Napelem támogatás

Napelem pályázat 2021 december 6

Napelem támogatás

Napelem pályázat 2021 december 6

Varga Zsombor
2021-09-14 Frissítve: 2021-11-24
2021-09-14 Frissítve: 2021-11-24
15953032

2021. december 6-án indul a napelem pályázat a lakosságnak. A pályázat keretében nagyösszegű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak napelem építésére és fűtéskorszerűsítésre azok a háztartások, ahol az egy főre jutó kereset az országos átlag alatt van.

 

A bekerülési költség 100%-át állja az állam

 

A támogatás keretében a napelemek telepítés és rendszerbe helyezés illetve a fűtéskorszerűsítés kötségeinek 100%-át átvállalja az állam a programban rögzített maximum értékig. A pályázóknak nem kell regisztrációs vagy egyéb díjat fizetniük.

 

Majdnem 3 milliós támogatás napelemes rendszerre

 

Csak napelemes rendszer telepítése esetén közel 2,9 millió forint kapható. A tetőnek statikailag alkalmasnak kell lennie a napelemek telepítésére. Fontos kitétel, hogy lakóépületek tetejére kell telepíteni a napelemeket. Ez azt jelenti, hogy lehet nem igényelni a támogatást:

 • földre telepített napelemekre,
 • szigetüzemű napelem rendszerre,
 • nem lakóépületekre, például a nyaralóra vagy gazdasági épületre telepített napelemekre.

 

11 millió forint az ingatlan energetikai korszerűsítésére

 

Ha az ingatlan energetikai korszerűsítését is vállalja a pályázó, akár 11 millió forintot is kitehet a támogatás, amit teljes mértékben az előírt célokra kell fordítani.

 

Két különböző energetikai korszerűsítést lehet megvalósítani

 

A vissza nem térítendő, önrészt nem igénylő támogatás minimális összege 500 000 forint, a maximális összege attól függ, hogy milyen beruházást hajtanak végre az ingatlanon:

 

 1. napelemes rendszer a tetőn saját fogyasztási célra: bruttó 2 900 000 Ft
 2. a napelemes rendszer mellett nyílászáró csere és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval: bruttó 11 300 214 Ft

 

Elszámolási kötelezettség

 

A támogatással minden esetben el kell számolni. A valós ráfordítási költséget nem haladhatja meg a támogatás mértéke, ugyanakkor el kell érnie legalább 500 ezer forintot. Az igénylő anyagköltsége és a saját kivitelezés költsége azonban nem számoltatható el, csak az előzetesen regisztrált vállalkozások által kiállított számlák jöhetnek szóba.

 

Az elszámolható költségekről részletesen a napelem.palyazat.gov.hu oldalon letölthető dokumentum tájékoztat.

 

Csak regisztrált vállalkozásokkal lehet kiviteleztetni

 

Napelemet telepíttetni, fűtésrendszert korszerűsíteni és nyílászárókat cserélni csak a program regisztrációs listáján szereplő vállalkozással lehet. Ezek olyan vállalkozások, amelyek sikeresen teljesítették a RRF-6-2-2 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című kivitelezői regisztrációt. Pozitív elbírálás után a vállalkozás felkerül a „Regisztrált
kivitelezők listájára”, ahonnan napelem támogást igénylők számára kiválaszthatóvá
válik. A kivitelezői regisztráció 2021. október 18-tól adható be, a regisztrációs felhívásnapelem.palyazat.gov.hu oldalon található.

 

A vállalkozásokkal történő előszerződés minden esetben feltétele a pályázaton indulásnak, enélkül még a pályázat online kitöltő felülete sem nyílik meg.

 

Előfinanszírozás

 

A kezdeti munkálatokra előfinanszírozás igényelhető, ez nem haladhatja meg a napelemes rendszer megvalósításához szükséges jogi költségeket (pl. mérőóra csere) és legfeljebb a beruházás után kifizetett támogatási összeg 13 százalékát teheti ki.

 

Az igénylőre vonatkozó feltételek

 

A napelem pályázat igénylőjére két fontos feltétel vonatkozik:

 

 1. tulajdonosnak (legalább résztulajdonosnak) kell lennie abban az ingatlanban, amelyben a támogatott napelemes rendszer megvalósul,
 2. emellett állandó lakcímmel kell rendelkeznie az ingatlanban.

