Lakástámogatás

Lakástámogatás kisokos: állami otthonteremtési támogatás tudnivalók 2024

Lakástámogatás

Lakástámogatás kisokos: állami otthonteremtési támogatás tudnivalók 2024

Vrazsovits Rita
2021-01-11 Frissítve: 2023-12-28
2021-01-11 Frissítve: 2023-12-28
11814242

A kormány családpolitikájának évek óta részét képezi a lakástámogatási rendszer folyamatos bővítése az otthonteremtési program és egyéb lehetőségek keretében. Laikusként egyre nehezebb eligazodni az elemek között. Melyik kire vonatkozik, mennyi pénzt jelent és mit kell tenni, hogy igénybe lehessen venni? Ezekre a kérdésekre választ adva segítünk eligazodni a jelenleg elérhető állami támogatások útvesztőiben.

 

Az alábbi támogatásokról lesz szó a cikkben:

 • Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)
 • Falusi csok
 • Zöld hitel
 • Zöld csok
 • Kamattámogatott lakáshitel (csok mellé)
 • Babaváró hitel
 • Otthonfelújítási támogatás
 • Lakásfelújítási hitel
 • Napelem pályázat
 • Áfa visszatérítés

 

Családi otthonteremtési kedvezmény (csok)

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén a csok) a gyermekes családoknak, illetve a gyermeket vállaló fiatal házasoknak segít saját otthonhoz jutni. A támogatás mértéke 600 ezer és 10 millió forint között van, attól függően, hogy az igénylő hány gyermeket vállal és milyen ingatlant vásárol vagy építtet. Nézzük meg a legfontosabb jellemzőket!

 

Kik vehetik fel?

A csok alapfeltétele a gyermekvállalás, az igénylők köre pedig attól függ, hogy a gyermekek már megszülettek vagy csak a jövőben fognak. Röviden összefoglalva:

 

 • házaspárok már meglévő és vállalt gyermek után is felvehetik a támogatást - vállalt gyermek esetén feltétel, hogy legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie,
 • élettársak és egyedülálló szülők csak abban az esetben igényelhetik a támogatást, ha már van gyermekük - rájuk ebben az esetben nem vonatkozik életkori korlát,
 • a csok nyugdíjasként is igénybe vehető, ha vérszerinti vagy örökbefogadott kiskorú gyermeket nevelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett,
 • a támogatás örökbefogadott gyermek után is igényelhető. 

 

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Használt lakás vásárlására vagy bővítésre

 • egy gyermek után 600 ezer, 
 • két gyermek után 1,43 millió,
 • három gyermek után 2,2 millió,
 • négy gyermek után 2,75 millió forint igényelhető.

 

Új lakás vásárlására vagy építésére

 • egy gyermek után 600 ezer, 
 • két gyermek után 2,6 millió,
 • három gyermek után 10 millió forint igényelhető. 

 

Mire használható fel?

A csok új ingatlan építésére, vásárlására, valamint használt lakás vásárlására vagy bővítésére használható fel. Korszerűsítésre és egyéb felújítási munkálatokra nem.


A csok részletes feltételeiről ezen az oldalon olvashatsz.


 

Fontos változások 2022-ben 

Tetőtér-beépítésre 2021. január 1-jétől nem a használt ingatlan bővítésére fordítható összeget lehet igénybe venni, hanem ugyanannyit, mintha új építésű ingatlant vásárolna az igénylő. Ennek a pontos feltételeiről ebben a cikkben olvashatsz. 

 

Meddig lesz elérhető a csok?

A csoknak jelenleg nincs ismert végdátuma. 

 

Falusi csok

A falusi csok a hagyományos csok speciális formája, 2019. július 1. óta érhető el. Ez a támogatás preferált kistelepüléseken (jelenleg 2679 ilyen település van), valamint külterületen segít ingatlanhoz jutni a családoknak. Az igénybe vehető maximum támogatás 10 millió forint. Nézzük meg a legfontosabb jellemzőit!

 

Kik vehetik fel?

Ugyanazok, akik a csokot, de bizonyos személyi feltételek eltérnek, ilyen például az igénylésnél elvárt tb-jogviszony. A falusi csok részletes feltételeiről itt olvashatsz.

 

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Használt lakás vásárlására, bővítésére és/vagy korszerűsítésére

 • egy gyermek után 600 ezer, 
 • két gyermek után 2,6 millió,
 • három gyermek után 10 millió forint igényelhető. 

 

Mire használható fel?

A falusi csok használt ingatlan vásárlására, bővítésére és/vagy korszerűsítésére, illetve már meglévő ingatlan bővítésére és/vagy korszerűsítésére használható fel. Az ingatlanvásárlás nem lehet egyedüli célkitűzés: az igényelhető összeg fele-fele arányban használható fel az ingatlan megvásárlására és bővítésre, korszerűsítésre. 

 

Meddig lesz elérhető a falusi csok?

A falusi csokot a 2022. júniusi módosítás alapján 2022. december 31-ig lehet igényelni.

