Építkezés

Akár 5 millió forintot is spórolhatunk, ha így építkezünk

Építkezés

Akár 5 millió forintot is spórolhatunk, ha így építkezünk

Bank360 tartalom
2020-09-14 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-14 Frissítve: 2022-01-18
10179392

2021-től ismét az egész országban lehet új ingatlan építése után áfa-visszatérítést igényelni, maximum 5 millió forintig. A Bank360.hu körbejárta az áfa-visszatérítés igénylésének feltételeit.

 

Ha az építkezéshez felhasznált anyagokról és szolgáltatásokról számlát tudunk bemutatni, akkor legfeljebb 5 millió forintot igényelhetünk vissza. Ez azt jelenti, hogy 27 százalékos áfával számolva 18,5 millió forintos költség igazolásával maximalizálhatjuk a visszatérítést - a keret az építési költségekre és a telekár áfa tartalmára összességében vonatkozik.

Az áfa-visszatérítési támogatás új lakás építésére, korszerűsítésére és bővítésére is kérhető 2022. június 30-ig, egyszeri alkalommal.

 

Változás! Azok, akik 2020. január 1. és 2021. január 1. között igényeltek csokot építkezésre, 2021. április 21. után utólag is beadhatják az igénylést az adó-visszatérítési támogatásra - kivéve, ha már igénybe vették ezt a kedvezményt preferált kistelepülésen épülő, új építésű ingatlanhoz.

 

Adó-visszatérítés feltételei új ingatlan esetén

Ha új ingatlan építésére kérjük, akkor az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

 

  • Építési költségekre kérhetjük a költségek áfa tartalmáig,
  • Az építési telek vételárárának áfa tartalmára is kérhetjük
  • Az építési költségek és a telek vételárának összesített áfa tartalma, de összesen maximum 5 millió forint igényelhető az áfa-visszaigénylés támogatásként
  • Elfogadható ingatlan: maximum 150 négyzetméteres összkomfortos alapterületű lakás, vagy maximum 300 négyzetméteres összkomfortos egylakásos lakóépület.
  • Kérelem beadására a használatbavételi engedély kiadását megelőzően van lehetőségünk.
  • A számlákon az áfá-t visszaigényelni kívánó személy neve szerepeljen.
  • Házastársak esetében csak akkor igényelhető, ha mindkét fél szerez tulajdont az ingatlanban.
  • A kérelmezőnek minimum 180 napja fennálló (legfeljebb 30 napos megszakítással) TB jogviszonnyal kell rendelkezniük. Házastársak esetén az említett feltételnek legalább az egyik személyre érvényesnek kell lennie, amit 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni.
  • A folyósítást követően igénylőként vállalnunk kell, hogy minimum 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban fogunk tartózkodni, amennyiben mégsem, úgy a járási hivatalnak vagyunk kötelesek visszafizetni a folyósított összeget. Ez akkor is igaz, ha 10 éven belül önszántunkból az ingatlan lebontásra kerül.
     

Mire ügyeljünk?

  • Az igénylés egyik legfontosabb kikötése, hogy igénylőként nem rendelkezhetünk tulajdonjoggal az építést kivitelező gazdasági szervezetben.
  • Továbbá ügyeljünk arra is, hogy ha az építkezéshez hitelt vettünk fel, akkor a bank hitelképes minősítése is szükséges az áfa visszatérítéshez.
  • A folyósítást követő 90 napon belül be kell mutatnunk a lakcímet igazoló lakcímkártyát a bankunknak.
  • A büntetett előélet kizáró ok.

 

Folyósítás

A támogatás folyósítása:

  • egy összegben történik építési telek esetén
  • építkezésnél készültségi foknak megfelelően szakaszosan érkezik az összeg az igénylő bankszámlájára, amennyiben az ügyfél bemutatta a szolgáltatásról kiállított számlát, ami csak 27%-os áfa-mértékkel lehet terhelve.

 

Az áfa-visszatérítés feltételei korszerűsítés és bővítés esetén

A visszatérítési támogatást korszerűsítésére és bővítésére is igénybe vehetjük, melyre számos vonatkozásában hasonló kikötések érvényesek, mint az új építésű lakásoknál:

 

  • Házastársak és élettársak kizárólag együtt igényelhetik.
  • A kérelmező 180 napja fennálló TB jogviszonya ebben az esetben is kötelező, illetve a minimum 50%-os tulajdonosi jogviszony megléte az ingatlanban.
  •  Az ingatlannak legalább 8 m2 területű lakószobával kell bővülnie.
  • Közműszolgáltatás építéséhez is igénybe vehető, illetve fürdőhelyiségek, vagy WC létesítéséhez abban az esetben, ha az ingatlan nem rendelkezik ilyennel.
  • Tetőcsere, nyílászárók, illetve kémény korszerűsítésére.
  • Hő és hangszigeteléshez, belső tér felújításához, burkolat építéséhez.
     

Mire figyeljünk?

Csakúgy, mint az új építésű lakásoknál, a korszerűsítésnél is kizáró ok a büntetett előélet, illetve az is előírás, hogy a folyósítást követően 90 napon belül be kell mutatnunk a lakcímkártyánkat a bank felé. Az igénylőnek továbbá nyilatkoznia kell a banknak arról, hogy a munkálatokat végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonjoggal és nincs rokoni/élettársi kapcsolatban a munkálatokat végző személlyel.

 

Folyósítás

Az összeg utalása ebben az esetben is utólagosan történik a korszerűsítésen átesett ingatlan készültségi fokával arányosan. A folyósítás megkezdéséhez az is feltétel, hogy a bank helyszíni ellenőrzést tartson, valamint átnézze az ügyfél által benyújtott számlákat.

 

Szerezhet-e kiskorú gyermek tulajdonjogot?

Abba az esetben, ha az egyik, vagy mindkét szülő a kérelem beadását megelőzően elhalálozik, akkor a kiskorú gyermek is szerezhet tulajdonjogot az ingatlanban, mind az új építésű, mind a bővítésen átesett ingatlan esetén. A kiskorú tulajdonjogának mértékéről a gyámhatóság dönt.

Mi a helyezet a falusi csokkal?

Az áfa visszatérítés 2020-ban csak a falusi csok által érintett településeken volt igénybe vehető, 2021-től azonban az egész ország területén.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!