Lakásvásárlás

Otthonteremtési program 2024

Lakásvásárlás

Otthonteremtési program 2024

Magyar Agnes Zsuzsa
2020-11-07 Frissítve: 2023-12-28
2020-11-07 Frissítve: 2023-12-28
10853720

Az otthonteremtési program öt új elemmel bővült, valamint a  jelzáloghitel felvételekor fizetendő közjegyzői díjakat is maximalizálni szándékozik a kormány. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen elemekre számíthatunk 2024-ben és kiszámoljuk, mekkora kedvezményeket jelenthetnek ezek egy ingatlan vásárlása esetén.

 1. 5% lakásáfa

  2024-ben is még 5% áfát kell  fizetni az új építésű ingatlanok vásárlásakor. A csökkentett áfa a 150 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokra és 300 négyzetméternél kisebb alapterületű házakra érvényes.
   
 2. Visszaigényelhető az áfa az új építésű csokos ingatlan után

  A csok támogatással vásárolt új építésű ingatlanok után visszaigényelhető a csökkentett, 5%-os áfa. Jelenleg az áfa visszigénylés csak a falusi csok program keretében preferált kistelepüléseken vehető igénybe 5 millió forintos összeghatárig, a mostani 27%-os áfával. 
   
 3. A csok segítségével vásárolt ingatlan után nem kell illetéket fizetni

  Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a csokkal vásárolt új építésű vagy használt ingatlanok esetében. Alapesetben a vagyonszerzési illeték az ingatlan vételár 4 százaléka.
   
 4. Tetőtér beépítésre igényelhető lesz a csok

  A teljes vissza nem térítendő csok-támogatás összege igényelhető lesz tetőtér beépítésre. Ezt a konstrukciót nevezik “többgenerációs csoknak” is.
   
 5. Lakásfelújítási támogatás

  Jövő évtől kezdve az otthonfelújítási program keretében az állam állja a felújítási költségek felét hárommillió forintos értékhatárig a legalább egy gyereket nevelő családoknak. A csok nem feltétele az igénylésnek, és nem csak korszerűsítésre lehet majd igénybe venni a lakásfelújíási támogatást.
   
 6. Közjegyző illeték kedvezmény

  Novák Katalin azt is bejelentette, hogy a jövőben a kormány maximalizálni fogja a jelzáloghitelek felvételekor fizetendő közjegyzői munkadíjakat. Jelenleg Magyarországon minden lakáshitelt kötelező közjegyzői okiratba foglalni. Az intézkedés akár több tízezer forint megtakarítást is jelenthet az ingatlanvásárlás költségeiből.
   
 7. Zöld hitel és zöld csok

  Évi maximum 2,5%-os kamatozású zöld hitel igényelhető az energiatakarékos újépítésű ingatanokra. A hitel mellé akár 0%-os kamatozású zöld csok is igényelhető.

 

Hogyan jelentkeznek a kedvezmények ingatlanvásárlásnál?

Nézzünk egy példát! Az egyik esetben idén vásárol egy pár csok nélkül egy nettó 40 milliós, bruttó 50,8 millióba kerülő ingatlant. A másik esetben ezt az ingatlant jövőre vásárolják meg csok támogatás segítségével.

Lakásvásárlás
 

Látható, hogy így 12 832 000 forinttal kevesebb kiadással juthatnak az ingatlanhoz jövőre azok, akik csokkal vásárolják meg az ingatlant azokhoz képest, akik idén csok nélkül.

 

Állami támogatások az ingatlanvásárláshoz

Az illetékmentesség és áfa visszaigénylés feltétele a csok támogatás igénybevétele. Ahhoz, hogy pontosan lássuk, mennyi pénzt kell előteremteni az ingatlanszerzéshez, számolnunk kell a csok támogatás összegével. Három gyerek után ez akár 10 millió forint is lehet, így csak 30 millió forintot kell előteremteni saját erőforrásból a szóban forgó ingatlan megvételéhez.

 

Ha a pár még a gyerekvállalás előtt áll, felvehetik a babaváró hitelt. Ha három gyermekük születik a megszabott időn belül, a hitel akár egy 10 milliós vissza nem térítendő támogatássá válhat. A babavárót beleforgathatják az ingatlan vételárába, így összességében csak 20 milliót kell előteremteni a lakásra.

 

Döbbenetes a különbség: ha visszafizetési kötelezettség nélkül sikerül kifuttatni a babaváró hitelt, 32 832 000 Ft-tal kevesebb pénzt kell előteremteni ugyanannak az ingatlan megszerzéséhez jövőre, mintha ugyanezt az ingatlant a gyermekvállalást honoráló állami támogatások nélkül vennénk meg idén. 

 
Lakásvásárlás

Ráadásul a fennmaradó részhez 15 millió kamattámogatott otthonteremtési kölcsön (csok hitel) felvételére is jogosultak lehetnek a vevők, amelynek gyakorlatilag verhetetlen, legfeljebb 3 százalék a kamata. Ennek előnyeiről itt írtunk

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!