Kertesház

Hogyan juthatok áfamentesen újépítésű lakáshoz?

Kertesház

Hogyan juthatok áfamentesen újépítésű lakáshoz?

Vrazsovits Rita
2021-01-12 Frissítve: 2022-07-29
2021-01-12 Frissítve: 2022-07-29
11816141

Az újépítésű ingatlanok értékesítése után fizetendő áfakulcs 27-ről 5 százalékra való csökkentése, illetve a sajáterős építkezések után 5 millió forintig visszaigényelhető áfa jelentős kedvezményt biztosít mindenkinek, aki idén vagy jövőre tervezi újépítésű ingatlan vásárlását vagy felépítését. Ezen belül a csokos vevők még egy utcahossznyi előnyt is kapnak a többiekkel szemben: ők még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik. Összefoglaltuk az új építésű lakásokra vonatkozó áfaszabályokat.

 

Január elsejétől ismét 5 százalékra csökkent az újépítésű ingatlanok értékesítése után fizetendő általános forgalmi adó, ennek köszönhetően a vásárlók jóval olcsóbban juthatnak hozzá egy új ingatlanhoz, mint 2020-ban. A csokos vevők ezen felül további kedvezményt is kaptak: számukra az 5 százalék áfa is visszaigényelhető, ami végeredményben azt jelenti, hogy áfamentesen vásárolhatnak újépítésű ingatlant - hiszen a rendelet szerint az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a számlák szerint megfizetett áfa összegével, vagyis az eredetileg 5 százalékos áfával. 

 

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) részletes feltételeit ezen az oldalon foglaltuk össze. 
 

Milyen feltételei vannak az áfa visszaigénylésének?

A támogatás abban az esetben vehető igénybe, ha a megvásárolt vagy felépített ingatlan

 

  • legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy
  • legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület. 

 

Az adó-visszatérítési támogatás egy alkalommal igényelhető. A kérvényt a csok igénylésével egy időben kell beadni, annál a hitelintézetnél, amelyik a csokot is folyósítja. Az igénylőnek ugyanannak a természetes személynek kell lennie, akinek a nevére a számla vagy a számlák szólnak. 

 

Az adó-visszatérítés a telekárat is tartalmazó vételárhoz, illetve a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költséghez kapcsolódhat.  

Változás! 2021. április 21-től az áfa-visszatérítés a 2021. január 1. előtt megkötött vállalkozói szerződésekkel összefüggésben is igénybe vehető. A számlabemutatási kötelezettséget a tavaly kiállított 27 százalékos, és az idén kiállított 5 százalékos áfás számlákkal is teljesíteni tudják.

Egy nettó 30 millió forintos ingatlannál a január elsejétől életbe lépő áfa csökkentés azt jelenti, hogy 38,1 millió forint helyett 31,5 millió forintra csökken a vételár, a csokos vevők pedig a kifizetett 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik - ennek köszönhetően áfamentes áron juthatnak hozzá az ingatlanhoz.
 

Mire érdemes figyelni?

Fontos, hogy az 5 százalékos áfa visszaigénylés lehetőségét ne keverjük össze a saját erős építkezéseknél igénybe vehető adó-visszatérítés lehetőségével - utóbbinál a 27 százalékos áfával kiállított számlák után igényelhető vissza a megfizetett adó, legfeljebb ötmillió forintig. A fő különbség a kivitelezésben rejlik: az 5 százalékos áfakulcsot az újépítésű ingatlanok értékesítése után kell megfizetni, a saját erős építkezéseknél viszont ugyanúgy 27 százalékos áfával kiállított számlával tud elszámolni az, akinek a nevére a számlát kiállítják. 
 

A “bónuszról” sem érdemes elfeledkezni

A csok igénylők a visszaigényelhető 5 százalékos áfa mellett még egy jelentős kedvezménnyel is számolhatnak - ez a visszterhes vagyonátruházási illeték elengedése. Ez alapesetben az ingatlan vételárának a 4 százaléka, egy 30 millió forintos ingatlannal számolva 1,2 millió forint. Azoknak a családoknak, akik csok segítségével jutnak akár új, akár használt ingatlanhoz, ezt az illetéket nem kell megfizetniük – a többi vevőnek azonban igen. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!