Jelzáloghitel elengedése

Jelzáloghitel elengedés 2024 - feltételek

Jelzáloghitel elengedése

Jelzáloghitel elengedés 2024 - feltételek

Vrazsovits Rita
2019-05-06 Frissítve: 2024-03-28
2019-05-06 Frissítve: 2024-03-28
3806772

2024-ben az alábbi feltételekkel kérhető a jelzáloghitel elengedés az államtól:

 

  • 1 millió forint kedvezmény igényelhető a második gyermek után,
  • további 4 millió forint jelzáloghitel törlesztés támogatásra lehetsz jogosult a harmadik gyermek után,
  • további 1 millió forintot ír jóvá az állam minden további gyermek után.

 

Összegyűjtöttük a feltételeket és tudnivalókat.

 

Kik igényelhetik a jelzáloghitel elengedést?

Az állam az alábbi feltételek teljesítése esetén bizonyos összeget átvállal a család fennálló jelzáloghitel-tartozásából:

 

  1. Az igénylők már jelzáloghitelt törlesztenek,

  2. 2019. július 1. után születik meg a második, a harmadik vagy további gyermeke.

Leegyszerűsítve:

  • a második gyermek után 1 millió forintot,

  • a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forintot lehet igényelni.

A 4 millió forintos jelzáloghitel elengedés csak a 2019. július 1. után született gyermekek után vehető igénybe, illetve ha a magzat az igénylésnél már elmúlt 12 hetes.

 

Egyszerre akár több fennálló jelzáloghitelre is érvényesíthetjük az elengedést. Ha például az egyik hitelünk alacsonyabb, mint a kedvezmény, visszafizethetjük azt az adósságot, az elengedés fennmaradó összegével pedig csökkenthetünk egy másik jelzáloghitel-adósságot.

 

Kik nem igényelhetik?
 

Alapfeltétel, hogy a támogatás csak akkor vehető igénybe, ha a harmadik gyerek 2018. január 1. után született. Ha második gyermek után igényeljük, neki 2019. július 1. után kell születnie.

További kizáró okok:

  • Ha a lakáshitelt a gyerekek születése után vesszük fel

  • Ha harmadik személy is szerepel adósként a hitelszerződésben

 

A jelzáloghitel elengedés feltételei

 

Az igénylőre vonatkozó feltételek

 

  • Az igénylést az adhatja le, akinek a hitelszerződés a nevén van.

  • Házastársak és élettársak csak közösen igényelhetik a kedvezményt, abban az esetben is, ha a szerződésben csak egyikük van megnevezve adósként.

  • Ha az igénylőkön kívül más adós is szerepel a hitelszerződésben, az kizáró ok. Tehát nem lehet más adóstárs az igénylő házaspáron vagy élettárson kívül.

  • Feltétel továbbá a büntetlen előélet.

  • Szintén kitétel a köztartozás mentesség (nem lehet a NAV felé 5000 forintnál több tartozása egyik igénylő félnek sem) 

 

A gyermekekre vonatkozó feltételek

 

Az elengedés a 2018. január 1. után született vagy örökbe fogadott gyermek után igényelhető, illetve a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzat után. Ez alól kivétel, ha a második gyermek után igényled a támogatást: neki 2019. július 1. után kell születnie.

 

További feltételek:

 

  • Csak az igénylővel egy háztartásban élő gyermekek után igényelhető. Ha a gyermek már nagykorú, akkor nem feltétel, hogy az igénylővel egy háztartásban éljen.

  • Egy gyermek után csak egyszer lehet igényelni az elengedést.

  • Házastársak és élettársak együttes igénylése esetén minden gyermeket figyelembe kell venni, aki velük egy háztartásban él - akkor is, ha nem közös gyermekről van szó.

  • 2020. június 15. után elég, ha az egyik félnek van az ingatlanban tulajdonrésze. Azelőtt mindkét félnek tulajdonrésszel kellett rendelkeznie.

  • A kérelmet a gyermek születése vagy örökbefogadása után legfeljebb 180 napig lehet benyújtani.
     

A hitelre vonatkozó feltételek

 

A legfontosabb szabály:

 

  • A kedvezményt csak a már meglévő jelzáloghitel után lehet igénybe venni, a tartozás elengedése pedig elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel. Amennyiben a fennálló tőketartozás összege nem éri el a támogatás összegét, a támogatás a tőketartozás járulékainak csökkentésére is felhasználható, ide nem értve az esetleges késedelmi kamatot. 

