Jelzáloghitel elengedés

Jelzáloghitel elengedés: nem minden kölcsön felel meg a feltételeknek

Jelzáloghitel elengedés

Jelzáloghitel elengedés: nem minden kölcsön felel meg a feltételeknek

Vrazsovits Rita
2020-10-08 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-08 Frissítve: 2022-01-18
10492328

A jelzáloghitel elengedés azoknak a családoknak nyújt támogatást, akiknek van jelzáloghitele, illetve ahol a második vagy harmadik gyermek születik. Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú hitele van a családnak, illetve, hogy pontosan mikor kötötték meg a hitelszerződést, mert eltérő feltételek vonatkozhatnak az egyes jelzáloghitelekre. Összegyűjtöttük az erre vonatkozó feltételeket. 

 

A családvédelmi akcióterv részeként igényelhető jelzáloghitel elengedést 2018. január 1. óta vehetik igénybe a családok. Kezdetben a harmadik vagy további gyermek születése után lehetett kérni egymillió forint elengedését a fennálló jelzáloghitel-tartozásból, 2019. július 1. óta pedig már a második gyermek megszületése után is jár támogatás. A kedvezmény bővítésének köszönhetően a második gyermek után egymillió forintot, a harmadik gyermek után pedig további négymillió forinttal is csökkenthető a fennálló tartozás. Fontos feltétel, hogy a hiteligénylésnek meg kell előznie a gyermek születését - vagyis csak olyan hitel elengedésére lehet felhasználni a kedvezményt, amit a magzat három hónapos kora, illetve a gyermek születése előtt vettek fel a szülők. A feltételekről ezen az oldalon írtunk részletesen. 

Milyen típusú hitelekre vehető igénybe a jelzáloghitel elengedés?

Ahogy a kedvezmény neve is mutatja, a tartozás csökkentésére a jelzálog alapú kölcsönök esetében van lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ezt a támogatást a személyi kölcsön vagy a babaváró hitel tartozás csökkentéséhez nem lehet igénybe venni - még akkor sem, ha a felvett kölcsönt lakáscélra fordította az igénylő. 

 

Előfordulhat olyan helyzet is, amikor a család a meglévő jelzáloghitel esetében sem tud élni az elengedés lehetőségével. Ez az alábbi két tényezőtől függ:

 

  1. Milyen típusú a hitel (szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitel)?
  2. Mikor vették fel a kölcsönt?

 

A rendelet szerint a 2017. november 14. előtt (ez volt a rendelet kihirdetésének napja) a jelzáloghitel elengedés minden olyan forint alapú jelzáloghitelre igénybe vehető, amelynek a fedezete egy Magyarország területén lévő lakóingatlan. Tehát szabad felhasználású jelzáloghitelekre és lakáshitelre egyaránt igénybe vehető a tartozás elengedés.

 

A rendelet szerint a 2017. november 14. után felvett jelzáloghitelek közül viszont csak a lakáscélú jelzáloghitelek számítanak, a szabad felhasználású jelzáloghitelek után már nem vehető igénybe a kedvezmény. A lakáscélú kölcsönnek az alábbi céljai lehetnek: lakóingatlan vásárlása, építése, bővítése, korszerűsítése vagy felújítása. Emellett a hitelkiváltásra felvett lakáshitelek is megfelelnek a feltételeknek. 

 

Szintén kérhető az elengedés az állami kamattámogatással igényelhető lakáshitelekből is - ilyen többek között a csok és a falusi csok mellé igényelhető kölcsön. Szintén megfelel a feltételeknek a lakástakarék mellé felvett lakáshitel is.

Mely hiteleknél nem igényelhető az elengedés?

Ahogy fentebb is szerepel, a 2017. november 14. után felvett szabad felhasználású jelzáloghitelek nem felelnek meg a feltételeknek, így ezekre a kölcsönökre nem vehető igénybe az elengedés. Szintén kizáró ok, ha a gyermek születése megelőzte a hitelfelvételt - magzat után igényelt támogatásnál pedig a magzat nem lehet három hónapos.

 

Mennyit enged el az állam a fennálló tartozásból, ha minden feltétel teljesül?

A jelzáloghitel elengedés akár több alkalommal is igénybe vehető ugyanarra a hiteltartozásra, mivel a második és a harmadik gyermek után külön-külön lehet beadni az igénylést. Ha a családban 2019. július 1. után született meg a második gyermek, akkor a fennálló tartozásból egy millió forintot enged el az állam. Ha ezután még egy gyermek születik, akkor további négymillió forintot vállal át az állam a fennálló tartozásból. Így összességében egy háromgyermekes család ötmillió forinttal is csökkentheti a fennálló hiteltartozást. Ha ezután még születnek gyermekek, akkor további egy-egy millió forintot vállal át az állam.

 

A maximálisan igényelhető kedvezmény csak akkor érhető el, ha az kevesebb, mint a fennálló hiteltartozás összege. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!