 

Napelem pályázat jövedelmi kritérium

 

A napelem pályázatra egy fontos jövedelmi kritérium is vonatkozik, amely az ingatlan minden résztulajdonosát érinti:

 

A tulajdonosok éves átlagos bruttó jövedelme nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

 

A 4850 000 forintos értékbe csak azok a tulajdonosok számítanak bele, akik jövedelemmel rendelkeznek, az eltartottak nem csökkentik az értéket.

 

Az átlagos jövedelembe minden 2020-as évre vonatkozó szja bevallás szerinti jövedelem beleszámít, emellett a nyugdíj, a katások és a kivások jövedelme is. A kalkuláció során a jövedelemben nem részesülő tulajdonosokkal nem kell számolni, nettó fizetés és egyéb jövedelmek tekintetében a 2021. augusztus 30-án fennálló állapot számít. Ha azóta lakáseladás vagy öröklés miatt változtak meg az ingatlan tulajdonosai, akkor a pályázat beadásának időpontjában kell nézni a jövedelmi kritériumot.

 

 

Csak egyszer lehet a napelem pályázatban részt venni

 

A kritérium az igénylőre és az ingatlanra egyaránt vonatkozik.

 1. Egy személy csak egyszer kaphat napelem támogatást
 2. Egy ingatlanra csak egyszer lehet indulni a napelem pályázaton.

 

Kizáró tényezők

 

Az alábbi tényezők kizárják, hogy az igénylő nyerjen a napelem pályázaton:

 1. Az ingatlan kiskorú tulajdonos tulajdonában van
 2. Az igénylőnek 60 napot meghaladó köztartozása van
 3. Az igénylőnek nincs magyar adóazonosító jele

 

A napelem pályázat csak:

 • legfeljebb hatlakásos társasházakra (lakásonként jelentkezhetnek az igénylők, de a társasház tulajdonosainak tulajdoni többségének írásos hozzájárulása szükséges),,
 • sorházakra,
 • családi házakra 

adható be.

 

További kizáró oknak minősül, ha:
 

 • az ingatlan olyan műszaki állapotban van, hogy a napelemes pályázat előzetes felújítás nélkül nem valósítható meg,
 • az ingatlan nyílászáróinak legalább fele már megfelel a hatályos követelményértékeknek (ebben az esetben csak a napelemes rendszer valósulhat meg, a fűtéskorszerűsítés nem)
 • a beruházás megkezdődött már a pályázat beadása előtt, beleértve a berendezések és anyagok megvásárlását.

 

A napelem pályázat indulása régiónként és megyénként

 

Az igénylés a palyazat.gov.hu oldalon nyújtható be online. 2021. december 6. reggel 8-kor nyílik meg a RRF- 6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat. Első körben csak a nyugat- és közép-dunántúli megyék számára lesz elérhető, majd hetente egy-egy újabb régió következik.

 

Összesen négy ütemben lehet jelentkezni, a legutolsó ütem 2024 szeptemberére van kiírva. Minden esetben délután 17:00 órakor nyílik meg a jelentkezési felület, és három hétig lehet beadni az adott régióban a pályázatot, az utolsó napokban egyaránt este 18:00 óráig.

 

A régiónkénti pontos menetrend:
 

1. ütem

 1. 2021. december 6.: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és     Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék)
 2. 2021. december 13.: Dél-Dunántúl és Dél-Alföld (Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék)
 3. 2021. december 20..: Észak-Alföld és Észak-Magyarország (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
 4. 2021. december 27.: Pest megye és Budapest

 

2. ütem

 1. 2022. szeptember 12.: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék)
 2. 2022. szeptember 19.: Dél-Dunántúl és Dél-Alföld (Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék)
 3. 2022. szeptember 26.: Észak-Alföld és Észak-Magyarország (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
 4. 2022. október 3.: Pest megye és Budapest

 

3. ütem

 1. 2023. szeptember 11.: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék)
 2. 2023. szeptember 18.: Dél-Dunántúl és Dél-Alföld (Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék)
 3. 2023. szeptember 25.: Észak-Alföld és Észak-Magyarország (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
 4. 2023. október 2.: Pest megye és Budapest

 

4. ütem

 1. 2024. szeptember 2.: Nyugat-Dunántúl és Közép-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megyék)
 2. 2024. szeptember 9: Dél-Dunántúl és Dél-Alföld (Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád megyék)
 3. 2024. szeptember 17.: Észak-Alföld és Észak-Magyarország (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyék)
 4. 2024. szeptember 24.: Pest megye és Budapest