  • A támogatás a piaci kamatozású és az államilag támogatott CSOK hitelre, CSOK Plusz hitelre és a Falusi CSOK hitelre is vonatkozik.

  • Személyi kölcsön esetében nincs lehetőség tartozás elengedésre.

  • Babaváró hitel esetében szintén nem lehetséges a tartozás csökkentése, akkor sem, ha lakáscélra használtuk fel a hitelösszeget.

  • A jelzáloghitel-elengedés építési hitelekre és lakáslízing szerződésekre is vonatkozik.

 

Eltérő feltételek vonatkoznak a 2017. november 14. előtt és után felvett hitelekre. Nézzük meg ezeket:

 

  • Ha 2017. november 14. után kötöttél szerződést, akkor csak lakáshitelhez  tudod használni a kedvezményt. Tehát csak a vásárlásra, építésre, korszerűsítésre, bővítésre vagy felújításra felhasznált hitelre igényelheted az elengedést. Az mindegy, hogy a hitelből használt lakást vagy új építésű ingatlant vettél-e. A támogatás a piaci kamatozású és a CSOK hitelre is vonatkozik.

  • A 2017. november 14. (a rendelet kihirdetése) előtt felvett jelzáloghiteleknél nem feltétel, hogy lakáshiteled legyen, elegendő, ha a fedezetként szolgáló ingatlan Magyarország területén van és az ingatlan-nyilvántartásban lakásként, lakóházként, tanyaként vagy birtokközpontként szerepel. Tehát például szabad felhasználású jelzáloghitelre is igényelhető a támogatás.

 

Hogyan kell elintézni?

A jelzáloghitel elengedést a területileg illetékes járási hivatalnál lehet igényelni, az ügymenet végén pedig a hitelező bank küld arról tájékoztatást, hogy hogyan változott a hiteltartozás összege. Fontos, hogy a jelzáloghitel elengedés nem jár automatikusan, igényelni kell! 2020. június 15-től a születéstől számított 60 nap áll rendelkezésre az igénylés benyújtására.

 

Különbözet igénylés harmadik gyerek után

Akik 2019. június 30-ig igénybe vették a 3. gyermek után járó 1 millió forintos elengedést, 2019. július 1. után jogosultak a különbözet igénylésére is, de csak akkor, ha az igénylés még a terhesség idején történt, és a gyermek 2019. július 1. után született. Tehát ha például 2019. áprilisban igényelte meg valaki az 1 millió forintos elengedést (túl a terhesség 12. hetén), majd 2019. július 1. után született meg gyermeke, akkor jogosult a 3 millió forintos különbözetre. Ha a gyermek 2019. július 1. előtt született, akkor nem.

 

2019. július 1. után a második gyermek után 1 millió forintot, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forintot lehet igényelni.  

 


Valamiért nem felelsz meg a feltételeknek? Így is van megoldás arra, hogy enyhíts a terheiden: egy kedvező kamatozású hitelkiváltó hitellel megszabadulhatsz a drága fogyasztási hiteleidtől. A Bank360 hitelkiváltó kalkulátorával a legkedvezőbb ajánlatokat hasonlíthatod össze.


 

Mennyi jelzáloghitelt engednek el július 1. után?

2019. július 1-től az alábbi összegek írhatók jóvá a hiteltartozásból:

  • A második gyermek után 1 millió forintot enged el az állam a fennálló lakáshitel tartozásból.

  • A harmadik gyermek után további 4 millió forintot igényelhetsz.

  • Minden további gyermek megszületésénél 1-1 millió forint jelzáloghitel elengedést lehet igényelni.

 

Nem mindegy, mikor születnek meg a gyerekek

2019. július 1. után a korábbinál nagyobb összeget igényelhetnek a családok. A második gyermek után 1 millió, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forint is lehet az elengedett tartozás összege. Nézzünk meg néhány élethelyzetet:

 

Egy meglévő és két tervezett gyermek: ők a legnagyobb nyertesei a módosításnak, hiszen az ő esetükben az állam 1+4 millió, tehát összesen 5 millió forintot ír jóvá a tartozásból, ami egy 15-20 millió forintos jelzáloghitelnél nagy segítség. Ha további gyermek is születik, akkor gyermekenként további 1-1 millió forint elengedését lehet igényelni.

