Lakásfelújítás

Így szerezhetsz egyszerűen önerőt a lakásfelújítási támogatáshoz

Lakásfelújítás

Így szerezhetsz egyszerűen önerőt a lakásfelújítási támogatáshoz

Vrazsovits Rita
2020-11-28 Frissítve: 2022-01-25
2020-11-28 Frissítve: 2022-01-25
11200496

Januártól tovább bővül az ingatlanvásárlásra és -felújításra fordítható eszközök repertoárja: az új támogatások közül érezhetően a lakásfelújítási támogatás mozgatta meg leginkább az igénylőket. Ezzel akár hárommillió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak hozzá a legalább egy gyermeket nevelő családok, azzal a feltétellel, hogy a támogatás csak a költségek felét fedezheti. Annak jártunk utána, hogy melyik a legkedvezőbb pénzügyi eszköz, ha az állami támogatás kiegészítése a cél. 

 

Nem véletlen a kiemelt érdeklődés a lakásfelújítási támogatás iránt, hiszen hiánypótló lehetőségről van szó. A saját ingatlanhoz jutást évek óta segíti az állam, kifejezetten felújításra azonban kevesebb lehetőség volt állami támogatásból.

 

Mire van szükség az otthonfelújítási támogatáshoz?

Az otthonfelújítási támogatás azoknak a családoknak elérhető, akik már rendelkeznek saját ingatlannal. Az igényelhető támogatás legfeljebb hárommillió forint, ezt felújításra, bővítésre, korszerűsítésre lehet használni, ezen belül pedig másfél-másfél millió forintos arányban lehet anyagköltségre és munkadíjra fordítani. A támogatás legfeljebb a költségek 50 százalékát fedezheti. 

 

Íme a legfontosabb feltételek az igényléshez:

 

  • legalább egy gyermek nevelése a felújításban érintett lakásban, 
  • az igénylők lehetnek házastársak, élettársak, egyedülálló és elvált szülők,
  • az elvált szülők osztozhatnak a támogatási összegen, ha mindketten nevelnek gyermeket,
  • a támogatás a már úton lévő, legalább 12 hetes magzatok után is igényelhető,
  • gyermeknek az számít, aki még nem töltötte be a 25. életévét, illetve nincs életkori határ abban az esetben, ha az igénylő jogosult a gyermek otthongondozási díjára (gyod),
  • Az igénylőnek legalább egy éve tartó folytonos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie (ebben legfeljebb 30  nap megszakítás lehet összesen), ezen belül a nappali tagozatos tanulói jogviszony, az utolsó három hónapban pedig az álláskeresési járadék időszaka is elfogadható.
  • az igénylőnek nem lehet köztartozása,
  • egy család csak egyszer veheti igénybe a támogatást.

 

Az igényléshez gyűjteni kell a felújítás alatt kapott számlákat, és a kivitelezővel kötött szerződéssel együtt a munkálatok befejezése után lehet beadni az igénylést az államkincstárnak online formában. A támogatás folyósítása után a területileg illetékes kormányhivatal munkatársai fél éven belül bármikor ellenőrizhetik, hogy az igénylő az elszámolásnak megfelelően használta fel a pénzt.

 

Önerőre is szükség van

A maximálisan elérhető három millió forint igényléséhez legalább hatmillió forint értékben kell felújítani a lakást. Mivel a támogatást utólag fizeti ki az állam, az anyagköltséget és a vállalkozói díjakat is saját forrásból kell fedezni. 

 

Több lehetőség is van, ha külső forrásból finanszírozná valaki a felújítást: erre a célra a szabad felhasználású személyi kölcsön, illetve a szabad felhasználású jelzáloghitel is megfelelő - akár úgy is, hogy a teljes, hatmillió forintos felújítást hitelből fizetné ki a család. 

 

Nézzünk meg mindkettőre egy példát! Hatmillió forintos személyi kölcsön igénylésénél, hét éves futamidővel számolva 8,10 százalékos THM-mel vehető fel személyi kölcsön. A havi törlesztőrészlet januártól 93 177 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 813 390 forint. 

 


Hasonlítsd össze a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával az ajánlatokat, és válaszd ki a céljaidhoz leginkább illeszkedő hitelt!


 

A másik lehetőség a felújítás finanszírozására a szabad felhasználású jelzáloghitel, itt szintén hatmillió forintos hitelösszeggel és hét éves futamidővel számoltunk. A legkedvezőbb THM a szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátor szerint 5,51 százalékos THM-mel igényelhető. A havi törlesztőrészlet 85 168 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 7 203 462. 

 

A jelzáloghitel olcsóbb a fenti példa alapján, akár 600-700 ezer forint különbség is lehet a két hiteltípus között, ha a felújítás teljes költségét, hatmillió forintot hitelből finanszírozunk. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a jelzáloghitel igénylése hosszabb időt vesz igénybe, emellett ingatlanfedezet bevonására is szükség van. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!