Leárazás lufi

Kedvezményes 5% lakásáfa 2024 végéig

Leárazás lufi

Kedvezményes 5% lakásáfa 2024 végéig

Varga Zsombor
2021-01-13 Frissítve: 2022-11-03
2021-01-13 Frissítve: 2022-11-03
11816729

2021-től újra az 5%-os lakásáfa vonatkozik az újépítésű ingatlanok értékesítésére, a kedvezményt a kormány 2024 végéig meghosszabbította, tehát 2025. január 1-jéig biztosan nem tér vissza a korábbi 27%-os adókulcs.

Nem kell azonban túlságosan siettetni a kivitelező céget, hiszen az építési engedély 2024 év végéig történő beszerzése is elegendő a kedvezményes áfakulcshoz. Maga az építkezés befejezése (az új ház vagy lakás átadása) egészen 2028. december 31-ig kitolható.

 

A kedvezményes áfakulcs feltételei

 

A lakásáfa kedvezmény minden újonnan épített ingatlanra érvényes, ha:
 

  • Az újonnan épített lakás alapterülete maximum 150 négyzetméter
  • Az újépítésű családi ház alapterülete maximum 300 négyzetméter, és
  • A lakást vagy családi házat kivitelező építi, a tulajdonos értékesítés útján jut hozzá

 

 

Mi minősül új építésű ingatlannak?

 

A törvény szempontjából az első rendeltetésszerű használatbavétel számít az áfakulcs megállapítására. Vagyis újonnan épített minden olyan lakás:

 

  • amit nem vettek még használatba
  • aminek értékesítése kevesebb, mint két évvel a használatbavétel után történik meg

 

Az építkezés alatt álló, félkész vagy szerkezetkész lakások vagy családi házak minden esetben használatba nem vett ingatlanok. De a befejezett ingatlanokat sem feltétlenül vették még használatba, ha például a használatbavételi eljárása folyamatban van, vagy a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele még nem történt meg.

 

Csak a lakóingatlanra vonatkozik

 

Csak a lakóingatlanok áfája csökkent, a nem lakhatásra szolgáló helyiségek továbbra is 27%-os áfán adhatók el. Így a lakással egybeépült garázsra vagy üzletre is a magasabb áfa vonatkozik.

 

Saját építésnél sem lehet igénybe venni

 

Saját építésű házakra sem vonatkozik a kedvezmény, a lakásnak mindenképpen más kivitelező által kell elkészülnie az 5%-os áfához. 

 

Az áfakedvezmény csupán a korábbi helyzet visszatérése

 

Egy 27%-os áfatartalommal 40 millió forintba kerülő lakóingatlan az 5%-os áfa mellett 33,07 millió forintba kerül, de nem feltétlenül fog a kiszemelt álomlakás ára is hasonló mértékben csökkenni. Jelenleg is lehet ugyanis már kedvezményes áfájú lakásokat találni a piacon. Ezekre a lakásokra még a korábbi, 2016 és 2019 között érvényes, szintén 5%-os áfakedvezmény vonatkozik. A korábbi kedvezményt élvező lakások egészen 2023-ig értékesíthetők. Az ingatlanpiac szempontjából tehát nem jelent nagy változást a kedvezmény. 

 

Nem feltétlenül jár árcsökkentő hatással

 

Így nem indokolt a kedvezmény azonnali árcsökkentő hatása sem az ú jlakások piacán. Az ismét bevezetett 5%-os lakásáfa viszont új építési projekteket indíthat el, ami hosszabb távon már jobban tudja szolgálni a lakáspiaci igényeket. A több felépülő lakás és családi ház pedig elhozhatja azt a kínálatnövekedést, amelynek már valós árcsökkentő hatása lehet a következő években. Az árakat a fejlesztők és kivitelezők döntése határozza meg. Így a költségek növekedése, vagy a kereslet változása szintén befolyásolhatja a lakásárakat.

 

Gyakori kérdések

 

Visszaigényelhetem a CSOK keretében megvásárolt lakásom 5%-os áfáját?

Amennyiben a lakás vagy családi ház CSOK keretében, 5%-os áfával valósult meg, visszaigényelhető ez a kedvezményes áfa is.
 

Saját magam építem a házamat, jár a kedvezményes, 5%-os áfa?

Önállóan, kivitelező nélkül épített házakat továbbra is 27%-os áfakulcs terheli. Ez az áfa viszont visszaigényelhető a 2018. január 1. után kiállított számlák után építkezésre és telekre is összesen 5 millió forint értékben. 2022. december 31-ig nyújtható be a visszaigénylés.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!