Radiátor

Fűtéskorszerűsítés hitelből? Kiszámoltuk, mennyiből tudsz belevágni

Radiátor

Fűtéskorszerűsítés hitelből? Kiszámoltuk, mennyiből tudsz belevágni

Vrazsovits Rita
2020-11-22 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-22 Frissítve: 2022-01-18
11050019

A fűtéskorszerűsítés egyik módja a régi kazán cseréje egy új, energiatakarékos készülékre. Belevágni azonban nem egyszerű, ráadásul a családi kasszát is jelentősen megterheli - akár milliós tétel is lehet attól függően, hogy mekkora ingatlant kell fűteni. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mire érdemes odafigyelni egy kazáncserénél, illetve, hogy miből lehet finanszírozni a tervezett fűtéskorszerűsítést. 

 

Egy kazáncsere megtervezhető előre, de akár egy váratlan meghibásodást követően is sor kerülhet rá. Akárhonnan nézzük, a régi készülék cseréje egyszerűsített eljárás esetén is több százezer forintba kerül, ha pedig a tervezéstől a kivitelezésig tartanak a munkálatok, akkor a végösszeg az egy-másfél millió forintot is elérheti. 

 

Az alábbi költségekkel érdemes számolni:

 

  • a tervezés 50-60 ezer forint,
  • a kazánok ára széles skálán mozog, 250 ezer forint és egymillió forint között is találtunk a jelenlegi szabályozásnak megfelelő kazánokat. Fontos, hogy a készülék kiválasztásánál ne az ár legyen az elsődleges szempont, hanem az ingatlan jellemzői. 
  • A szerelvények és a radiátorok (ha szükséges) költsége is elérheti a 2-300 ezer forintot,
  • illetve szintén ugyanekkora összeget is elvihetnek a kivitelezési munkálatok. 

 

Mindent összeadva még egy olcsóbb kazánkészülékkel is belekerülhet egymillió forintba a csere.

 

Miből érdemes kifizetni ezt az összeget?

A finanszírozásra több lehetőség is van. A legjobb, ha rendelkezik annyi megtakarítással a lakástulajdonos, hogy ki tudja fizetni a költségeket, erre azonban nem mindig van lehetőség. A másik opció, hogy hitel segítségével oldja meg a fűtési rendszer megújítását. Erre a célra felhasználható a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel is. 

 

A Bank360.hu hitelkalkulátoraival mindkét kölcsöntípusra megnéztünk egy-egy példát, másfél millió forintos hitelösszeggel és a 60 hónapos futamidővel számolva. 

 

A személyi kölcsönök között a teljes futamidőre már találhatunk 8,06 százalékos THM-mel igényelhető. A törlesztőrészlet 2020 végéig - a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon miatt - 28 705 forint, januártól pedig 30 319 forint. A teljes visszafizetendő összeg 1 815 912 forint. További személyi kölcsön ajánlatokat a személyi kölcsön kalkulátorral lehet összehasonlítani. 

 

Ha ugyanezt a hitelösszeget szabad felhasználású jelzáloghitelként vennénk fel, a legalacsonyabb elérhető THM 5,58 százalék. A havi törlesztőrészlet így 28 610 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 716 600 forint. 

 

Összességében a jelzáloghitel 100 ezer forinttal olcsóbb, mint a személyi kölcsön, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a jelzáloghitel igénylés összetettebb, tovább tart, emellett ingatlanfedezet bevonására is szükség van. 

 

Januártól állami támogatás is lesz rá

Januártól 50 százalékban akár állami támogatásból is finanszírozható lesz a fűtéskorszerűsítés, így a kazáncsere is, mivel elindul az otthonfelújítási program. Legfeljebb hárommillió forintot igényelhetnek a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításra. A támogatás összege legfeljebb a munkálatok költségeinek a felét teheti ki. 

 

Az eddig ismert feltételeket az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban ebben a cikkben foglaltuk össze.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!