Lakásfelújítás

Így szerezhetsz egyszerűen önerőt a lakásfelújítási támogatáshoz

Lakásfelújítás

Így szerezhetsz egyszerűen önerőt a lakásfelújítási támogatáshoz

Vrazsovits Rita
2020-11-28 Frissítve: 2021-03-30
2020-11-28 Frissítve: 2021-03-30
11200496

Januártól tovább bővül az ingatlanvásárlásra és -felújításra fordítható eszközök repertoárja: az új támogatások közül érezhetően a lakásfelújítási támogatás mozgatta meg leginkább az igénylőket. Ezzel akár hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak hozzá a legalább egy gyermeket nevelő családok, azzal a feltétellel, hogy a támogatás csak a költségek felét fedezheti. Annak jártunk utána, hogy melyik a legkedvezőbb pénzügyi eszköz, ha az állami támogatás kiegészítése a cél. 

 

Nem véletlen a kiemelt érdeklődés a lakásfelújítási támogatás iránt, hiszen hiánypótló lehetőségről van szó. A saját ingatlanhoz jutást évek óta segíti az állam, kifejezetten felújításra azonban kevesebb lehetőség volt állami támogatásból. A 2021 januárjában induló lakásfelújítási támogatás részletei már megjelentek, ezeket ebben a cikkben foglaltuk össze. 

 

Mire van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz?

A támogatás azoknak a családoknak elérhető, akik már rendelkeznek saját ingatlannal. Az igényelhető támogatás legfeljebb hárommillió forint, ezt felújításra, bővítésre, korszerűsítésre lehet használni, ezen belül pedig másfél-másfél millió forintos arányban lehet anyagköltségre és munkadíjra fordítani. A támogatás legfeljebb a költségek 50 százalékát fedezheti. 

 

Íme a legfontosabb feltételek az igényléshez:

 

  • legalább egy gyermek nevelése a felújításban érintett lakásban, 
  • az igénylők lehetnek házastársak, élettársak, egyedülálló és elvált szülők,
  • az elvált szülők osztozhatnak a támogatási összegen, ha mindketten nevelnek gyermeket,
  • a támogatás a már úton lévő, legalább 12 hetes magzatok után is igényelhető,
  • gyermeknek az számít, aki még nem töltötte be a 25. életévét, illetve nincs életkori határ abban az esetben, ha az igénylő jogosult a gyermek otthongondozási díjára (gyod),
  • Az igénylőnek legalább egy éve tartó folytonos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie (ebben legfeljebb 30  nap megszakítás lehet összesen), ezen belül a nappali tagozatos tanulói jogviszony, az utolsó három hónapban pedig az álláskeresési járadék időszaka is elfogadható.
  • az igénylőnek nem lehet köztartozása,
  • egy család csak egyszer veheti igénybe a támogatást.

 

Az igényléshez gyűjteni kell a felújítás alatt kapott számlákat, és a kivitelezővel kötött szerződéssel együtt a munkálatok befejezése után lehet beadni az igénylést az államkincstárnak online formában. A támogatás folyósítása után a területileg illetékes kormányhivatal munkatársai fél éven belül bármikor ellenőrizhetik, hogy az igénylő az elszámolásnak megfelelően használta fel a pénzt.

 

Önerőre is szükség van

A maximálisan elérhető három millió forint igényléséhez legalább hatmillió forint értékben kell felújítani a lakást. Mivel a támogatást utólag fizeti ki az állam, az anyagköltséget és a vállalkozói díjakat is saját forrásból kell fedezni. 

 

Több lehetőség is van, ha külső forrásból finanszírozná valaki a felújítást: erre a célra a szabad felhasználású személyi kölcsön, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel is megfelelő - akár úgy is, hogy a teljes, hatmillió forintos felújítást hitelből fizetné ki a család. 

 

Nézzünk meg mindkettőre egy példát! Hatmillió forintos személyi kölcsön igénylésénél, hét éves futamidővel számolva 8,10 százalékos THM-mel vehető fel személyi kölcsön. A havi törlesztőrészlet januártól 93 177 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 813 390 forint. 

 


Hasonlítsd össze a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával az ajánlatokat, és válaszd ki a céljaidhoz leginkább illeszkedő hitelt!


 

A másik lehetőség a felújítás finanszírozására a szabad felhasználású jelzáloghitel, itt szintén hatmillió forintos hitelösszeggel és hét éves futamidővel számoltunk. A legkedvezőbb THM a szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor szerint 5,51 százalékos THM-mel igényelhető. A havi törlesztőrészlet 85 168 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 203 462. 

 

A jelzáloghitel olcsóbb a fenti példa alapján, akár 600-700 ezer forint különbség is lehet a két hiteltípus között, ha a felújítás teljes költségét, hatmillió forintot hitelből finanszírozunk. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a jelzáloghitel igénylése hosszabb időt vesz igénybe, emellett ingatlanfedezet bevonására is szükség van. 

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!