 

Zöld hitel (NHP Zöld Otthon Program)

2021. október 4-től indult el a jegybank Zöld Otthon Programja, mely a lakosság részére nyújt legfeljebb 70 millió forintos lakáscélú jelzáloghitelt, maximum 2,5 százalékos ügyleti kamattal. Az MNB által meghatározott keretösszeg 200 milliárd forint. A részleteket ezen az oldalon foglaltuk össze.

 

Kik vehetik fel?

Az igénylés feltétele, hogy újépítésű, energiatakarékos, legalább BB energetikai besorolású ingatlan építésére vagy vásárlására fordítsuk a felvett hitelösszeget, emellett az energetikai tanúsító által számított összesített energetikai jellemző értéke évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás egy négyzetméterére számítva.

 

Zöld csok

 

A zöld hitel kombinálható a csok kamattámogatott hitellel, ami azt jelenti, hogy a maximum 70 millió forintos hitelösszeg egy része akár csok-hitel is lehet, ami ebben az esetben kamatmentes lesz. Vagyis a két gyermek után maximálisan felvehető 10 millió forint, illetve a három gyermek után maximálisan felvehető 15 millió forint csok-hitel kamatmentes lesz abban az esetben, ha azt a zöld hitellel együtt vesszük fel. A maximum hitelösszeg ebben az esetben is 70 millió forint. 

 

Csok mellé felvehető kamattámogatott lakáshitel

A csok és a falusi csok támogatások mellé akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitel is igényelhető - 10 millió forint támogatással kombinálva ez 25 millió forint. A kölcsön csak a támogatással együtt érhető el, önmagában nem lehet igénybe venni. A lakáshitel kamata a kamattámogatás időszaka alatt legfeljebb 3 százalék, a kamattámogatás időszaka legfeljebb 25 év lehet. Ez a koronavírus-járvány miatt bevezetett engedmények miatt akár hosszabb is lehet, erről itt írtunk bővebben.

 

A kamattámogatott lakáshitelt érdemes összevetni a piaci ajánlatokkal is, hogy biztosan a számodra ideális terméket válaszd ki. 

 

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

Két gyermek után a maximálisan igényelhető hitelösszeg 10 millió, három gyermek után 15 millió forint. Azok, akik a falusi csok keretében csak bővítenek és korszerűsítenek, a maximális hitelösszeg fele (5 millió és 7,5 millió forint) érhető el. 

 

Babaváró hitel

A babaváró hitel segítségével a fiatal házasok legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes kölcsönhöz juthatnak hozzá, mely szabad felhasználású - fordítható lakáscélra, de akár hitelkiváltásra is. A kamatmentesség feltétele a gyermekvállalás, több gyermek vállalása esetén pedig vissza nem térítendő támogatássá alakítható a hitel. Az igényléstől számítva a második gyermek megszületése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.

 

Kik vehetik fel?

Az igénylés csak fiatal házaspárok számára nyitott, feltétel ezenkívül, hogy a feleség az igénylés pillanatában még nem töltheti be a 41. életévét. (A járvány miatt ezen a téren is van enyhítés.) A futamidő első öt évében automatikus kamatmentesség akkor tartható a futamidő végéig, ha a házaspárnak az első öt évben legalább egy gyermeke születik - attól függetlenül, hogy az igénylés előtt már volt gyermekük van sem. A részletes feltételrendszerről ezen az oldalon olvashatsz.

 

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

Legfeljebb 10 millió forint.

 

Mire használható fel?

Gyakorlatilag bármire. Ha a cél lakásvásárlás, akkor önerőként is bevonható lakáshitel igénylésnél, legfeljebb az igényelt babaváró hitel összegének 75 százalékáig.

 

Meddig lesz elérhető a babaváró hitel?

A jelenleg ismert információk szerint 2022. december 31-ig lehet igénybe venni.

 

Jelzáloghitel elengedés

A jelzáloghitel elengedés a többgyermekes családok által igénybe vehető kedvezmény. A második születendő gyermek után a család fennálló jelzáloghitel tartozásából egymillió forintot, a harmadik gyermek születése után pedig további négymillió forintot, majd minden újabb gyermek után 1-1 millió forintot vállal át az állam. Akár egyszerre több jelzáloghitel szerződéssel összefüggésben is lehet igényelni a támogatást.

 

Kik vehetik igénybe?

Azok a szülők, akik fennálló lakáscélú jelzáloghitelt törlesztenek, és a második vagy további gyermekük 2019. július 1. után születik. Örökbefogadott gyermekek esetén nem a születési dátum számít, hanem az örökbefogadás napja - így nem kerülnek hátrányba azok az örökbefogadó szülők, akik nem újszülöttet, hanem idősebb gyermeket fogadnak örökbe.

 

Mekkora az igényelhető támogatás?

A második gyermek születése után egymillió forint, a harmadik gyermek születése után négymillió forint, további gyermekek születése esetén egy-egy millió forint tartozást vállal az állam az igénylőtől. 

 

Áfa visszaigénylés csokos vásárlásnál

 

Új ingatlan vásárlása esetén visszaigényelhető lesz az 5 százalék lakásáfa, ha a vásárlás csok segítségével történik. A kedvezmény 2021. január 1. után megvásárolt ingatlanokra vonatkozik. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a lakás alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, lakóházaknál 300 négyzetméter a határ. 

