Felújítás

Mit tudunk eddig az otthonfelújítási támogatásról?

Felújítás

Mit tudunk eddig az otthonfelújítási támogatásról?

Vrazsovits Rita
2020-11-20 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-20 Frissítve: 2022-01-18
10982273

Újabb részleteket árult el Novák Katalin a 2021 januárjában induló lakásfelújítási támogatással kapcsolatban. Összefoglaltuk, mit tudunk eddig a maximum hárommillió forintos támogatás feltételeiről. 

 

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, 2021. januártól akár három millió forint állami támogatást is kaphat egy család ingatlanfelújításra, mely a költségek felét fedezheti - ennek a támogatási elemnek az újabb részleteit Novák Katalin tárca nélküli miniszter ismertette. 

 

A gyerekekre vonatkozó feltételeket korábban már ismertette a családtámogatásokkal foglalkozó politikus. Azok igényelhetik a támogatást, akik:

 

  • gyermeket várnak és a magzat már legalább 12 hetes,
  • a szülőkkel élő gyermek nem múlt el 25 éves,
  • súlyosan beteg gyermeket nevelnek, és jogosultak a gyodra - ebben az esetben a 25 éves korhatárt nem kell figyelembe venni.

 

Mi derült ki a támogatással kapcsolatban?

A korábban ismert feltételek mellett további új információk derültek ki, ezek a következők:

 

  • a maximálisan igényelhető három millió forint fele-fele arányban használható fel az anyagköltségek és a munkadíjak fedezésére. 
  • A támogatást nemcsak házaspárok, hanem élettársak, elvált és egyedülálló szülők is igénybe vehetik. 
  • Akkor is felvehető a támogatás, ha az elvált szülők külön-külön nevelik a gyermekeket - ők osztozhatnak a támogatáson. 
  • Az igénylés feltétele a folytonos, legalább egy éve tartó TB jogviszony - ebbe beleszámít a felsőoktatási jogviszony, valamint az utolsó három hónapban az álláskeresési járadék is.
  • Az igénylőnek nem lehet köztartozása.
  • A felújítás után el lehet adni a felújított lakást - a következő lakásban azonban ugyanaz a család nem veheti fel még egyszer a támogatást. 
  • Ugyanazt a lakást viszont az új tulajdonos ismét felújíthatja az otthonfelújítási támogatás segítségével.
  • A támogatás folyósításától számítva fél évig a területileg illetékes kormányhivatal ellenőrizheti, hogy megvalósult-e a felújítás.

 

A pontos szabályozást rendelet fogja ismertetni, amint ez megjelenik, mi is beszámolunk róla.

 

Milyen munkálatokra használható fel a támogatás?

A jelenleg igényelhető, lakáscélú támogatásokkal ellentétben az otthonfelújítási támogatás nemcsak bővítésre és korszerűsítésre lesz felhasználható, hanem egyéb, az ingatlant szebbé tevő munkálatokat is fedezhet belőle a család. Ilyen lehet például egy festés, egy új beépített szekrény, illetve a garázs vagy a nyári konyha felújítása is. Emellett a csokból is fedezhető tetőtér-beépítés vagy a falusi csok segítségével finanszírozható fűtéskorszerűsítés is reális célja lehet a januártól igényelhető támogatásnak - akár úgy is, hogy a két támogatást egyszerre igényli meg a család.

 


A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részletes feltételeiről ezen az oldalon találsz információt. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!