CSOK szakemberhiány

Mi köze a szakemberhiánynak a CSOK visszafizetéshez?

CSOK szakemberhiány

Mi köze a szakemberhiánynak a CSOK visszafizetéshez?

Vrazsovits Rita
2020-02-04 Frissítve: 2022-01-18
2020-02-04 Frissítve: 2022-01-18
6786298

Az évek óta bővülő építőiparra a CSOK is élénkítő hatással van, hiszen nélküle a családok egy része nem gondolkodhatna az új otthon felépítésében. 2020-ra azonban a szakértők zöme fordulatra számít: várakozásaik szerint stagnálni fog az építőipar, amit elsődlegesen az egész ágazatot sújtó szakemberhiánynak tulajdonítanak. A probléma akár a CSOK és a falusi CSOK igénylőket is hátrányosan érintheti. 

 

Általános szakemberhiány van

 

A munkaerőhiány szinte minden ágazatban érezteti a hatását, de az építőipar különösen érintett. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőiparban 4-5000 között mozog az üres álláshelyek száma - ez majdnem a négyszerese az öt évvel ezelőtti értéknek. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) ennél sokkal többre, körülbelül 30 ezerre becsüli a hiányzó építőipari munkások számát. Ennek ellenére az ágazat teljesítménye 25 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet, ami részben a lakáscélú állami támogatásoknak köszönhető.

 

A 2020-as előrejelzések nem ennyire optimisták. A GKI Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint megtorpan az elmúlt 5-6 évre jellemző növekedés, és stagnálás várható. Ezt elsősorban a krónikus szakemberhiánynak tulajdonítják, amelyet egy reprezentatív felmérés szerint már a lakosság négyötöde érez a saját bőrén. 

 

A szakemberhiány felverte az árakat

 

A munkaerőhiány nemcsak az ágazat teljesítményére van hatással, hanem az árakra is. Az építőiparban tapasztalható jelentős áremelkedés a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre többe kerül felépíteni vagy felújítani egy házat - országos átlagban közel 10 ezer forinttal drágult egy négyzetméter felépítése az elmúlt két évben. 

 

A Népszava szerint az emelkedő díjak miatt az elegendő tartalékkal nem rendelkező családok akár bele is bukhatnak az építkezésbe - vagyis a házépítés, a bővítés vagy a korszerűsítés félbemarad, és csak több hónapos csúszással készül el. Ez nem nagy gond, ha valaki kizárólag önerőből finanszírozza a munkálatokat, hiszen akkor hagyja félbe és kezdi újra a felújítást, amikor jónak látja, vagy amikor megtalálja a megfelelő szakembert.

 

A CSOK-nál nem lehet húzni az időt

 

A CSOK-os és falusi CSOK-os ingatlanoknál az időhúzás nem járható út, sem forráshiány, sem a munkásemberek hiánya miatt. Mivel az ingatlan ilyenkor részben, vagy teljes egészében állami támogatásból újul meg, a szerződés pontosan meghatározza, hogy melyik munkálatot meddig kell elvégezni. Ha több részfolyamat van, akkor a bank ellenőrizni fogja az ingatlant, a munka befejezését pedig használatbavételi engedéllyel vagy hatósági bizonyítvánnyal kell igazolni, attól függően, hogy milyen típusú átalakítás történt az ingatlanon.

 

Ha az igénylő nem tudja igazolni a munkálatok befejezését a szerződésben szereplő határidőig, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást, vagy szakaszos folyósítás esetén nem kapja meg a soron következő összeget. Így nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a családok, akik nem rendelkeznek elég félretett pénzzel ahhoz, hogy önerőből befejezzék a vállalt munkákat.

 

A CSOK-os ingatlant nem lehet kalákában felépíteni

 

Az sem jelent megoldást, ha úgy döntünk, hogy magunk vesszük kézbe a munkát, vagy egy hozzáértő rokonnak adjuk ki a feladatot, hiszen a rendelet szigorúan kiköti, hogy az építési tevékenységet végző az igénylőnek nem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezetben nem lehet az igénylőnek tulajdonrésze.

 

Emellett az is elvárás, hogy a “hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról a támogatott személy saját nevére kiállított számlát” kell bemutatni.

 

Gondos tervezéssel megelőzhetjük a bajt

 

A legrosszabb, ami történhet, hogy az igénybe vett CSOK támogatást és hitelt büntető kamattal együtt vissza kell fizetni. Ennek különböző okai lehetnek, de ezek közül többet megelőzhetünk, ha felkészülten vágunk bele az építkezésbe - legyen szó egy új ház felépítéséről vagy a meglévő bővítéséről, korszerűsítéséről.

 

Már az igénylés előtt legyünk tisztában a fontos kérdésekkel:

 

  • honnan szerezzük be a szükséges alapanyagot, 

  • kik és mikor fognak dolgozni a házon, 

  • megfelel-e majd a kész ingatlan a CSOK feltételeknek?

 

A igénylésnél már el kell jutnunk addig, hogy a tervezett munkálatokat részletesen leírjuk, hiszen ezt a támogatási szerződés is tartalmazni fogja. Ha a tervezés közben kérdések merülnek fel a várható folyamatokkal kapcsolatban, ne féljünk érdeklődni a CSOK-ot vagy falusi CSOK-ot folyósító banknál vagy a kivitelező cégnél.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!