Visszafizetés

Az új támogatási elemek miatt brutálisan megnőhet az államnak visszafizetendő összeg, ha menet közben bukjuk a CSOK-ot

Visszafizetés

Az új támogatási elemek miatt brutálisan megnőhet az államnak visszafizetendő összeg, ha menet közben bukjuk a CSOK-ot

Vrazsovits Rita
2021-03-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-14 Frissítve: 2022-01-18
12906061

A lakosságnak szóló állami támogatások egy részével valamilyen lakáscél valósítható meg. A támogatásoknak  azonban speciális feltételei is vannak, ráadásul ezeket több esetben nemcsak az igényléskor, hanem utána még évekig teljesíteni kell. Összegyűjtöttük, milyen következményekkel jár, ha valamilyen körülmény miatt vissza kell fizetni a különböző állami támogatásokat.

 

“A lakáscélú állami támogatások többségénél nemcsak az igénylés során kell megfelelni a feltételeknek, hanem évekkel később is” – hívta fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője.

 

Ennek megfelelően, ha időközben megváltoznak a terveink vagy az életkörülményeink – például elválunk vagy mégsem vállalunk gyermeket –  előfordulhat, hogy vissza kell fizetnünk a korábban megkapott támogatást. Ez két úton valósulhat meg: önkéntes visszafizetés, vagy visszafizetési kötelezettség.

 

A két mód között jelentős különbség van: az első esetben a támogatott személy önként kezdeményezi a korábban igénybe vett támogatás visszafizetését, a második esetben viszont a szerződés megszegése miatt kötelezik erre - utóbbi esetben a visszafizetéstől számított 5 évig nem lehet beadni újabb igénylést állami lakástámogatásra. Nézzük meg, melyik állami támogatásnál mire lehet számítani, ha valamilyen formában sor kerül a visszafizetésre.

 

Ha nem vagy jogosult az állami lakástámogatásokra, de pénzre van szükséged, akkor más lehetőségeid is vannak.

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

 

A csok és a falusi csok keretében több támogatás is igénybe vehető, a vissza nem térítendő támogatás mellett kamattámogatott kölcsönt is fel lehet venni - de az utóbbit önmagában nem. Ez alapján, ha visszafizetésre kerül a sor, az érintheti a támogatást, vagy a támogatást és a kamattámogatást is egyszerre. Az alábbi élethelyzetekben fordulhat elő a csok visszafizetése:

 

  • gyermekvállalás részben vagy egyáltalán nem teljesítése,
  • válás - kivéve, ha az igénylő a gyermekkel a csokos ingatlanban marad,
  • ingatlan idő előtti elidegenítése,
  • ha a csok felvételekor vállalt munkálatok nem készülnek el időben,
  • egyéb feltételek nem teljesítése, erről ebben a cikkben írtunk részletesen. 

 

Akárcsak a támogatás mértéke, a visszafizetendő összeg is függhet a gyermekek számától: ha három gyermek után 10 millió forintot igényelt a támogatott, és ebből végül két gyermek született meg, akkor a két és a három gyermek után járó támogatás különbözetét, 7,4 millió forintot kell visszafizetnie, illetve bizonyos helyzetekben erre az összegre büntetőkamatot is számolhatnak fel. 

 

Ha a felvett kölcsön miatt a kamattámogatást is vissza kell fizetni, annak az összegéről a folyósító bank nyújt tájékoztatást - de alapesetben is köteles minden évben elküldeni az igénybe vett kamattámogatás összegét. 

Fontos figyelembe venni a 2021. januártól a csokhoz kapcsolt támogatásokat is, hiszen ha a támogatott személynek vissza kell fizetnie a támogatást, akkor az bizonyos élethelyzetekben az új támogatásokra is vonatkozhat, ami tovább növeli a visszafizetendő összeget. Ez jelentheti az új ingatlanok vásárlása vagy építése után visszaigényelhető általános forgalmi adót és az illetékmentességet is.

 

Egy 70 millió forint értékű újépítésű ingatlannal számolva az 5 százalékos áfa összege 3,5 millió forint, a vagyonszerzési illeték összege pedig 2,8 millió forint, amit szerződésszegés esetén a visszafizetendő állami támogatáson felül kell visszafizetni.

Babaváró hitel

 

A babaváró hitel esetében a kamattámogatás visszafizetése merülhet fel. A kölcsönt minden igénylő kamatmentesen kezdi el törleszteni, ez azonban az első öt év után megváltozhat, ha a párnak nem született gyermeke ebben az időszakban. Ebben az esetben az első öt évben igénybe vett kamattámogatás összegét kell visszafizetni. A 2021. márciusában igénylőknek ez az összeg – egy 10 millió forintos hitel esetén – 1,75 millió forint lenne, ezt 2026-ban kellene egy összegben visszafizetniük. 

 

Ezt követően a kölcsönt kamattal együtt kell tovább törleszteni, ami jelentősen megemeli a havi törlesztőrészletet, így a teljes visszafizetendő összeget is. Ez a babaváró hitel kalkulátorral egyszerűen kiszámolható. A kamatmentesség elvesztésének további lehetséges okairól és következményeiről ebben a cikkben írtunk.

 

Lakásfelújítási támogatás

 

A lakásfelújítási támogatás a csokhoz hasonlóan egy vissza nem térítendő támogatásból és a opcionálisan hozzá kapcsolható kamattámogatott jelzáloghitelből áll. Ennek megfelelően a visszafizetés is hasonlóképpen alakul, de jó hír, hogy a csokkal és a babaváró hitellel ellentétben, sokkal lazábbak a szabályok, csak akkor kell visszafizetni a támogatást, ha kiderül, hogy a támogatott személy jogosulatlanul vette igénybe a támogatást. 

 

Abban az esetben a legfeljebb hárommillió forintos támogatást egy összegben kell visszafizetni - hacsak nem kérjük külön a részletekben történő fizetést -, illetve az addig igénybe vett kamattámogatást is vissza kell adni. A futamidő hátralévő részében pedig megemelt kamattal kell folytatni a törlesztést. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!