Lakásfelújítási kölcsön

Megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei

Lakásfelújítási kölcsön

Megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei

Vrazsovits Rita
2020-12-23 Frissítve: 2022-01-25
2020-12-23 Frissítve: 2022-01-25
11562365

Rendeletben is megjelentek a lakásfelújítási kölcsön részletei, a december 22-én éjjel közzétett dokumentum további részleteket tisztáz a kamattámogatással igényelhető hatmillió forintos lakásfelújítási kölcsönnel kapcsolatban. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, illetve azt is, hogy a lakásfelújítási támogatás hogyan kombinálható a tetőtér-beépítéssel.

 

A Magyar Közlöny 2020. évi 287. számában jelentek meg a lakásfelújítási kölcsön részletszabályai. Orbán Viktor miniszterelnök december 19-én említette először, hogy a lakásfelújítási támogatás mellett elérhető lesz a lakásfelújítási kölcsön is, amely azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik önerőből nem tudnának belevágni egy lakásfelújításba.

 

A 22-ei rendeletben a támogatással kapcsolatban is megjelent néhány változás, emellett Novák Katalin a támogatás és a csok keretein igényelhető   kombinálhatóságáról is beszélt ma a közösségi oldalán közzétett videóban. 

 

Mit tudunk a lakásfelújítási hitelről?

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a lakásfelújítási hitelnél a maximálisan felvehető hitelösszeg hatmillió forint, a futamidő és ezzel együtt a kamattámogatás hossza pedig maximum tíz év lehet. Az ügyleti kamat a kamattámogatás ideje alatt nem haladhatja meg a 3 százalékot.

 

A rendelet alapján az új információk közé tartozik, hogy

 

  • az igényelhető kölcsön jelzáloghitel lesz, vagyis az igényléshez ingatlanfedezet bevonására is szükség lesz,
  • a hitelintézet az igénylőnek nem számíthat fel előtörlesztési díjat vagy más egyéb költséget,
  • a lakásfelújítási támogatásból történő előtörlesztés után a bank tíz napon belül újraszámolja a havi törlesztőrészletet (változatlan futamidő mellett), és tájékoztatja az igénylőt az új összegről.

 

Ha nem tud elszámolni az igénylő, vissza kell fizetni a kamattámogatást

A lakásfelújítási kölcsön - a csok hitelhez hasonlóan - egy kamattámogatott kölcsön, ahol meghatározott esetekben akár el is veszítheti a jogosultságot a támogatott személy, és vissza kell fizetnie a kamattámogatást. 

 

Ha a támogatott személy 

 

  • nem mutatja be a kijelölt határidőre a számlákat, vagy
  • a kincstár által megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25 százalékát (hatmillió forintos hitel esetén ez másfél millió forint), vagy
  • részére az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított felújítással kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül az államkincstár nem állítja ki a támogatói okiratot (például mert szabálytalanságot talál),

 

akkor a kamattámogatás megszűnik, az addig igénybe vett kamattámogatást pedig egy összegben vissza kell fizetni. 

 

Kivétel a fentiek alól, ha a hiteligénylés során fennálló kamattámogatásra való jogosultságot azért veszíti el az igénylő, mert a 12. hetét betöltött magzat időközben elhalt vagy a megszületett gyermek még a lakásfelújítási támogatás igénylése előtt elhalálozott. 

 

Változások a lakásfelújítási támogatás feltételeiben

Két területen történt változás a november 25-i rendelethez képest, a mozaikcsaládoknál és a támogatás felhasználásával kapcsolatban.

 

Ha a szülők lakóhelye nem azonos, akkor azon szülő jogosult az otthonfelújítási támogatásra

 

  • akinél legalább egy közös gyermek lakóhelye van, ha a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, 
  • vagy mindkét szülő a támogatási összeg felére jogosult, amennyiben külön-külön mindkettejük lakóhelye megegyezik legalább az egyik gyermekük lakóhelyével. 

 

A felhasználást tekintve két kiegészítés történt. A támogatás a korábban már ismertetett munkálatok mellett felhasználható lesz

 

  • lámpák vagy világítótestek beépítésére vagy cseréjére,
  • használati melegvíz rendszer kialakítására, korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, ideértve a  megújuló energiaforrások alkalmazását is.

 

Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget. 

 

Külön napelem pályázat

 

Figyelem! Az otthonfelújítási támogatás felhasználható napelemes rendszerek kiépítésére, azonban 2021. decembertől indul a napelem pályázat, amellyel akár közel 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni hasonló célokra, illetve 9-11 millió forintot fűtéskorszerűsítésre.

 

A támogatás kombinálható lesz a tetőtér-beépítéssel

Novák Katalin a Facebook oldalán közzétett videójában beszélt arról, hogy a lakásfelújítási támogatás kombinálható lesz a csok keretein belül elérhető tetőtér-beépítéssel, bizonyos feltételek mellett.
 

  1. Járható út, ha a házban a szülők (leendő nagyszülők), a tetőtérben pedig a fiatal pár laknak.
  2. Fontos, hogy a tetőtérnek egy külön bejárattal rendelkező lakótérnek kell lennie, és ezt a tulajdonviszonyoknak is tükröznie kell. 
  3. Az újonnan kialakított tetőtéri lakásra a lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető lesz.
  4. Sőt a földszinten élő szülők a saját lakrészükre is igénybe vehetik a legfeljebb három millió forintos támogatási összeget. 

 

Ha az igénylőnek a tetőtér-beépítéssel nem egy új, önálló lakrész kialakítása a célja, hanem csak a saját lakás bővítése, akkor a használt ingatlanra vonatkozó csokot tudják igénybe venni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!