Család ölelkezve örül egy laptop előtt ülve az ágyon

Egy igazán jó KOMA: igazolja, hogy nincs köztartozásod

Család ölelkezve örül egy laptop előtt ülve az ágyon

Egy igazán jó KOMA: igazolja, hogy nincs köztartozásod

Vrazsovits Rita
2022-01-18 Frissítve: 2022-03-12
2022-01-18 Frissítve: 2022-03-12
18301942

A köztartozás-mentesség számos állami támogatáshoz alapfeltétel volt, a szabályokon végül tavaly enyhített a kormány. Egy hagyományos piaci hitel igényléséhez azonban így is szükség lehet a mentességről szóló igazolásra. Összefoglaltuk, hogyan kérhető le egyszerűen ez a dokumentum, és hogy milyen előnyei vannak a KOMA-tagságnak. 

 

A köztartozás-mentesség sokáig alapfeltétele volt az állami támogatásoknak, enélkül nem lehetett felvenni csokot, babaváró hitelt és otthonfelújítási támogatást sem. Utóbbival kapcsolatban mi is írtunk egy összefoglalót: a Magyar Államkincstár visszajelzése alapján az elutasítás leggyakoribb oka fennálló köztartozás volt, de más állami támogatásoknál is előjöhetett ez a probléma. 

 

Tavaly egy rendeletmódosítással ez megváltozott, már nem számít kizáró oknak, ha valakinek köztartozása van. Az összeghatár 5000 forint, legfeljebb ekkora fennálló köztartozás fér bele, feltéve, hogy azt két héten belül rendezi az igénylő. A fenti lakástámogatások igénylése mellett ezzel a nagycsaládos autóvásárlási programban való részvétel is egyszerűbb lett. 

 

A kis összegű tartozásról sok esetben nem is tudnak az érintettek, pedig a lekérdezés egyszerűen megoldható, az igazolás pedig kiváltható a KOMA-hoz való csatlakozással.

Mi az a KOMA?

 

A KOMA a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisa, melyben azok az adózók szerepelnek, akiknek nincs fennálló köztartozásuk. A KOMA-ban való megjelenés nem automatikus, azt külön kérni kell. A csatlakozásnak több előnye is van:

 

  • igazolja az adózó megbízhatóságát,

  • gyorsabbá teheti az ügyintézést: ha jogszabály szerint igazolni kell a köztartozás-mentességet, akkor a KOMA-szerepléssel ez kiváltható - például az állami támogatásoknál,

  • a lekérdezés és a csatlakozás is ingyenes,

  • az adatbázis nyilvános, külön regisztráció nélkül megtekinthető,

  • mindig aktuális adatot láthatunk, mivel az adatbázis minden hónapban frissül,

  • biztosítékmentességet jelent: két éves működés mellett a szereplés kiváltja a kockázati biztosítékot az EKÁER-ben.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Hogyan lehet bekerülni a KOMA-ba?

 

Az adatbázisba kizárólag elektronikus úton lehet bekerülni, a KOMA-nyomtatvány a NAV honlapján a Nyomtatványkitöltő programok menüpontban érhető el. Akik az adóazonosító mellett adószámmal is rendelkeznek (egyéni vállalkozók, adószámos magánszemélyek), eldönthetik, hogy melyik azonosítóval szeretnének bekerülni az adatbázisba. Ha mindkét azonosítóval csatlakoznának, akkor két külön nyomtatványt kell beküldeniük. 

 

A KOMA-ba való bekerüléshez az adóalanynak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie a közzétételt megelőző hónap utolsó napján:

 

  • nincs az adóhivatalnál nyilvántartott adó- és köztartozása,

  • eleget tett az esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének,

  • nem áll csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési vagy felszámolási eljárás alatt,

  • nincs áfa-, illetve társaságiadó-tartozása (csoportos adóalanyként),

  • adó megfizetésére kötelezettként nincs lejárt tartozása.

 

Az adózó első alkalommal a kérelem benyújtása utáni hónap 10-én kerül az adatbázisba, amit a NAV havonta felülvizsgál. Az adatbázisban mindaddig szerepel, amíg a feltételeknek megfelel, és vissza nem vonja a kérelmet, vagy ameddig nem kéri, hogy töröljék az adatbázisból. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!