Csok bővítés

Csok bővítésre és tetőtér beépítésre: ezekre a részletekre érdemes figyelni

Csok bővítés

Csok bővítésre és tetőtér beépítésre: ezekre a részletekre érdemes figyelni

Bank360 tartalom
2020-08-27 Frissítve: 2022-01-18
2020-08-27 Frissítve: 2022-01-18
9971483

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) már 5 éve igényelhető. A vissza nem térítendő állami támogatás mellett kedvezményes hitel is igényelhető új vagy használt lakás vásárlásához, valamint meglévő ingatlan bővítéséhez. 2021-től bizonyos feltételekkel tetőtér beépítésre is igényelhető a teljes csok támogatás összege.

 

A CSOK felhasználható csak ingatlan bővítésre is

A csok támogatás akkor is igénybe vehető, amikor meglévő lakást vagy házat bővítenek, és nem vásárolnak új ingatlant. A rendelet szerint az állami támogatás és kedvezményes hitel az alábbi szükséges feltételek teljesülése esetén jár:
 

  1. az ingatlanon a rendeletben meghatározott  értéknövelő beruházás megvalósul, és 
  2. az ingatlan a gyermekek számától függően további helyiségekkel bővül.
     

 

A rendelet az alábbiak szerint határozza meg a bővítést:

„(1) Lakás bővítésének minősül a  lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az  építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az  emelet-ráépítést is abban az  esetben, ha azok révén nem jön létre a  16/2016. (II. 1.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés 9. pont b) alpontja szerinti új lakás.”

 

Csok összege bővítésre

 

A táblázat a:

  • vissza nem térítendő állami támogatás és a
  • kedvezményes hitel mértékét


mutatja meg, ha az igénylő házaspár minden feltételnek megfelel, és a meglévő ingatlanjuk bővítését tervezik.
 

CSOK bővítésre

 

Mivel állami támogatás is járhat a lakás vagy ház bővítéséhez, a rendelet szigorúan szabályozza, milyen beruházás felelhet meg. A Bank360.hu összegyűjtötte a legjellemzőbb szempontokat.
 

Bővítés feltételei

 

Csok tetőtér beépítésre

 

A  csokos tetőtér beépítés feltétele a többgenerációs otthon létrehozása. Ez azt jelenti, hogy az épületben több generációnak kell egyszerre élni. Egy teljesen különálló lakrészt kell létrehozni, amely történhet:
 

  • tetőtér beépítéssel 
  • emelet-ráépítéssel. 

 

A rendelet szerint feltétel egy új, önálló albetétként nyilvántartott,  “kizárólagos használati joggal érintett, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező” lakás létrehozása.

 

Az új lakásnak rendelkeznie kell:

 

  • legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - vagy ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, főzésre alkalmas helyiséggel,
  • fürdővel és WC-vel,
  • közműves villamos energia szolgáltatással,
  • egyedi fűtési móddal,
  • közműves szennyvízelvezetéssel (ennek hiányában a szennyvíz kezelésére és tárolására alkalmas berendezéssel),
  • közműves ivóvíz-szolgáltatással (vagy ha a településen nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút is elegendő)

     

Egyéb feltételek

 

  • Csak olyan számlát fogadhat be az ügyfél a kivitelezőtől, amely érvényes adószámmal rendelkezik, és a beruházás megkezdése előtt legfeljebb 6 hónappal korábbi. A számlán szereplő vevő kizárólag a CSOK-ra szerződő magánszemély lehet.
  • A teljes beruházás bekerülési költségének 70%-át számlával kell igazolni a bank felé. Ilyen elfogadható költségek lehetnek például az építőipari munkákon kívül a műszaki terv és ellenőrzés, valamint a hatósági engedély beszerzésének a díja, de a bontás és a földmunka is. 
  • Ahhoz, hogy a CSOK utolsó részletét is megkaphassa az ügyfél, a bővítés befejezése után a használatbavételi engedélyt és a használatbavétel hatósági tudomásul vételét igazoló dokumentumot kell bemutatni a banknak.
  • Fontos! A beruházást bővítés esetében is, nem csak építésnél, a szerződésben rögzített határidőre be kell fejezni! Amennyiben nem valósul meg vállalt határidőig az igazolt használatbavétel, vissza kell fizetni a támogatást. Ezért az ingatlan bővítése is nagy körültekintést és tervezést igényel, legyen szó a kivitelező szakemberek kapacitásáról vagy éppen az alapanyagárak esetleges növekedéséről.

 

További költségek merülnek fel?

 

Egy új épületszárny, vagy akár több új szoba felépítése utáni életvitelszerű használatbavétele további költségekkel járhat. Itt gondolhatunk a belső munkálatokra, mint a festés, esetleg klíma megvásárlása és beszerelése, vagy éppen a bútorzat beszerzése.

 

Ezeknek a költségeknek a finanszírozására adhat megoldást a személyi kölcsön,a jelzáloghitel vagy éppen a babaváró hitel. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben is meg kell felelni a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) korlátozásainak.

 

Minden, a CSOK-kal kapcsolatos cikkünk ide kattintva érhető el.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!