 

Meghatározott keret régiónként

A napelem program régiónként és ütemenként megszabja a pályázat keretében igényelhető maximális keretösszeget. 
 

napelem pályázat keretösszegek régiónként
Napelem pályázat keretösszegek régiónként

 

Pontrendszer alapján döntenek

 

A napelem pályázaton a régiónkénti és ütemenkénti keretösszeg erejéig lehet indulni. A Nemzeti Hatóság rászorultság alapon pontrendszert dolgozott ki. Az érvényes pályázatokat a pontok szerint csökkenő sorrendbe rakják, és a sorrend alapján kezdik osztani a napelem támogatást.

 

Összesen 7 pontot lehet szerezni a pályázatban, négyet az ingatlanban lakó gyermekek, hármat a ingatlan elhelyezkedése után.

 

A támogatásban részesíteni kívánt ingatlanban 2021. augusztus 30.-án
állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek száma szerint:
 

 1. nincs gyermek: 1 pont
 2. 1 gyermek: 2 pont
 3. 2 gyermek: 3 pont
 4. 3 vagy több gyermek: 4 pont

 

A támogatásban részesíteni kívánt ingatlan fekvése szerinti járás fejlettsége a
kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet 2.
számú melléklete alapján:

 1. nem minősül kedvezményezett járásnak: 1 pont
 2. kedvezményezett járás: 2 pont
 3. fejlesztendő járás: 3 pont

 

Határidők

 

A sikeres pályázatot az online rendszerben megjelenő Támogatói Okirat jelzi, ekkortól érdemes elkezdeni a munkálatokat.
 

 • A Támogatói Okirat kiállítása után 6 hónapon belül el kell kezdeni a napelem engedélyeztetési folyamatát a szolgáltatónál a fázisbővítéssel nem járó beruházásoknál, ha azonban szükséges ez a lépés, 12 hónap áll rendelkezésre
 • A napelemes rendszer telepítésére az okirat kiállítását követően 14 hónapig van lehetőség,
 • a nagyobb összegű, energetikai korszerűsítéssel járó beruházásra 18 hónap áll rendelkezésre .
 •  

 

A késést minden esetben be kell jelenteni, 3 hónapnál hosszabb késést pedig részletesen indokolni kell. 2026. június 30. után már semmilyen körülmények között nem fejezhető be támogatott beruházás.

 

A program végeztével még 2026. december 31-ig, de minden esetben legalább 3 évig csak engedélyeztetés mellett lehet eladni az ingatlant. Ha az eredeti jövedelmi feltételeket nem teljesíti az új vásárló, a támogatást az alapkamat kétszeresét kitevő késedelmi kamat mellett kell visszafizetni - igaz annak csak az időarányos, értékcsökkentett részét.

 

Akár 35 ezer háztartás is részesülhet a támogatásból

 

A program a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv része, és összesen 201 milliárd forintos összegből valósulhat meg, ami az előzetes kalkulációk szerint akár 34 920 háztartás napelemes rendszerét fedezheti, amiből legalább 11 600 család a magasabb összegű, fűtéskorszerűsítést is tartalmazó támogatásban részesülhet. A november-decemberben lezajló 1. ütem 100 milliárd forint, a további 3 ütem összesen további 100 milliárd forint keretösszeget tesz lehetővé.

 

Gyakori kérdések

 

Csok-os ingatlanra be lehet adni a napelem pályázatot?

Igen. A csok nem kizáró feltétel.

 

Falusi csok keretében felújított ingatlanra lehet kérni napelem támogatást?

Igen. A falusi csok nem kizáró feltétel.

 

Pályázhatok, ha jelzáloghitel van az ingatlanon?

Igen. Sem a lakáshitel, sem a szabad felhasználású jelzáloghitel nem kizáró feltétel.

 

Indulhatok a napelem pályázaton, ha igényeltem lakásfelújítási támogatást?

Igen, a kettő nem zárja ki egymást.

 

Minimálbérrel igényelhető a napelem pályázat?


a 2022-es minimálbér bruttó havi 200 000 forint, egy évben ez 2 400 000 forint. Tehát ha akár mindkét kereső minimálbérre van bejelentve, akkor is pont belefér a háztartás jövedelme a 4 850 000 forintos keretbe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!