 

Az áfacsökkentés a csok igényléstől függetlenül mindenkire vonatkozik, aki új építésű ingatlant vásárol, tehát az 5 százalékos áfához nem kötelező csokot felvenni. 

 

Egy konkrét példával számolva az áfa csökkentés egy nettó 30 millió forintos ingatlannál 6,6 millió forintot jelent, vagyis 38,1 millió forint helyett csak 31,5 millió forintot kellene fizetni a lakásért. Ha a vásárlás csokkal történik, és a fennmaradó 5 százalékos áfát is visszaigényeljük, az további 1,5 millió forintot jelent. 

 

Illetékmentesség a csokosoknak

A csokkal vásárolt ingatlanok után nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, mely egyéb esetben az ingatlan vételárának 4 százaléka lenne. Egy 50 millió forintos ingatlan esetén a fizetendő illeték kétmillió forint lenne. Az illetékmentességről itt írtunk bővebben. 

 

Otthonfelújítási támogatás

Otthonfelújítási támogatással legfeljebb hárommillió forint vissza nem téríthető támogatáshoz jutnak azok a családok, akik a meglévő ingatlanjukat újítják fel. A támogatásból a költségek 50 százaléka fedezhető.

 

Kik vehetik igénybe?

Legalább egy gyermeket nevelő családok, mozaikcsaládok vagy egyedülálló szülők. 

 

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Legfeljebb hárommillió forint, ezt fele-fele arányban lehet anyagköltségre és kivitelezői díjakra fordítani. Ahhoz, hogy a hárommillió forintos lakásfelújítási támogatás összegét ki lehessen használni, legalább hatmillió forint értékben kell felújítást végezni. 

 

Mire használható fel a támogatás?

Az igénylő a tulajdonában lévő ingatlan felújítására használhatja fel a támogatást. A felújítási munkálatok listáját ezen az oldalon találod.

 

Meddig lesz elérhető a támogatás? 

A lakásfelújítási támogatás 2022. december 31-ig lesz elérhető. 

 

Lakásfelújítási hitel

A felújítási támogatást a kormány kiegészíti az otthonfelújítási hitellel, amely azoknak nyújt segítséget, akik nem tudják előteremteni a felújításhoz szükséges önerőt. A hitelösszeg legfeljebb hatmillió forint lehet, a lakásfelújítási támogatást pedig kötelezően be kell törleszteni ebbe a hitelbe. A hitel kamata nem haladhatja meg a 3 százalékot. A hitel 2021. február 1-jétől érhető el, a futamidő pedig legfeljebb 10 év lehet. A további részletekről beszámolunk az oldalon. 

 

Kik vehetik igénybe?

Azok vehetik fel a lakásfelújítási kölcsönt, akik jogosultak a lakásfelújítási támogatásra is.

 

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

Legfeljebb hatmillió forint, de ennél igényelhető alacsonyabb összegű hitel is. 

 

Mire használható fel a hitel?

Ugyanazokra a felújítási munkálatokra, mint az otthonfelújítási támogatás. 

 

Napelem pályázat

2022-ben folytatódik a lakossági napelem pályázat. A támogatás segítségével nagyösszegű támogatást igényelhető napelemes rendszerek kiépítésére,  nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre.

 

Kik vehetik igénybe?

Az országos átlag alatti egy főre jutó keresettel rendelkező háztartások.

 

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

 • napelemes rendszer kiépítésére 2 896 108 forint,
 • a napelemes rendszer kiépítésére, nyílászáró cserére és fűtési rendszer korszerűsítésére infra- vagy fűtőpanelekkel: 9 368 464 forint,
 • a napelemes rendszer kiépítésére, nyílászáró cserére és fűtési rendszer korszerűsítésére hőszivattyúval bruttó 11 559 214 forint.

 

Mire használható fel a pályázati támogatás?

Csak napelemes rendszer telepítésére és fűtéskorszerűsítésre.

 

Áfa visszatérítés

2021. január 1-jétől minden településen lehetőség lesz az áfa visszaigénylésre, legfeljebb ötmillió forintig, ha saját erős építkezés történik (nem generálkivitelező végzi a munkálatokat). 

 

Kik vehetik igénybe?

Az adó-visszatérítés

 • legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy
 • legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület építési bekerülési költség megfizetésével, illetve 
 • az építési telek vételárával összefüggésben használható ki. 

 

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Az adó-visszatérítés összege megegyezik a telekvásárlás, illetve az építkezéshez kapcsolódó alapanyagok és igénybe vett szolgáltatások számláin szereplő általános forgalmi adó összegével, azzal a feltétellel, hogy ez az összeg nem haladhatja meg az ötmillió forintot. A támogatás kizárólag a 27 százalékos, általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe (5 százalékos áfával kiállított számlák nem vehetők figyelembe ennél a támogatásnál).

 

Meddig lesz elérhető a támogatás?

Az adó-visszatérítés egy alkalommal vehető igénybe, legkésőbb 2022. december 31-ig. A benyújtott számla akkor fogadható el, ha 2018. január 1. után állították ki. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!