 

Két meglévő és egy tervezett gyermek: a második gyermek után ők nem igényelhetik a kedvezményt, de július 1. után, a harmadik gyermek után 4 millió forinttal csökkenthetik a tartozásukat.

 

Egy meglévő és egy tervezett gyermek: a második gyermek születésekor 1 millió forintot enged el az állam a tartozásból.

 

Természetesen nem lehet a gyermekáldást a támogatásokhoz igazítani, de azt láthatjuk, hogy akár több millió forint is múlhat azon, hogy mikor születnek meg a gyerekek.

 


Családalapítás előtt állsz? Nézd meg összefoglaló írásunkban, mennyi állami támogatásra vagy jogosult!


 

Az igénylés menete

 

  1. A kedvezmény nem jár automatikusan, tehát igényelni kell a születéstől számított 60 napon belül.

  2. A házaspárok vagy élettársi kapcsolatban élő párok közösen igényelhetik a területileg illetékes járási hivatalban.

  3. A támogatás igénybevétele ingyenes: a járási hivatal és a hitelező bank sem számíthat fel díjat érte.

  4. Az elbírálást követően a hivatal határozatot küld neked és a banknak is.

  5. Ezután néhány napon belül az állam folyósítja a támogatást a banknak.

  6. A bank értesít téged arról, hogy mennyivel csökkent a tartozásod.

 

Fix állami költségtérítés a bankoknak 

2022. április 29-től az állam egyszeri 10 ezer forintos költségtérítést fizet a hitelösszegtől függetlenül a jelzáloghitel elengedésben érintett bankoknak a korábbi 1% helyett. Ez a változás a hitelfelvevőket nem érinti.

 

Gyakori kérdések

 

Igényelhető egyszerre a CSOK Plusz gyermekvállalási támogatása és a jelzáloghitel elengedés?

Amennyiben a támogatott pár egyaránt jogosult a 2024-től elérhető CSOK Plusz 10 millió forintos lakáshitel elengedésre, illetve a jelzáloghitel elengedésre is, választaniuk kell, hogy melyiket veszik igénybe. Ez a támogatási összegeket figyelembe véve valószínűleg a CSOK Plusz lesz, hiszen a második és minden további gyermek után is 10-10 millió forinttal lehet csökkenteni a fennálló tőketartozást. 

Ha csak az egyikre jogosultak, akkor azt a támogatást tudják igénybe venni. Ilyen lehet például, ha a CSOK Plusz szerződést a pár két meglévő és egy vállalt gyermekre köti meg. Ebben az esetben a harmadik gyermek születésekor a CSOK Plusz gyermekvállalási támogatására nem lesznek jogosultak, viszont a jelzáloghitel elengedés miatt 4 millió forinttal tudják csökkenteni a tartozásukat. 

 

Igénybe vehetem a támogatást, ha a hitelt a támogatásra jogosult gyermek megszületése után veszem fel?

Nem, a hitelfelvételnek mindenképpen meg kell előznie a gyermek születését.

 

2018 előtt született meg mindhárom gyermek, így igénybe vehető a támogatás?

Sajnos nem, a támogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha a három gyermek közül legalább az egyik 2018. január 1. után született.

 

Július 1. után igényelhető támogatás az után a második gyermek után, aki 2018. január 1. után született?

Nem, a második gyermek után járó kedvezmény csak a 2019. július 1. után született gyerekek után vehető igénybe.

 

Milyen más támogatás igényelhető a jelzáloghitel elengedés mellé?

A jelzáloghitel elengedése a Családvédelmi akcióterv része, a vissza nem térítendő állami támogatások közé tartozik. A jelzáloghitel elengedésén kívül igényelhető CSOK támogatás és hitel, valamint a babaváró támogatás is.

 

Korábban már igényeltem jelzáloghitel elengedést. Hogyan igényelhetem 2019. július 1. után a különbözetet?

A különbözet igénylésére van lehetőség, ezt a Magyar Közlöny rögzíti. 

 

Mik a jelzáloghitel elengedés szabályai 2019. július 1. előtt?

2019. július 1-ig a harmadik gyermek után volt igénybe vehető a támogatás, maximum 1 millió forintig, ha a gyermek 2018. január 1. után született. További gyermekek megszületése után további 1-1 millió forintot engedett el az állam a fennálló tartozásból.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!