Ha túl sokat légkondizunk, már nyáron izzasztó rezsiszámla jöhet

Ennyire sokkoló összeg lesz az őszi rezsiszámla a túlfogyasztóknak

Ha túl sokat légkondizunk, már nyáron izzasztó rezsiszámla jöhet

Ennyire sokkoló összeg lesz az őszi rezsiszámla a túlfogyasztóknak

Vrazsovits Rita
2022-07-21 Frissítve: 2022-09-21
2022-07-21 Frissítve: 2022-09-21
28527320

Augusztustól sokan sokkal drágábban kapják az áramot és a gázt az új rezsiszabályok alapján. Kiszámoltuk, hogy mit jelent ez az áremelés a kormány számai szerint átlagos fogyasztású, illetve annál 50 vagy 100 százalékkal többet használó háztartásnak.

 

Új korszak kezdődik a rezsicsökkentésben augusztus 1-től: a rezsinövekedés időszaka. Onnantól már csak azok élvezhetik az alacsony árú energia előnyeit, akik nem haladják meg a kormány által meghatározott átlagos fogyasztást. Aki átlépi a limitet, annak a többszörös tarifát kell fizetni a többletmennyiségre. Különösen azoknak érdemes figyelni a mérőórát, akik gázt is használnak. Kiszámoltuk, hogy mit jelent az emelés a kormány számai szerint átlagos fogyasztású, illetve annál 50 vagy 100 százalékkal többet fogyasztó háztartásnak.

 

A csütörtök délelőtt közzétett rendelet értelmében a lakossági ügyfeleknek a kedvezményes árammennyiség 2523 kWh évente egy mérési pontra (fogyasztási helyre). Egy hónapban így átlagosan 210,25 kWh-t lehet az eddigi, kedvezményes áron felhasználni.. A kedvezményes ár jelenleg és augusztustól is 36,9 forint az A1-es és az A2-es tarifa esetében is. Augusztus 1-től a kedvezményes mennyiségen felül A1 és A2-es árszabás esetén 70,104 forintot kell fizetni kilowattóránként. A vezérelt (éjszakai áramot adó B (alap) tarifa esetén 62,884 forint/kWh lesz a piaci ár a kedvezményes 23,1 kW/h helyett. 

 

A kedvezményes gázmennyiség évente 1729 köbméter mérési pontonként, ami 59 132 MJ-nak felel meg. E fölött a gáztarifa 2022. augusztus–szeptember hónapok között 21,416 Ft/MJ, 2022. október–december hónapok között pedig 22,002 Ft/MJ lesz. A kedvezményes tarifa jelenleg bruttó 2,8651 Ft/MJ, vagyis a gáz ára az átlagfogyasztás felett a hétszeresére emelkedik. Köbméterben számolva a kedvezményes gázár jelenleg 102 forint, augusztustól pedig kedvezmények nélkül 747 forintot kell fizetni az átlagos fogyasztáson felül eső részre. (A hivatalos árat MJ–ban adják meg, ami a gáz fűtőértékétől függően valamelyest változtathatja az aktuális köbméterárat. Jellemzően 34-35 MJ/köbméteres adattal találkozhatunk a gázszámlákon, a rendelet 34,2-vel számol.)

 

Mennyit kell fizetni az új szabályok szerint?

A rendeletben meghatározott átlagfogyasztással és az alatt nem kell pluszköltségre számítani. Az áramért havonta átlagosan 210,25 kWh fogyasztás után továbbra is 7758 forintot kell fizetni. A gázfogyasztás éves szinten 1729, vagyis havonta átlagosan 144 köbméteres fogyasztásig számolható a kedvezményes, 102 forintos köbméteráron. Ez havonta 14 688 forintba kerül. A Bank360.hu az új rezsiszabályok alapján kiszámolta, hogyha egy háztartás az átlagosnál 50 százalékkal többet fogyaszt évente, akkor az alábbiak szerint alakulnak az árak:

 • Az áramért az A1-es és az A2-es tarifával számolva a 7758 forinton felül további 7370 forintot kellene fizetni, így az áramszámla összesen 15 128 forint lesz.,
 • A földgáz esete összetettebb, mivel a rendeletben a MJ-ra vonatkozó árakat adták meg, és azok eltérnek augusztus-szeptember és az utána következő hónapokban. Így az átlagos fogyasztási szinten felül 
  • augusztus és szeptember hónapra 52 416 forintot kell fizetni, így összesen 67 104 forint lesz a gázszámla.
  • Október és december között pedig a 14 688 forinton felül havi 53 856 forintot kellene fizetni a többletfogyasztásért, vagyis összesen 68 544 forintot. 

