építkezés

Már a telekvásárlás után is visszajár az áfa

építkezés

Már a telekvásárlás után is visszajár az áfa

Varga Zsombor
2021-01-14 Frissítve: 2022-07-29
2021-01-14 Frissítve: 2022-07-29
11816780

Január 1-jétől az egész országban elérhető vált a 27%-os áfa visszaigénylése az önállóan építkezők számára. A visszatérítés az építkezési költségek mellett a telekvásárlásra is elszámoltatható összesen 5 millió forint értékben. A kivitelező nélkül építők korábban csak a falusi CSOK által preferált településeken élhettek ezzel a lehetőséggel, ez azonban már az ország minden településére vonatkozik.
 

Mikor jár vissza a telek áfája?

Összesen 5 millió forint összeghatárig lehet igényelni az áfa visszatérítést az építkezési költségekre és a telekre egyaránt. A következő feltételeknek kell megfelelni az áfa visszaigényléséhez:
 

  • a lakás újonnan épült,
  • az építkezéshez megvásárolt telek tulajdonosa azonos az építtetővel,
  • az építtető magánszemély,
  • a visszaigénylést igazoló számlát 2018. január 1. után állítottak ki és 27%-os áfakulcs terheli,
  • az épülő egylakásos családi ház legfeljebb 300 négyzetméter, lakás esetén legfeljebb 150 négyzetméter.

 

Változás! 2021. április 21-től a számlabemutatási kötelezettséget a tavaly kiállított 27 százalékos, valamint az idén kiállított 5 százalékos áfás számlákkal is teljesíteni lehet.

 

Mik a kizáró okok?

A feltételek egyértelműen kizárják a nem önálló építkezések utáni áfa visszaigénylését. A generálkivitelező segítségével felépített házakra, lakásokra tehát nem vonatkozik az áfa visszatérítése. A magánszemélytől vásárolt lakás után sem lehet azt visszaigényelni. Fontos feltétel, hogy a visszaigényelhető áfára számlabemutatási kötelezettség vonatkozik, számlák nélkül sem lehet visszaigényelni.
 

Egyszer lehet igénybe venni

A visszatérítésre még két évig, egészen 2022. december 31-ig lehet jelentkezni. Az áfa visszatérítést egyszer lehet igényelni. Egyaránt visszaigényelhető az anyagköltségre, szolgáltatásokra, vagy a telekvásárlásra vonatkozó számla 27%-os áfa tartalma. Nincs azonban megkötés ezek arányára, akár mind az 5 millió forint áfa visszatéríthető csak a telekre, vagy csak az egyik típusú építési költségre.


Mennyit tudok visszaigényelni?

A telek vételárából és az építkezés költségeiből csak a 27%-os áfatartalomra vonatkozik a visszatérítés. Egy 13 millió forintért vásárolt telek áfája például 2,76 millió forint, ami alatta marad a maximálisan visszatéríthető 5 millió forintnak. A fennmaradó összeg visszaigényléséhez még 10,52 millió forint értékben az építkezéshez kapcsolható költségekből is szükséges számlát benyújtani. A számlabemutatási kötelezettség miatt érdemes minden számlát megőrizni, hiszen az 5 milliós áfa tartalom nem alacsony, 23,52 millió forint számlával igazolandó összköltséget feltételez.
 

Gyakori kérdések

 

Kivitelezővel építtetek házat, de a telket 27%-os áfán vásároltam, visszaigényelhetem csak a telekre az áfát?

Mindenképpen saját építésűnek kell lennie a háznak is, a kivitelezővel építtetett vagy megvásárolt új lakásra nem igényelhető vissza a telek áfája sem.
 

Visszaigényelhető a kedvezményes, 5%-os áfán vásárolt lakáshoz tartozó telek 27%-os áfája?

5%-os, kedvezményes áfakulcson vásárolt vagy kivitelező által épített ingatlanhoz tartozó telek 27%-os áfája semmilyen esetben sem igényelhető vissza. Ha azonban az elkészült  lakás, családi ház CSOK keretében valósul meg, az 5%-os telek áfa visszaigényelhető: vásárlás esetén a telekárat is tartalmazó vételi árral, vagy önálló építkezés esetén a bank által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költséggel kell számolni a telekáfa visszatérítésekor. Ebben az esetben a 2021. január 1. után kiállított számlák után jár a visszatérítés ugyanúgy 2022. december 31-ig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!