Lakásfelújítási támogatás

Sorvezető a lakásfelújítás finanszírozásához: hogyan a legegyszerűbb belekezdeni?

Lakásfelújítási támogatás

Sorvezető a lakásfelújítás finanszírozásához: hogyan a legegyszerűbb belekezdeni?

Vrazsovits Rita
2021-03-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-17 Frissítve: 2022-01-18
12924889

Akár hárommillió forint vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást is igényelhetnek a gyermeket nevelő szülők saját ingatlan felújítására, ha okosan terveznek. De hogyan érdemes belevágni? Mit érdemes végiggondolni a felújítás előtt és hogyan érdemes gazdálkodni? Cikkünkben sorvezetőt adunk a felújításhoz, hogy minél gördülékenyebben menjenek a munkálatok és az igénylés.

 

  1. A tervezett felújítás célja és költségei

Mielőtt bármibe belekezdenénk, érdemes végiggondolni, hogy milyen munkálatokat szeretnénk elvégezni, és hogy ez körülbelül mennyibe fog kerülni. Ehhez érdemes felmérni, hogy milyen alapanyagokra van szükség: készítsünk listát, és nézzük meg, hogy ezeket milyen áron lehet beszerezni - így az alapanyagköltségekkel reálisan lehet számolni. 

A tervezett munkálatokra érdemes előzetes ajánlatot kérni a kivitelezőtől, emellett azt is érdemes előre megbeszélni, hogy mikorra tudja vállalni a munkát.

 

  1. Mennyi pénzre van szükség összesen?

Ha megvan a körülbelüli összköltség, látni fogjuk, hogy megoldható-e önerőből a felújítás - mivel a felújítási támogatást utólag fizeti ki az államkincstár, a felújítás költségeit 100 százalékban nekünk kell fizetni. Ha a teljes költségvetést nem fedezik a megtakarítások, két út közül választhatunk:

  • módosítunk a terven, és kevesebb munkálatot vállalunk - vagyis visszatérünk az első ponthoz,
  • hitelt veszünk fel, hogy minden tervezett munkálatot el tudjunk végezni.

 

Az első két pont megtervezése akár fordítva vagy egymás mellett párhuzamosan is mehet: ha előre tudjuk, hogy összesen mennyi pénzt tudunk a felújításra fordítani, akkor azt kell megnézni, hogy ebbe az összegbe mi fér bele a tervezett munkálatok listájáról.

 

Emellett, ha a lakásfelújítási támogatás igénylésével mindenképpen számolunk, akkor érdemes ellenőrizni, hogy jogosultak vagyunk-e rá - ezt ezzel az egyszerű űrlappal is megtehetjük.

 

  1. Ha kevés az önerő, miből érdemes kiegészíteni?

Hatmillió forintos felújítással számolva több piaci és államilag támogatott hitel is szóba jöhet:

 

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy melyik az ideális, ugyanis több tényezőtől is függ, hogy melyikkel járunk a legjobban. 

Ha az a cél, hogy minél kedvezőbb kamatozással vegyünk fel hitelt, akkor az államilag támogatott konstrukciók közül érdemes választani. Ezeknél azonban olyan plusz feltételeknek is meg kell felelni, amelyeknek a piaci hiteleknél nem - ilyen lehet például a legalább egy vagy több éves folytonos tb jogviszony vagy a gyermekvállalás. Emellett szerződésszegés esetén fennáll annak a veszélye, hogy az igénybe vett támogatást vissza kell fizetni. 

 

Ha az állami feltételeket szeretnénk kikerülni, akkor a piaci hitelek közül érdemes választani - ebben az esetben azonban magasabb kamatköltséggel kell számolnunk. 

 

Ha nem szeretnénk jelzáloghitelt felvenni, vagy egy korábban bejegyzett jelzálogjog miatt erre nincs lehetőségünk, akkor a fogyasztási hitelek vagy a nem jelzálogalapú állami támogatással felvehető hitelek közül választhatunk - az első esetben magasabb kamatköltséggel kell számolni, a másodikban pedig a fentebb is említett plusz feltételekkel.

 

Láthatjuk, hogy minden hitelterméknek megvannak az előnyei és a hátrányai, ezért érdemes a számunkra fontos szempontok szerint választani.

 

  1. Milyen feltételeknek kell megfelelni?

Ha eldöntöttük, miből fizetjük ki a felújítást, akkor következő lépésként érdemes annak a kölcsönnek a feltételeit végignézni, amit szeretnénk felvenni. A piaci hiteleknél egyszerűbb dolgunk van, mivel a személyi kölcsönöknél a hitelképességet vizsgálja a bank, a jelzáloghiteleknél pedig a hitelképesség mellett az ügyletbe bevont ingatlan a mérvadó. 

 

Az államilag támogatott hiteleknél ezeknek szintén meg kell felelni, emellett azonban más kritériumok is vannak. A babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, egyiküknek legalább három éves tb jogviszonyt kell igazolni, a kamattámogatás megtartása pedig az öt éven belüli gyermekvállaláshoz kötött. A lakásfelújítási kölcsön igényléséhez legalább egy 25 évnél fiatalabb gyermeket kell nevelni a felújítandó lakásban, egy éves tb jogviszonyt kell igazolni, és a felújítandó ingatlanban kell élni legalább egy éve - kivéve, ha egy éven belül kötöttük meg az adásvételi szerződést.

 

5. Már csak az igénylés van hátra

 

A hiteligénylést minden esetben valamelyik bankban lehet kezdeményezni, ha pedig megvan a szükséges összeg, akkor a munka hátralévő részét a kivitelező végzi el.

 

A lakásfelújítási támogatás igénylését pedig a Magyar Államkincstárnál lehet megtenni, a felújítás befejezése után. A szükséges dokumentumok listáját és a támogatás igénylésének a lépéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

 

Egyéb támogatási lehetőségek

 

2021. december 6-tól napelem pályázat indul, melynek keretében napelemes rendszerek kiépítésére közel 3 millió forint, fűtéskorszerűsítésre és nyílászáró cserére akár közel 11 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!