Lakásfelújítási kölcsön

Újabb részletek derültek ki a lakásfelújítási kölcsönről

Lakásfelújítási kölcsön

Újabb részletek derültek ki a lakásfelújítási kölcsönről

Bank360 tartalom
2020-12-21 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-21 Frissítve: 2022-01-18
11556005

További részleteket árult el Novák Katalin a Facebookon közzétett videójában az otthonfelújítási támogatás előtt igényelhető otthonfelújítási kölcsönről. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

December 19-én ismertette Orbán Viktor miniszterelnök a legújabb gazdaságvédelmi intézkedéseket, ezek között szerepelt a lakásfelújítási támogatás kiegészítése is, az otthonfelújítási kölcsön. Ez a hitel azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik szeretnék igénybe venni a támogatást, de nem rendelkeznek elég önerővel ahhoz, hogy kifizessék a felújítás költségeit. Számukra a hiteligénylés jelentheti az egyik megoldást - ehhez most már egy állami támogatással igényelhető konstrukció is elérhető lesz. Ennek a részleteit ismertette Novák Katalin december 21-én. 

 

Az otthonfelújítási kölcsön feltételei

Frissítés! Novák Katalin december 22-én tette közzé közösségi oldalán az információt, hogy az otthonfelújítási kölcsönre is érvényesíthető lesz a jelzáloghitel-csökkentés, mely a második, valamint további gyermekek után igényelhető támogatás. A második gyermek születése után egy, a harmadik gyermek születése után pedig négy millió forintot vállal át az állam a támogatott fennálló jelzáloghitel-tartozásból.

 

Az otthonfelújítási kölcsön február 1-jétől lesz elérhető a családok számára, tehát egy hónappal a támogatás indulása után vehetik igénybe először. A maximálisan igényelhető hitelösszeg hatmillió forint, az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot, a futamidő pedig legfeljebb tíz év lehet. 

 

Hogyan történik az igénylés?

A lakásfelújítási kölcsönt a hitelintézetekben lehet felvenni. Az igénylés során a bank nemcsak a hitelképességet fogja vizsgálni, hanem azt is, hogy az igénylő megfelel-e a lakásfelújítási támogatás feltételeinek. Tehát, hasonlóan a babaváró hitel igényléséhez, egy időpontban két feltételrendszernek kell megfelelni: a hitelképességre vonatkozó feltételeknek, valamint a már ismert lakásfelújítási támogatásra vonatkozó feltételeknek. Ha valaki nem felel meg a támogatás feltételeinek, a lakásfelújítási kölcsönt sem fogja megkapni. 

 

A hitel folyósításától számítva egy éve lesz a családnak arra, hogy elvégezze a felújítást és gyűjtse a számlákat, mielőtt beadja az igénylést a lakásfelújítási támogatásra az államkincstárhoz. Azok, akik igénybe veszik a kölcsönt, leghamarabb március 1-jén tudják benyújtani az otthonfelújítási támogatásra az igénylést.

 

Amikor az igénylő beadja a szükséges dokumentumokat az államkincstár felé, ott még egyszer megvizsgálják, hogy a támogatás igénylésénekidőpontjában is megfelel-e a feltételeknek. Ez azt jelenti, hogy a kölcsön és a támogatás igénylésének az időpontjában is teljesíteni kell a támogatás feltételeit ahhoz, hogy ki lehessen használni az állami támogatást. 

 

Mennyit kell fizetni a támogatás folyósítása után?

Novák Katalin tájékoztatása alapján a havi törlesztőrészlet az otthonfelújítási támogatás folyósítása után körülbelül 30 ezer forint lesz egy család számára. A Bank360.hu számításai szerint ez abban az esetben alakulhat így, ha a család a hiteligényléstől számított egy-két hónapon belül igénybe veszi a támogatást is. Ha viszont közel egy év telik el a hitel folyósítása és támogatásból történő előtörlesztés között, akkor az igénylő közel egy évig magasabb, körülbelül 58 ezer forintos havi törlesztőrészletet fizet. Egy év után azonban, az előtörlesztést követően az alacsonyabb tőketartozás miatt már csak 26-27 ezer forintot kell fizetnie havonta. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!