 

Ha az átlagos fogyasztási szintnek a kétszeresével számolunk, akkor értelemszerűen ennél is magasabb árakra számíthatunk:

 • A havi áramszámla 100 százalékos túlfogyasztás esetén 22 497 forintra emelkedik.
 • A gázért ugyanekkora mértékű túlfogyasztás esetén 
  • augusztus és szeptember hónapban 119 520 forint lenne a havi számla végösszege,
  • október és december között pedig 122 400 forint.

Fontos szabály, hogy a szolgáltatók a kedvezményt napra számítják, ami azt jelenti, hogy attól függ a kedvezmény, hogy hány napos a hónap (illetve hány napra állították ki a számlát.) Az új rezsirendelet szerint az egy napra jutó kedvezmény mennyisége áramból 6,912 kWh (az éves 2523 kWh kedvezmény osztva 365 nappal), gázból pedig 4,737 köbméter, illetve 162 MJ (az éves 1729 köbméter, illetve 59 132 MJ kedvezmény osztva 365 nappal). Ez alapján egy 31 napos hónapban gázból 146,847 köbméter és 5022 MJ a kedvezményesen igénybe vehető mennyiség, áramból pedig 214,27 kWh az új rezsiszabályokról folyamatosan frissülő tájékoztató oldalt működtető Bank360.hu kalkulációja szerint. Ehhez tudja mindenki arányítani a havi számláján jelenleg szereplő összeget. Ez a havi leolvasás alapján fizetőknek jelenthet problémát, amiről itt lehet olvasni.

 

A nagycsaládosok kapnak kedvezményt

A gázfogyasztásra vonatkozóan nagycsaládos kedvezmény lesz érvényben augusztustól, ez a kormány számításai szerint 300 ezer háztartást érint. Három gyerek után havonta 600 köbméterrel emelkedik a többletköltség nélkül fogyasztható földgáz mennyisége, négygyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél pedig még további 300 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit. Minden további gyermek után újabb 300 köbméter “olcsó gázzal” számolhatnak a családok. 

 

Milyen kedvezményes támogatási vagy hitellehetőségek vannak a lakóingatlan energiaköltségének csökkentésére?

Egyelőre 2022 végéig két olyan állami támogatási program él, amelyből meglévő lakóingatlanok energiafogyasztását lehet csökkenteni. Mindkettőt gyerekesek vehetik igénybe.

 

Az egyik a lakásfelújítási támogatás (hivatalos nevén otthonfelújítási támogatás), amelyben a végrehajtott beruházás 50 százalékára (maximum 3 millió forintra) ad az állam vissza nem térítendő támogatást. A felújítás előfinanszírozásához kedvezményes, fix 3 százalékos hitelt lehet felvenni a bankoktól. A lakásfelújítási támogatás és hitel részleteiről itt olvashatsz, és rögtön ki is tudod kalkulálni a neked megfelelő kölcsön részleteit.

 

A másik lehetőség a falusi csok, amelynek igénybevételét nemrégiben ugyancsak az év végéig hosszabbította meg a kormány. Ezt csak meghatározott kistelepüléseken vehetik igénybe a gyermeket vállalók. Ennek keretében használt lakás vásárlására esetén a támogatás egy része költhető felújításra, bővítésre, ezen belül energiahatékonysági beruházások megvalósítására is. Ennek részleteiről itt olvashatsz, a településlistát pedig itt nézheted meg.

 

Nemrégiben még igénybe lehetett venni a nagyon kedvezményes, 2,5 százalékos fix kamatú zöld hitelt a kis energiaigényű lakások, házak építésére és vásárlására, de a keret kimerülése miatt ez a lehetőség új igénylőknek már nem él.

 

Az idén tavasszal zárult napelempályázat is nagyon kedvező lehetőséget kínált a lakóingatlanok energiaköltségeinek csökkentésére, de már ez a pályázat sem elérhető új jelentkezőnek, mert a teljes összeget lekötötték.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!