Lakásfelújítási támogatás visszafizetése

Ezzel is számolni kell: mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Lakásfelújítási támogatás visszafizetése

Ezzel is számolni kell: mikor kell visszafizetni a lakásfelújítási támogatást?

Vrazsovits Rita
2021-04-30 Frissítve: 2022-01-25
2021-04-30 Frissítve: 2022-01-25
13910107

Az állami lakástámogatásoknál már megszokhattuk, hogy a feltételekre nemcsak az igénylés pillanatában, hanem később is oda kell figyelni, hiszen a szabályok folyósítás utáni megszegése a támogatás visszafizetésével járhat. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni az otthonfelújítási támogatás igénylése után, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

 

A lakásfelújítástól sok családot még a koronavírus-járvány sem tudott eltántorítani, ami főként a maximum hárommillió forintos állami támogatásnak köszönhető. Az igénylés egyszerű, a feltételek pedig kevésbé szigorúak, mint más állami lakástámogatásoknál, például a csoknál. A jogosultságot akár percek alatt lehet ellenőrizni

Az támogatást utólag fizeti az államkincstár, ezért fontos, hogy a munkálatok alatt gyűjteni a számlákat. Ha mindent kifizettünk, 60 nap áll rendelkezésre, hogy beadjuk az igénylést, csatolva a számlákhoz a vállalkozói szerződést is. Az államkincstár ellenőrzi, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, és ha mindent rendben talál, néhány napon belül folyósítja az összeget.

 

A folyósítás után jöhetnek ellenőrizni

A kevésbé szigorú feltételek ellenére érdemes odafigyelni minden részletre, mert utólag - a folyósítást követő 180 napban - ellenőrizheti a területileg illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal, hogy a felújítás a leadott a számlák szerint valósult-e meg. 

 

A kormányhivatal az ellenőrzés során jegyzőkönyvet készít, és továbbítja az államkincstár felé. Ha az államkincstár szabálytalanságot állapít meg, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett támogatási összeget, az államháztartásról szóló törvény szerinti, kamattal növelt összegben.

 

Mi történik ilyenkor, ha a kamattámogatott hitelt is igénybe vettük?

Ha a munkálatokhoz a kamattámogatott lakásfelújítási hitelt is felvettük, akkor több feltételre kell odafigyelni. Egyrészt a kölcsön kamattámogatása csak akkor érvényesíthető a teljes futamidő alatt, ha a lakásfelújítási támogatás összege eléri a folyósított kölcsön legalább 25 százalékát - ha ennél alacsonyabb összegre leszünk jogosultak, akkor elesünk a kamattámogatástól. Emellett, ha az utolsó számla kifizetése után legfeljebb 150 napon belül az államkincstár nem állítja ki a támogatásról szóló igazolást, akkor szintén vissza kell fizetni az addig igénybe vett összeget.

 

A kamattámogatás elvesztését követően vissza kell fizetni a kamattámogatást, ráadásul egy összegben - erről az érintett bank küldi meg az értesítőt. Ezután a kamattámogatás nélkül kalkulált ügyleti kamattal kell folytatni a törlesztést - ez biztosan magasabb lesz, mint a fix 3 százalék, vagyis a havi törlesztőrészlet emelkedésére kell számítani.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!