Csok büntetőkamat

Mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a csoknál?

Csok büntetőkamat

Mi történik, ha nem teljesül a gyermekvállalás a csoknál?

Vrazsovits Rita
2021-05-01 Frissítve: 2021-04-30
2021-05-01
13924396

A különböző lakáscélokra felhasználható csok és a hozzá kapcsolódó kedvezmények sok családot ösztönöznek a célok megvalósítására, ami nem véletlen, hiszen összességében akár több tízmillió forint plusz jelenthet, ha minden lehetőséget kihasználnak. Ez az előny azonban a visszájára is fordulhat, ha nem teljesülnek a vállalt feltételek, és emiatt vissza kell fizetni a támogatást. Mekkora költségre lehet számítani, ha visszafizetésre kerül a sor? Mit jelent a családok számára, ha végül nem születnek meg a vállalt gyermekek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestük a választ. 

 

2015 óta érhető el a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), azóta többször is bővült a támogatások köre: 2019-ben elindult a falusi csok, legutóbb pedig - 2021. januártól - a lakásáfa visszaigénylését és az illetékmentességet vezette meg a kormány. Ez sok pénzt jelenthet, arról azonban kevesebb információt lehet találni, hogy új kedvezmények bevezetésével a kockázat is nőtt, hiszen visszafizetésnél a büntetés is nagyobb.

 

A visszafizetendő összeg több mindentől függ

Az, hogy egy esetleges szerződésszegés miatt mekkora összeget kell visszafizetni, több tényező függvénye:

 

 • mennyi támogatást igényeltünk,
 • mi miatt kell visszafizetni a támogatást,
 • mikor vettük fel a csokot,
 • kell-e késedelmi kamatot fizetni,
 • a támogatás mellé igényeltük-e a kamattámogatott lakáshitelt.

 

Látható, hogy több változó is befolyásolja, hogy mekkora összeget kell esetlegesen visszafizetni, a pontos összegről a folyósító bank tud adni információt. Néhány konkrét esetben azonban lehet példaszámításokat végezni - ez is rámutat, hogy mekkora összegre számíthatunk visszafizetésnél. 

Mennyit kell fizetni, ha nem születnek meg a gyerekek?

Egy vagy két gyermek vállalása és nem teljesítése esetén a jegybanki alapkamattal (jelenleg 0,6%) terhelve kell visszafizetni a támogatást. Egy gyermek esetén négy, két gyermek esetén összesen nyolc év áll rendelkezésre, hogy a pár teljesítse a feltételeket. A határidőt és a jelenlegi alapkamat mértékét figyelembe véve kiszámoltunk, mennyit kellene visszafizetni, ha új építésű ingatlanra vettük fel a támogatást, de nem születtek meg a gyerekek:

 

 • egy gyermek: 600 ezer forint támogatás, négy év után a visszafizetendő összeg 614 400 forint,
 • két gyermek: 2,6 millió forint támogatás, nyolc év után a visszafizetendő összeg  2 724 800 forint.

 

Akik három gyermeket vállalnak előre, de végül a rendelkezésre álló tíz év alatt csak részben, vagy egyáltalán nem teljesítik a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, magasabb büntetőkamattal számolhatnak. Nekik a jegybanki alapkamat ötszöröse fogja terhelni a visszafizetendő támogatást - ez jelenleg 3%. A maximális, 10 millió forintos támogatási összeggel és a jegybanki alapkamat ötszörösével számolva a tíz év leteltével

 

 • háromból két megszülető gyermek után 9,62 millió forintot,
 • háromból egy megszülető gyermek után 12,22 millió forintot,
 • gyermek nélkül 13 millió forintot kell visszafizetni.

 

Az elengedett illetéket is ki kell fizetni

Ha nem teljesül a gyermekvállalás, akkor a vásárlásnál elengedett vagyonszerzési illetékéket is ki kell fizetni a NAV felé. A fizetendő összeget az adásvételkor érvényes forgalmi érték alapján kell számítani. A vagyonszerzési illeték jelenleg négy százalék, ami egy 70 millió forintos ingatlannál 2,8 millió forintot jelent - a támogatási összegen felül.

 

Néhány helyzetben elengedik a büntetőkamatot

Ha a pár nem a saját hibájából kifolyólag nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást, a rendelet szerint a kamatfizetés elhalasztható. Ez akkor fordulhat elő, ha

 

 • a pár egyik tagja megváltozott munkaképességű lesz, vagy meghal,
 • halva születik a gyermek,
 • az első gyermek valamilyen fogyatékossággal születik, és ezért nem szeretnének további gyermeket,
 • a gyermek a lombikbaba programot követően sem születik meg,
 • olyan egészségügyi probléma merül fel, ami miatt nem lehetséges vagy nem javasolt a gyermekvállalás.

 

Egészségügyi probléma esetén a vagyonszerzési illetékre is vonatkozik az engedmény, azt sem kell kifizetni a NAV felé.

 

Egy összegben vagy részletekben kell fizetni?

Az elvesztett támogatást egy összegben kell visszafizetni, azonban van lehetőség kérvényezni a részletfizetést, ha az egy összegben történő fizetés gondot jelent. Ezt azonban külön igényelni kell, a visszafizetést elrendelő határozat kézhezvételét követő 30 napon belül.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!