Korszerűsítési hitelek

Megéri kizöldülni: energiatakarékos ingatlanért olcsóbb hitel jár

Korszerűsítési hitelek

Megéri kizöldülni: energiatakarékos ingatlanért olcsóbb hitel jár

Vrazsovits Rita
2021-06-03 Frissítve: 2023-03-01
2021-06-03 Frissítve: 2023-03-01
14546503

Környezettudatosság és fenntarthatóság - napjaink fontos hívószavai ezek, amelyekre a hitelintézetek nemcsak a saját befektetéseikkel összefüggésben reagálnak egyre többször, hanem a lakosságnak nyújtott szolgáltatások kialakításánál is figyelembe veszik ezeket. Több jelzáloghitel is elérhető ugyanis a piacon, amelynél kifejezetten az ingatlan energetikai fejlesztése miatt vehetünk igénybe plusz kedvezményeket. Összegyűjtöttük, melyik banknál vehető igénybe kedvezmény, ha korszerűsíteni szeretnénk.

 

Egy ingatlan állapotáról sokat elárul, hogy milyen energetikai osztályba sorolható be. A legjobb minősítés az AA++, ami azt jelenti, hogy az ingatlan minimális energiaigényű,  a legrosszabb pedig a JJ, amit a súlyosan elavult, energiapazarló ingatlanok kapnak meg. E két kategória között tíz további szint van, ezek közül az FF jelenti az átlagos szintet. Az országos statisztika szerint a tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok 13 százaléka tartozik az átlagos kategóriába, további 42 százalék pedig átlag alattinak minősül energiahatékonysági szempontból.

 

Van hova fejlődni, és van olyan bank, aki ebben segít is

 

A bankok egy része kifejezetten korszerűsítésre, az energetikai fejlődést figyelembe véve kínál kedvezményes kölcsönt a lakosságnak. Ilyen például a Budapest Bank ECO korszerűsítési hitele is, mely az energiafogyasztás csökkentését és a megújuló energia felhasználásán alapuló technikák elterjedését ösztönzi.

 

Teljes mértékben elengedi az induló költségeket a Budapest Bank, ha a korszerűsítést követően az ingatlan energetikai besorolása eléri legalább a BB kategóriát, vagy ha a korszerűsítés előtti besorolása az ingatlannak legalább FF, és legalább két kategóriával javul a korszerűsítés során. Az átvállalt és visszatérített induló költségek összege közel 160 ezer forint is lehet, amibe az energetikai tanúsítványok ára is beletartozik. 

 

Az induló költségek elengedése mellett az ügyleti kamat is kedvező, a teljes hiteldíjmutató 10 millió forint igénylése esetén 3,77 százalék, ha tízéves futamidővel és ötéves kamatperiódussal számolunk. Az induló törlesztőrészlet 99 455 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11 934 656 forint. 

 

Az UniCredit Bank piaci lakásfelújítási hiteléhez ökokedvezmény vehető igénybe, ha a korszerűsítési munkálatokkal a felújított ingatlan legalább CC kategóriás besorolást ér el az energetikai tanúsítvány alapján. Ennek a mértéke 0,5 százalék kedvezmény az ügyleti kamatból. A folyósítástól számítva kilenc hónap áll rendelkezésre a munkálatok befejezéséig. 

 

A korszerűsítési ingyenhitel már nem elérhető

 

Az energiahatékonyság fejlesztése volt a célja annak a lakosság számára is elérhető kamatmentes kölcsönnek is, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) biztosított európai uniós forrásból. Ez a hiteltípus az OTP Bank tájékoztatója alapján 2020. november 5. óta nem érhető el; addig többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, illetve megújuló energiaforrások, napelem, napkollektor telepítésére lehetett igénybe venni, legfeljebb 10 millió forintig. 

 

A falusi csok és a lakásfelújítási támogatás is jó erre, de nem jár plusz kedvezmény az energiahatékonyságért

 

Egy korábbi cikkünkben már említettük, hogy a kifejezetten ingatlan korszerűsítést ösztönző falusi csok esetében nem egyértelmű, hogy milyen típusú munkálatokra költik az igénylők az állami támogatást, illetve, hogy a munkálatok után hogyan változik az ingatlan energetikai besorolása.

 

Pedig az állam bőséges támogatást ad a preferált kistelepülések lakóinak: vásárlással egybekötve legfeljebb 10 millió forint, meglévő ingatlan felújítására pedig legfeljebb ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni, ami kamattámogatott jelzáloghitellel is kiegészíthető. A falusi csok részletes feltételeiről itt írtunk

 

Szintén felhasználható korszerűsítésre az otthonfelújítási program, amellyel legfeljebb hatmillió forint kamattámogatott lakáshitelhez és hárommillió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak hozzá a legalább egy gyermeket nevelő családok. Az energetikai tanúsítvány itt sem elvárás, arról azonban már korábban írtunk, hogy milyen munkálatokra veszik igénybe leggyakrabban a családok a támogatást. Ezek közül energetikai szempontból a tetőcsere, a szigetelés, illetve a napkollektor és napelemes rendszer telepítése tartozik a népszerű ingatlancélok közé.

 

2021. december 6-án napelem pályázat indul, amellyel vissza nem térítendő támogatást kaphatnak olyan háztartások, ahol az országos átlag van az egy főre jutó éves kereset.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!