Az áram ára duplájára nő, a gázé hétszeresére

Megjöttek az új rezsiszabályok: az áramár duplájára, a gázár hétszeresére nő

Az áram ára duplájára nő, a gázé hétszeresére

Megjöttek az új rezsiszabályok: az áramár duplájára, a gázár hétszeresére nő

Bank360 tartalom
2022-07-21 Frissítve: 2022-10-22
2022-07-21 Frissítve: 2022-10-22
28506053

Megjelentek a Magyar Közlönyben azok a jogszabályok, amelyek meghatározzák az augusztus elseje utáni rezsiköltségeket. A kedvezményes mennyiség feletti áramár nagyjából a duplájára, a gázár a hétszeresére nő. Ezen felül a társasházaknál és lakásszövetkezeteknél lakásonként számolják a kedvezményes gázmennyiséget.

 

Az előzetes bejelentéseknek megfelelően közzétették a kormány a rezsiköltségek módosításáról szóló rendeletét, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének ehhez kapcsolódó rendeletét. Ezekből a három legfontosabb információ a korábbi bejelentésekhez az, hogy :

 

  • a lakossági ügyfeleknek a kedvezményes árammennyiség (2523 kWh/év/mérési pont) felett az áram ára augusztustól A1 és A2-es tarifa esetén 70,104 forint/kWh óra lesz, B (alap, vezérelt „éjszakai" áram) tarifa esetén 62,884 forint/kWh. A kedvezményes ár 36,9 forint/kWh (A1, A2 tarifa) és 23,1 kWh ( B tarifa, éjszakai, vezérelt áram).
  • A lakossági ügyfeleknek a kedvezményes gázmennyiség (1729 köbméter/év/mérési pont, azaz 59 132 MJ/év/mérési pont) felett a gáztarifa 2022. augusztus–szeptember hónapok között 21,416 Ft/MJ, 2022. október–december hónapok között pedig 22,002 Ft/MJ lesz. A kedvezményes tarifa  jelenleg bruttó 2,8651 Ft/MJ.
  • Azokban a társasházakban és lakásszövetkezeti házakban, ahol egy mérési helyről látnak el több lakást, a kedvezményes gázmennyiséget a műszakilag megosztott, önálló lakások száma alapján határozzák meg.

A speciális áramtarifákat az eddigiek szerint lehet alkalmazni, ugyanis a július 21-i jogszabály kimondja:

  • a lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget és 
  • a lakossági fogyasztó által fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget

a rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni, azaz ezekre továbbra is az eddig szabályok vonatkoznak.

 

A régi és új havi árak a havonta használt mennyiségek alapján:A piaci árat a továbbiakban mindig az energetikai hivatal elnöke határozza meg, ahogy azt most meg is tette. A piaci gáz- és áramárat a hivatal elnöke december 31-ét követően negyedévekre határozza meg. 

A rendelete szerint a lakossági felhasználók a kedvezményes áram- és gázmennyiséget időarányosan jogosultak igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a  kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a  számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron.

Földgáz felhasználói adatszolgáltatáson vagy elosztói leolvasáson, leolvasást helyettesítő becslésen alapuló számlázása, valamint az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák esetén a szolgáltató üzletszabályzatában rögzített fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény meghatározást kell alkalmazni. Ennek a szabálynak az alkalmazásáról, és a havi leolvasás alapján fizetők díjelszámolásáról itt olvashatsz bővebben. 

 

Az új rezsiszabályokról, a legfontosabb kérdésekről a Bank360.hu folyamatosan frissülő oldalán itt tájékozódhatsz.

 

Milyen kedvezményes támogatási vagy hitellehetőségek vannak a lakóingatlan energiaköltségének csökkentésére?

Egyelőre 2022 végéig két olyan állami támogatási program él, amelyből meglévő lakóingatlanok energiafogyasztását lehet csökkenteni. Mindkettőt gyerekesek vehetik igénybe.

 

Az egyik a lakásfelújítási támogatás (hivatalos nevén otthonfelújítási támogatás), amelyben a végrehajtott beruházás 50 százalékára (maximum 3 millió forintra) ad az állam vissza nem térítendő támogatást. A felújítás előfinanszírozásához kedvezményes, fix 3 százalékos hitelt lehet felvenni a bankoktól. A lakásfelújítási támogatás és hitel részleteiről itt olvashatsz, és rögtön ki is tudod kalkulálni a neked megfelelő kölcsön részleteit.

 

A másik lehetőség a falusi csok, amelynek igénybevételét nemrégiben ugyancsak az év végéig hosszabbította meg a kormány. Ezt csak meghatározott kistelepüléseken vehetik igénybe a gyermeket vállalók. Ennek keretében használt lakás vásárlására esetén a támogatás egy része költhető felújításra, bővítésre, ezen belül energiahatékonysági beruházások megvalósítására is. Ennek részleteiről itt olvashatsz, a településlistát pedig itt nézheted meg.

 

Nemrégiben még igénybe lehetett venni a nagyon kedvezményes, 2,5 százalékos fix kamatú zöld hitelt a kis energiaigényű lakások, házak építésére és vásárlására, de a keret kimerülése miatt ez a lehetőség új igénylőknek már nem él.

 

Az idén tavasszal zárult napelempályázat is nagyon kedvező lehetőséget kínált a lakóingatlanok energiaköltségeinek csökkentésére, de már ez a pályázat sem elérhető új jelentkezőnek, mert a teljes összeget lekötötték.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!