Jelzáloghitel elengedés

Ezekben az esetekben nem vehető igénybe a jelzáloghitel elengedés

Jelzáloghitel elengedés

Ezekben az esetekben nem vehető igénybe a jelzáloghitel elengedés

Vrazsovits Rita
2019-10-01 Frissítve: 2022-01-18
2019-10-01 Frissítve: 2022-01-18
5081997

Már több mint háromezren igényelték a jelzáloghitel elengedést július 1. óta, amikor a Családbarát akcióterv részeként bővítették a jogosultak körét. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem tudunk élni a lehetőséggel - ezeket gyűjtöttük össze.

 

  1. Babaváró hitelesek hátrányban

Hiába fordítja az igénylők többsége a babaváró hitelt valamilyen lakáscélra, erre a hiteltípusra nem vehető igénybe az elengedés, hiszen nem jelzáloghitelről van szó. 

 

Az elengedés továbbá nem vehető igénybe személyi kölcsön, áruhitel, hitelkártya és folyószámlahitel tartozások enyhítésére sem.

 

  1. Ha nem megfelelő a jelzáloghitelünk

A rendelet azt is pontosan meghatározza, hogy milyen jelzáloghitelre vonatkozhat az elengedés. 2017. november 14-én hirdették ki a vonatkozó rendeletet, és ez a dátum a választóvonal a hitel típusával kapcsolatban is. Azokra, akik 2017. november 14. előtt kötöttek jelzáloghitel szerződést, a következő feltétel vonatkozik a hitellel kapcsolatban:

 

“olyan forintalapú jelzáloghitel, amelynek fedezete Magyarország területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban lakás, lakóház, tanya vagy birtokközpont megjelöléssel nyilvántartott ingatlan”. Tehát akár szabad felhasználású hitel is lehet, a lényeg az, hogy a hitel fedezete Magyarország területén lévő ingatlan legyen.

 

A rendelet kihirdetése után megkötött hitelszerződések viszont csak lakáscélú hitelek lehetnek - hiába felelnénk meg minden más feltételnek, ha nem lakáshitelt törlesztünk, akkor nem vehetjük igénybe az elengedést.

  1. Ha már túl nagyok a gyerekek

A 4 milliós jelzáloghitel elengedést a 2018. január 1. után született vagy örökbe fogadott harmadik (vagy negyedik stb.) gyermek után igényelhető, illetve akkor, ha a kérelem benyújtásának időpontjában a magzat már legalább 12 hetes. A második gyerek után igényelhető 1 millió forint jelzáloghitel elengedés akkor igényelhető, ha a gyerek 2019. július 1. után született.

 

Ez azt jelenti, hogy ha egy családban például három gyermek van, de mindhárman 2018. január 1. előtt születtek, akkor hiába felel meg minden más feltételnek a család és a hitel is, nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, csak abban az esetben, ha további gyermeket is vállalnak. 

 

  1. Ha a hitelt a gyerekek születése után igényeljük

A jelzáloghitel elengedésre csak abban az esetben van lehetőség, ha a hitelszerződés megkötése után születik meg az a gyermek, aki után a támogatást igénybe szeretnénk venni. Tehát hiába született meg például 2019. júliusban a harmadik gyermekünk, ha a lakáshitelt csak ezután vesszük fel, nem igényelhetjük a kedvezményt semmilyen formában.

 

  1. Ha harmadik személy is szerepel adósként a hitelszerződésben

A jelzáloghitel elengedést akkor lehet igénybe venni, ha a hitelszerződésben vagy az egyik vagy mindkét fél adósként van megjelölve. Ha a szerződésben harmadik fél is adósként szerepel a hitelügyletben, akkor nem vehető igénybe a támogatás. Ha a harmadik fél kezesként van benne a szerződésben, akkor az nem kizáró ok.

 


A pontos feltételeket a jelzáloghitel elengedéssel kapcsolatban ebben a cikkben foglaltuk össze.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!