Lakástámogatás lakáshitel

Mennyi lakásfelújítási támogatást tudok felvenni, ha nincs megtakarításom?

Lakástámogatás lakáshitel

Mennyi lakásfelújítási támogatást tudok felvenni, ha nincs megtakarításom?

Varga Zsombor
2021-01-08 Frissítve: 2022-01-25
2021-01-08 Frissítve: 2022-01-25
11780561

Január 1-jétől érhető el a korábbi kedvezményeknél szélesebb körben alkalmazható lakásfelújítási támogatás, ami akár 3 millió forintnyi összeggel is segítheti a munkálatokat; a támogatás kihasználásához viszont meglévő tőkére, vagy ennek hiányában hitelre van szükség. Megnéztük, hogy a februártól elérhető kedvező kamatozású lakásfelújítási hitel igénylését hogyan befolyásolhatja a túlzott eladósodottság ellen hozott törvény. 

 

Önerő hiányában is ki lehet használni a támogatást

A lakásfelújítási támogatás a felújítási költségek felét, maximum 3 millió forintot térít meg. A támogatást olyan szülők vehetik igénybe, akik legalább egy gyereket nevelnek. A támogatás kültéri és beltéri munkákra is igényelhető, egyéb támogatások (CSOK, babaváró hitel) mellé is fel lehet venni és élettársak, egyedülálló szülők is igénybe vehetik. Az Államkincstár viszont csak a számlák benyújtása után, utólag folyósít, vagyis a támogatás igénybevételéhez önerő szükséges. Ez az önerő azonban részben vagy akár egészében is fedezhető a február 1-jétől elérhető kedvezményes otthonfelújítású hitelből, ami egy legfeljebb 3%-os kamatozású jelzáloghitel.

 

Vagyis a támogatás felvételéhez nem feltétlenül szükséges megtakarítás, az otthonfelújítási hitellel is megteremthető az önerő. A lakásfelújítási támogatáshoz felvett kedvező kamatozású hitel esetében is érvényesek viszont az úgynevezett adósságfék szabályok. A jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igénylő házaspár vagy egyedülálló szülő nettó jövedelmének felét, magasabb, 500 ezer forint feletti jövedelem esetén pedig a jövedelem 60%-a fordítható a hiteltörlesztésre.

 

Csak magasabb fizetés mellett lehetséges a rövidebb futamidő

Egy család csak egyszer veheti fel a támogatást, aminek maximális kihasználásához, a 3 millió forinthoz már a felújítás elején rendelkeznie kell a 6 millió forinttal. Megtakarítás nélkül ez egy 6 millió összértékű hitelt jelent. A törlesztőrészlet nagyságát az határozza meg, milyen hosszú idő alatt kívánjuk visszafizetni a hitelt. A támogatott hitelt legfeljebb 10 éves futamidőre lehet felvenni, de a törlesztőrészlet így is sokat változhat a különböző futamidejű otthonfelújítású hitel esetén. A maximális 10 éves visszafizetés esetén a kezdeti törlesztőrészlet 58 ezer forint, 7 éves esetén 79 ezer forint, ami még nem igényel a program részvételi feltételeként előírt 100 ezres minimumjövedelemnél számottevően nagyobb nettó jövedelmet. 3 éves visszafizetés esetén a törlesztőrészlet viszont már 174 500 forint, ami csaknem 350 ezres havi nettó jövedelmet feltételez.

Lakásfelújítási hitel minimális jövedelem
Az adósságfékek által meghatározott minimumjövedelem

A támogatás később csökkenti a törlesztőrészletet

A támogatás lehívása után a kapott összeget előtörlesztésre kell felhasználni, ha felújítási hitelt vettünk fel. A támogatást a hitel felvétele után egy évig lehet lehívni, de a számlákat a felújítás befejezése után már 60 napon belül be kell nyújtani az Államkincstárnak. Fontos kitétel, hogy az anyagköltség és a munkadíj fele-fele arányban elszámoltatható, tehát a példa 6 milliós ráfordítása esetében 3 milliós anyagköltséget és 3 milliós munkadíjat szükséges elszámolni a támogatáshoz.

 

Féléves felújítási időszakkal és három hónapos átfutási idővel számolva akár már a hitelfelvétel 10. hónapjában előtörleszthetünk, ami jelentősen csökkenti a törlesztőrészletet. A rendelet szerint az előtörlesztés a törlesztőrészletet csökkenti, és változatlan futamidővel számolnak a bankok. A 10 éves hitelnél 25 ezer forint, a 7 évesnél 31 ezer forint, a 3 évesnél 40 ezer forint a csökkentett törlesztőrészlet, amennyiben a 10. hónap során előtörlesztünk. Szerződésmódosítás esetén viszont fizethetjük továbbra is az eredeti törlesztőrészletet, ez esetben a futamidő csökken. Az eredetileg 10 éves hitelt így kevesebb, mint 5 év alatt visszafizethetjük, a másik kettő esetében pedig 3,5 és 1,5 év lesz az új futamidő.

lakástámogatási hitel előtörlesztés után
Az előtörlesztés hatása csökkentett törlesztőrészlettel és azonos futamidővel (A) vagy azonos törlesztőrészlettel és rövidebb futamidővel (B)


Ez a későbbi könnyítés viszont független az adósságfék szabályoktól, hiszen az első 9 hónapban mindenképpen az eredeti törlesztőt kell fizetni. Tehát megtakarítás nélkül is igénybe lehet venni a támogatást, de az önerőt biztosító hitelt csak magasabb fizetéssel lehetséges rövidebb futamidő mellett felvenni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!