Lakásfelújítási támogatás napelem

Napemeles szaldó egyszerűen: a hónap végéig érdemes benyújtani az otthonfelújítási kérelmet

Lakásfelújítási támogatás napelem

Napemeles szaldó egyszerűen: a hónap végéig érdemes benyújtani az otthonfelújítási kérelmet

Varga Zsombor
2021-06-19 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-19 Frissítve: 2022-01-18
14783329

Az otthonfelújítási támogatást napelemes rendszer építésére vagy akár bővítésére is lehet költeni, az ilyen célú felújításoknak azonban egy különleges, egyedi határideje közeledik. Június 30-ig, vagyis a hónap végéig ugyanis meg kell lennie a kész napelemes rendszernek ahhoz, hogy az elszámolás a jelenleg kedvezőbbnek tartott szaldós legyen, és ne a későbbiekben egységesen kötelezővé váló bruttó elszámolás.

 

Nem csak a felújítási munkát, hanem a támogatási kérelmet is érdemes a hónap végéig leadni, ha más munkálatot már nem tervezünk a program keretében, ez ugyanis lényegesen leegyszerűsíti a papírmunkát és a határidők nyomását.

 

Szaldós vagy bruttó elszámolás?

Az elszámolási formának akkor van jelentősége, ha a napelemes rendszer több energiát termel, mint amennyit a háztartásban éppen akkor fel lehetne használni, tehát például a nyári hónapokban. Ekkor a fölös energiát a hálózatba táplálják. Télen már kevesebb a napsütés, így ekkor a legtöbb napelemmel felszerelt háztartás is áram vásárlására szorul.

 

A szaldós elszámolás során a két különböző időszak villamos energiafelhasználását évente egyszer összevetik, és ez alapján állapítják meg az áramfogyasztás költségeit - ami akár azt is jelentheti, hogy a szolgáltató fizet a napelemes háztartásnak, ha több energiát táplált be, mint amennyit vásárolt. Bruttó elszámolásnál azonban nincs semmilyen összevetés, a hálózatba betáplált energiáért fizet a szolgáltató, ahogy a megvásárolt áramért is a fogyasztó.

A bruttó elszámolási formát csak a következő hónaptól vezetik be, így még sok a bizonytalanság. Az új rendszer hátránya a várakozások szerint az lehet, hogy a szolgáltató az átvett áramért kevesebbet fog fizetni, mint a fogyasztó a megvásárolt áramért. A különbséget az okozhatja, hogy a vásárolt áram egy jelentős részét a rendszerfenntartási díj teszi ki, ezt az összeget pedig a fogyasztó értelemszerűen nem kérheti a szolgáltatótól. Így viszont akkor sem lesz nulla az áramszámla, ha ugyanannyi energiát adott a háztartás, mint amennyit megvásárolt.

 

Június 30-ig lehet szaldós az elszámolás

Ez alapján nem meglepő, hogy sokan szeretnének még úgy napelemet beépíteni, hogy arra a szaldós elszámolás vonatkozzon. Ezt főszabályként június 30-ig lehet megtenni a lakásfelújítási támogatás keretében, az ezután beépített napelemes rendszerek esetén mindenképpen a bruttó elszámolás fog érvényesülni. Ha azonban már a munkálatok befejeződtek, a szaldós elszámolás szempontjából az is számít, hogy mikor nyújtjuk be a lakásfelújítási támogatási kérelmet. A június 30-ig benyújtott szerződés esetén ugyanis még kevesebb feltételnek szükséges megfelelni a támogatási összeghez jutáshoz, mint azután.

 

A június 30-ig benyújtott lakásfelújítási támogatás esetén a következő napelemhez köthető dokumentumokat szükséges mellékelni:

 

  • Az 5. számú nyilatkozatot, amelyben a beszerelést végző vállalkozó kijelenti, hogy a beépítés egységköltsége nem haladta meg az előírt szintet,
  • a napelemes rendszer beépítésének végszámláját,
  • a napelemes rendszer befejezésére vonatkozó teljesítési igazolást.

 

Amennyiben június 30. után adnánk be a támogatási kérelmet, ezen felül még a szolgáltató igazolása is szükséges arról, hogy a napelemes rendszer beüzemelése még július 1. előtt megtörtént. Vagyis a később történő leadás  esetén június 30-ig meg kell történnie az óracserének, amit a szolgáltató igazol, emellett pedig az áramvásárlási szerződést és hálózati engedélyt is csatolni szükséges. Tehát rengeteg papírmunkát spórol az, aki június 30-ig benyújtja a napelemre vonatkozó támogatási kérelmét, ráadásul a szolgáltatói engedélyre sem kell a támogatási folyamattal kapcsolatban várakozni.

 

Milyen egyéb lehetőségek vannak?

Ha azonban sem a támogatási kérelem leadása, sem az óracsere nem történik meg június 30-ig, a lakásfelújítási támogatás keretében csak bruttó elszámolással üzemelhet később a napelemes rendszer. Ebben az esetben pedig a 6. nyilatkozat leadása is szükségessé válik, amelyben a szolgáltató kijelenti, hogy nem lehetséges a szaldós elszámolás a beépített napelemes rendszer esetében (illetve az óracsere időpontjáról is szükséges dokumentumot szerezni, és a három korábban felsorolt iratot is be kell nyújtani).

 

Ha azonban mindenképp szaldós elszámolást szeretnénk, de a napelem beszerelése csak június 30. után történik meg, vagy az óracserét nem sikerül június 30-ig elintézni, de más, jelentős költségű felújítási munkálatok még folyamatban vannak, akkor nehéz döntést kell hozni. 2023. végéig beszerelt napelem lehet még szaldós elszámolásban - de csak akkor, ha nem a lakásfelújítási támogatás keretében történik meg a kivitelezés. Vagyis ebben az esetben le kell mondani a támogatási összegről.

 

Ha a napelem tervezgetése még folyamatban van, de a szaldós elszámolást szeretnénk, a lakásfelújítási támogatást ugyan nem vehetjük igénybe, piaci hitellel viszont finanszírozhatjuk a munkálatokat.

 

Figyelem! Az otthonfelújítási támogatás keretében kivitelezett napelemes rendszer nem ugyanaz, mint a napelem pályázat segítségével megvalósult.

Frissítés: a június 30-án megjelent Magyar Közlöny alapján nem lép hatályba az a törvény, amely kimondta, hogy a június 30. után elkészült, lakásfelújítási támogatásból finanszírozott napelemes rendszer esetén le kell adni a 6. nyilatkozatot, és csak bruttó elszámolás lehetséges. Vagyis a július 1. után elkészült napelemes rendszerek esetén is lehetséges szaldós elszámolást alkalmazni a lakásfelújítási támogatás mellett is, vagyis változatlan feltételekkel lehet júliustól is igényelni a lakásfelújítási támogatást szaldós napelemes rendszer építésére is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!