Korszerűsítés állami támogatásból

Melyik állami támogatásból érdemes felújítani a lakást?

Korszerűsítés állami támogatásból

Melyik állami támogatásból érdemes felújítani a lakást?

Vrazsovits Rita
2021-02-12 Frissítve: 2021-03-02
2021-02-12 Frissítve: 2021-03-02
12418904

Egyre több választási lehetősége van azoknak a családoknak, akik a meglévő ingatlanjukat szeretnék bővíteni vagy felújítani. Több célra speciális állami támogatás vehető igénybe, de akár szabad felhasználású kölcsönből is megoldható a felújítás, ha úgy jön ki a lépés. Nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetben melyiket választja a család, hiszen akár több százezer forintos eltérés is lehet a végösszeget tekintve. Megnéztünk néhány életszerű szituációt, ami segíthet a döntésben, illetve azt is összefoglaltuk, hogy mire érdemes odafigyelni a felújítás előtt. 

 

A lakásfelújítás előtt állók 2021. január óta több támogatásból is választhatnak: felvehetik a lakásfelújítási támogatást és a hozzá kapcsolható kölcsönt, igényelhetnek babaváró hitelt, bizonyos lakásfelújítási célokra pedig akár a csok is megoldást nyújthat. A támogatásokat kombinálni is lehet, a kérdés, hogy mit és mivel érdemes. Nézzünk meg egy példát!

 

Mi a legjobb választás egy házaspárnak két gyerekkel?

Vegyünk egy házaspárt, akiknek két gyermeke van és több gyermeket már nem szeretnének vállalni. A meglévő lakásukat szeretnék korszerűsíteni és felújítani 8 millió forint értékben úgy, hogy korábban nem vettek igénybe semmilyen támogatást erre a célra. Ebben a felállásban több lehetőségük is van: 

 

  1. Felveszik a lakásfelújítási kölcsönt és a támogatást

 

Korszerűsítési és felújítási munkálatokra biztosan fel tudják venni a lakásfelújítási kölcsönt, amiből legfeljebb hárommillió forint előtörleszthető a lakásfelújítási támogatás segítségével. Így a fennmaradó kétmillió forintot kell előteremteniük - ez történhet egy korábban felhalmozott megtakarítás, meglévő lakástakarék-szerződés, vagy egy másik kisebb összegű hitel felvételével. Az utóbbinál számolni kell a kamatköltséggel is; ez függ a hitel típusától, a futamidő hosszától és a teljes hiteldíjmutatótól is. 

 

Egy hitelkalkulátor segíthet kiválasztani az elérhető legkedvezőbb ajánlatot. 

 

  1. A felújítási kölcsönt és támogatást kiegészítik a falusi csokkal

 

Ha a felújított ingatlan valamelyik preferált kistelepülésen van, akkor két gyermek után 1,3 millió forint falusi csok igényelhető korszerűsítési munkálatokra, így a lakásfelújítási kölcsönnel és támogatással történő kombinálás esetén elegendő 700 ezer forint önerőt összegyűjteni. Fontos, hogy több olyan felújítási munka is lehet, amire a csok nem jó, viszont a lakásfelújítási támogatás igen; emellett arra is figyelni kell, hogy ugyanazt a számlát nem lehet mind a két támogatással összefüggésben elszámolni. 

 

Mivel nem terveznek több gyermeket, a babaváró hitel számukra nem ideális választás - a futamidő első öt éve után elveszítenék a kamatmentességet, és megemelkedne a havi törlesztőrészlet, így összességében jóval drágább lenne a felújítás, mint a lakásfelújítási támogatás igénylésével.

 

Más forgatókönyv lehet ideális, ha még nem érkeztek meg a gyerekek

Több lehetősége van azoknak a pároknak, akik még gyermekvállalás előtt állnak, és egy vagy több gyermeket terveznek. 

 

  1. Felveszik a babaváró hitelt, a falusi csokot és a lakásfelújítási támogatást

 

Számukra a kamatmentes babaváró hitel lehet jó választás, amit kombinálhatnak a lakásfelújítási támogatással, sőt akár a csokkal is, ha preferált kistelepülésen laknak. Ha nyolcmillió forintra van szükségük, akkor két gyermek vállalásával szintén 1,3 millió forint falusi csok érhető el a korszerűsítési munkálatokra, a fennmaradó 6,7 millió forint előteremtése pedig babaváró hitelből oldható meg. Ebből a lakásfelújítási támogatás segítségével hárommillió forint előtörleszthető. Arra érdemes odafigyelni, hogy az előtörlesztett összeg ne haladja meg a felvett babaváró hitel összegének az 50 százalékát, mert ellenkező esetben vissza kell fizetni az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást.  

 

Ha a babaváró hitel igénylésének a pillanatában a pár már gyermeket vár, és legalább 13 hetes a magzat, akkor nem kell elkezdeniük a törlesztést, így az előtörlesztés után már csak 3,7 millió forint tőketartozásuk marad - a születendő gyermek miatt ezen felül csak a kezességvállalási díjat kell kifizetni, ami körülbelül 75 ezer forintra jön ki a futamidő alatt. Ha az előtörlesztést követően a második gyermeke is megszületik a párnak, akkor a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedi az állam. Ha ez még a törlesztés felfüggesztés alatt bekövetkezik, akkor további 1,1 millió forinttal csökken a tőketartozás, így már csak 2,6 millió forintot kell visszafizetnie a családnak. 

 

  1. Felveszik a babaváró hitelt és a lakásfelújítási támogatást

 

Az előző példa annyiban különbözik az előzőtől, hogy a falusi csokot nem veszi igénybe a pár, és a felújításhoz szükséges nyolcmillió forintot teljes egészében babaváró hitelből finanszírozzák. A lakásfelújítási támogatás segítségével hárommillió forintot előtörleszthetnek, így a fennmaradó tőketartozásuk ötmillió forint marad - feltéve, hogy az igénylés után rögtön tudják szüneteltetni a törlesztést. A második gyermek érkezésével a 30 százalékos elengedés miatt a tőketartozás 3,5 millió forintra csökkenthető - vagyis az eredeti hitelösszeg több mint felét az állam vállalná át még azelőtt, hogy elkezdene törleszteni a pár. 

 

Babaváró hitellel olcsóbb lesz

 

Összegezve a két fenti példát, a legnagyobb előnyt a babaváró hitel igénylése jelenti, hiszen a szabadon felhasználható, kamatmentes kölcsönnel a lakáscélú kamattámogatott jelzáloghitelek sem tudnak versenyezni. Ez alapján azok vannak előnyben a lakásfelújítás finanszírozását tekintve, akik az elkövetkező néhány évben még legalább egy gyermeket terveznek, és tudják kombinálni az elérhető támogatási elemeket. 

 

Akárhogy is döntenek, az igénylés előtt a feltételeket érdemes átnézni, mivel az egyes támogatásokra eltérő kritériumok vonatkoznak. A lakásfelújítási támogatásnál különösen érdemes odafigyelni, hiszen a támogatást csak utólag fizeti ki az államkincstár.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!