Lakásfelújítási kölcsön

Megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei

Lakásfelújítási kölcsön

Megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei

Vrazsovits Rita
2020-12-23 Frissítve: 2021-03-03
2020-12-23 Frissítve: 2021-03-03
11562365

Rendeletben is megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei, a december 22-én éjjel közzétett dokumentum további részleteket tisztáz a kamattámogatással igényelhető hatmillió forintos lakásfelújítási kölcsönnel kapcsolatban. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, illetve azt is, hogy a lakásfelújítási támogatás hogyan kombinálható a tetőtér-beépítéssel.

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 287. számában jelentek meg a lakásfelújítási kölcsön részletszabályai. Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én említette először, hogy a lakásfelújítási támogatás mellett elérhető lesz a lakásfelújítási kölcsön is, amely azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnának belevágni egy lakásfelújításba.

 

A 22-ei rendeletben a támogatással kapcsolatban is megjelent néhány változás, emellett Novák Katalin a támogatás és a csok keretein igényelhető tetőtér-beépítés kombinálhatóságáról is beszélt ma a közösségi oldalán közzétett videóban. 

 

Mit tudunk a lakásfelújítási hitelről?

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a lakásfelújítási hitelnél a maximálisan felvehető hitelösszeg hatmillió forint, a futamidő és ezzel együtt a kamattámogatás hossza pedig maximum tíz év lehet. Az ügyleti kamat a kamattámogatás ideje alatt nem haladhatja meg a 3 százalékot.

 

A rendelet alapján az új információk közé tartozik, hogy

 

  • az igényelhető kölcsön jelzáloghitel lesz, vagyis az igényléshez ingatlanfedezet bevonására is szükség lesz,
  • a hitelintézet az igénylőnek nem számíthat fel előtörlesztési díjat vagy más egyéb költséget,
  • a lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés után a bank tíz napon belül újraszámolja a havi törlesztőrészletet (változatlan futamidő mellett), és tájékoztatja az igénylőt az új összegről.

 

Ha nem tud elszámolni az igénylő, vissza kell fizetni a kamattámogatást

A lakásfelújítási kölcsön - a csok hitelhez hasonlóan - egy kamattámogatott kölcsön, ahol meghatározott esetekben akár el is veszítheti a jogosultságot a támogatott személy, és vissza kell fizetnie a kamattámogatást. 

 

Ha a támogatott személy 

 

  • nem mutatja be a kijelölt határidőre a számlákat, vagy
  • a kincstár által megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25 százalékát (hatmillió forintos hitel esetén ez másfél millió forint), vagy
  • részére az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított felújítással kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állítja ki a támogatói okiratot (például mert szabálytalanságot talál),

 

akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig egy összegben vissza kell fizetni. 

 

Kivétel a fentiek alól, ha a hiteligénylés során fennálló kamattámogatásra való jogosultságot azért veszíti el az igénylő, mert a 12. hetét betöltött magzat időközben elhalt vagy a megszületett gyermek még a lakásfelújítási támogatás igénylése előtt elhalálozott. 

 

Változások a lakásfelújítási támogatás feltételeiben

Két területen történt változás a november 25-i rendelethez képest, a mozaikcsaládoknál és a támogatás felhasználásával kapcsolatban.

 

Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor azon szülő jogosult a támogatásra, 

 

  • akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, 
  • vagy mindkét szülő a támogatási összeg felére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével. 

 

A felhasználást tekintve két kiegészítés történt. A támogatás a korábban már ismertetett munkálatok mellett felhasználható lesz

 

  • lámpák vagy világítótestek beépítésére vagy cseréjére,
  • használati melegvíz rendszer kialakítására, korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is.

 

Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.

 

A támogatás kombinálható lesz a tetőtér-beépítéssel

Novák Katalin a Facebook oldalán közzétett videójában beszélt arról, hogy a lakásfelújítási támogatás kombinálható lesz a csok keretein belül elérhető tetőtér-beépítéssel, bizonyos feltételek mellett. Járható út, ha a házban a szülők (leendő nagyszülők), a tetőtérben pedig a fiatal pár laknak. Fontos, hogy a tetőtérnek egy külön bejárattal rendelkező lakótérnek kell lennie, és ezt a tulajdonviszonyoknak is tükröznie kell. Az újonnan kialakított tetőtéri lakásra a lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető lesz. Sőt a földszinten élő szülők a saját lakrészükre is igénybe vehetik a legfeljebb három millió forintos támogatási összeget. 

 

Ha az igénylőnek a tetőtér-beépítéssel nem egy új, önálló lakrész kialakítása a célja, hanem csak a saját lakás bővítése, akkor a használt ingatlanra vonatkozó csokot tudják igénybe venni. 

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!