azonos árfolyamot). Bár az elemzői GDP növekedési várakozások az USA és az eurozóna esetében is hasonló szintekre jöttek le, a magasabb energiaárak, és az orosz gázcsapok elzárásának lehetősége miatt az európai növekedési (és a folyó fizetési mérleg egyenleget) számokban nagyobbak a kockázatok. 

 

Az inflációs várakozások is hasonló ütemben és magasságba emelkedtek az utóbbi hónapokban, és mivel az USA-ban az inflációs probléma szélesebb bázisú, emiatt a jegybank jóval erősebb kamatemeléseket hajthat majd végre. A piac az Európai Központi Banktól (EKB) is érdemi kamatemeléseket árazott be. Itt azonban jelentősebbek a kockázatok, hiszen a gazdasági növekedés gyengébb. Emiatt a két régió közötti reálhozam különbség jelentős, kedvezve ezzel a dollárnak.

 

A magasabb energiaárak, a laza költségvetési politika, az ellátási nehézségek, valamint az európai uniós források felhasználhatóságáról szóló megállapodás hiánya együttesen továbbra is a magyar deviza ellen hatnak, így a forint hosszabb távon is gyenge maradhat mind a dollárhoz, mind az euróhoz képest. Az inflációs nyomás várható mérséklődését is figyelembe véve az OTP Bank arra számítanak, hogy a forint euróval szembeni árfolyama a következő hónapokban a 420-as szint alatt stabilizálódik.

 

Új helyzet a kötvény- és nyersanyagpiacokon

A gazdasági környezet gyors változása következtében a befektetési termékek piacán is trendforduló látszik kibontakozni. A hosszú lejáratú kötvények ismét egyre vonzóbb célpontot kínálhatnak, összefüggésben az amerikai 10 éves államkötvény-hozamok alakulásával.

 

A nyersanyagpiacok huzamosabb ideje állócsillagként mutattak irányt a befektetőknek, de ezen a téren is változások kezdődtek. A recessziós fenyegetés erősödése ugyanis a keresleti oldalon veszélyeket jelent, és a nyersanyagárak korrekciója már meg is kezdődött. Azonban az olaj- és gázpiacokon továbbra is komoly ellátás bizonytalanságok tapasztalhatóak, így semlegesre módosította az az erre vonatkozó befektetési ajánlatát az OTP.

 

Védekezésre kell felkészülni a részvénypiacokon

Bár az értékeltségi szintek a hosszú távú átlagokhoz tértek már vissza a részvénypiacokon, ez továbbra sem tükrözi megfelelő mértékben a gazdaság lassulásából és ezzel együtt a profitkilátások romlásából fakadó kockázatokat, ezért a részvények alulsúlyozást javasolja a befektetésekben az OTP. Egyes szektorok ugyanakkor ez alól kivételt képezhetnek. Az egészségügy vagy az alapvető fogyasztási javak továbbra is jó befektetési célpontot jelenthetnek. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!