Babaváró hitel változások 2020

Babaváró hitel, CSOK és jelzáloghitel elengedés feltételeinek legfrissebb változásai - 2020. június

Babaváró hitel változások 2020

Babaváró hitel, CSOK és jelzáloghitel elengedés feltételeinek legfrissebb változásai - 2020. június

Vrazsovits Rita
2020-06-04 Frissítve: 2022-01-18
2020-06-04 Frissítve: 2022-01-18
9086390

A családtámogatási program több elemét is érintette a 2020. május 29-én közzétett rendeletmódosítás: a hatályba lépés után változnak a babaváró hitel, a CSOK és a jelzáloghitel elengedés feltételei is. Összefoglaltuk, pontosan milyen módosítások történtek, és hogy ezek hogyan és mikortól érintik az igénylőket.

 

Június közepétől, illetve július 1-től lépnek életbe azok a változások, amelyek 2020. május 29-én jelentek meg a Magyar Közlöny 2020. évi 129. számában. Néhány héten belül ez a második alkalom, amikor enyhítenek a családtámogatási támogatások igénylési feltételein, legutóbb a koronavírus járványra való tekintettel vezettek be átmeneti könnyítéseket. 

 

A május 29-én megjelent módosítások célja részben a pontosítás, egyértelműsítés, részben pedig a feltételek enyhítése. A június közepén életbe lépő szabályoknak köszönhetően olyan házaspárok és családok is hozzájuthatnak állami támogatáshoz, akik korábban kiszorultak ebből a körből. 

 

Nézzük meg külön-külön, melyik támogatásnál mi változott!

 

Babaváró hitel változások

A legtöbb változás a babaváró hitel igénylésével kapcsolatban történt, ezek közül is talán a legfontosabb a három éves folytonos TB jogviszonnyal kapcsolatos feltételek enyhítése. Itt két fontos változás történt:

 

  • az igénylők körét bővítették azokkal, akik úgynevezett diplomás GYED-ben részesültek - nekik önmagában ez a jogviszony eddig nem volt elegendő az igényléshez,
  • a külföldről hazatérő házaspároknál elég, ha egyikük legalább 90 napos folytonos TB jogviszonnyal rendelkezik az igénylésnél - ez korábban 180 nap volt, vagyis 6 hónap helyett elég 3 hónapot itthon dolgozni az igénylés előtt.

A diplomás GYED-del kapcsolatban fontos megjegyezni, az igénylést megelőző 180 napban önmagában továbbra sem elegendő ez a jogviszony, tehát erre az időszakra továbbra is szigorúbb feltételek vonatkoznak, mint az igénylést megelőző három évre.

 

Nem kell első házasnak lenni

Egy másik fontos változás a babaváró támogatás igénylésével kapcsolatban, hogy hatályon kívül helyezték azt a passzust, mely azt rögzítette, hogy az igénylők közül legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie. Ez a hatályba lépés után megváltozik, ami azt jelenti, hogy nem fog számítani, hogy van-e az igénylő feleknek már gyermeke, és az sem fog gondot jelenteni, ha már mindketten elváltak. Ennek a módosításnak köszönhetően bővül azoknak a köre, akik számára elérhető a 10 millió forint kamatmentes hitel. 

 

Ikres szülők előnyben

Engedményt kapnak azok a házaspárok is, ahol ikrek születnek. Ők mostantól nem 3, hanem 3+2 évre is kérhetik a törlesztés szüneteltetését. 

 

Határidőhöz kötik a szüneteltetés igénylését

Másik fontos információ a szüneteltetéssel kapcsolatban, hogy határidőhöz kötik az igénylés határidejét. Legfeljebb 60 nap áll majd a pár rendelkezésére, hogy kérvényezzék a moratóriumot a

  • a gyermek születésének napjától, 
  • a magzat elhalálozását vagy a gyermek halva születését igazoló dokumentum keltétől, vagy az
  • az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásától számolva.

 

A futamidő alatt megözvegyült igénylőkre vonatkozó engedmény, hogy nem veszítik el a kamattámogatást, akkor sem, ha nem házasodnak újra. Korábban hat hónap után elveszítette a kamatmentességet az özvegy. 

 

A válás sem probléma

Ha az igénylő pár úgy dönt, hogy elválnak útjaik, akkor sincs minden veszve: ha a hitelt tovább fizető fél öt éven belül újra házasságot köt, újraindul az 5 éves kamatmentes törlesztés, és ha az új párral gyermekük születik, akkor érvényesíthető a kamattámogatás és a gyermekvállalási támogatás is. Akkor sincs probléma, ha az új pár mindkét tagja hozott magával a házasságba egy-egy babaváró hitel szerződést: ebben az esetben el kell dönteniük, hogy melyikük szerződése után kérik a támogatást.

 

Fontos információ az újraházasodó babaváró hiteleseknek, hogy van néhány alapfeltétel, amelynek az új házastársnak is meg kell felelni:

 

  • ha a feleség “csatlakozik be” a hitelszerződésbe, akkor 41 év alattinak kell lennie,
  • rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel,
  • nem lehet büntetett előéletű,
  • nem lehet köztartozása.

 

Ha az új házastárs nem felel meg a babaváró hitel alapfeltételeinek, akkor hiába a másik fél szerződése, nem vehetik igénybe a kamattámogatást és a gyermekvállalási támogatást sem.

 

Egyéb változások

Néhány technikai változást is rögzít a rendelet, amit érdemes tudni az ügyintézés során:

 

  • a hitelintézetekre vonatkozó bírálati határidő 10 napról 10 munkanapra változik, ahogyan az igénylőkre vonatkozó dokumentumpótlási határidő is,
  • ha a személyazonosság egyértelműen megállapítható a személyes okmányokkal, akkor az okmányokon szereplő adatoknál egy apró eltérés (pl. út-utca) nem akadályozhatja az ügymenetet,
  • ha az igénylők lakóhelye nem ugyanahhoz a kormányhivatalhoz tartozik, akkor a feleség lakóhelye szerinti illetékes kormányhivatal jár el az ügyben,
  • a babaváró hitelt folyósító bank – a kamattámogatás megszűnése esetén az ügyleti kamaton és a rendeletben szereplő indokolt költségeken kívül – a hitelbírálatért és a folyósításért nem számíthat fel díjat az igénylőknek,
  • a bankok az államkincstártól tájékozódhatnak arról, hogy az igénylő korábban adott-e le babaváró hitel igénylést másik hitelintézetnél.
     

CSOK változások

Az egyik fontos módosítás a külföldről hazaköltöző CSOK igénylőket érinti: a Nagy-Britanniából és Észak-Írországból hazatérőknek a külföldi TB jogviszony igazolás során a méltányossági eljárás lehetősége is adott lesz. 

 

Jelzáloghitel elengedést érintő módosítások

A jelzáloghitel elengedés feltétele volt korábban, hogy az ingatlanban mindkét félnek legyen tulajdonrésze, a rendeletmódosítás hatályba lépésétől számítva azonban az is elegendő, ha csak az egyik fél rendelkezik tulajdonrésszel. 

 

A jelzáloghitel elengedés igénylésére mostantól határidő vonatkozik: saját gyermek születésétől vagy az örökbefogadó határozat véglegessé válásától számítva 60 nap áll rendelkezésre az igénylés benyújtására. Ha az igénylés az igénylő önhibáján kívül nem történt meg, akkor ezt jelezni kell a kormányhivatal felé - kivételes esetben ilyenkor még befogadják az igénylést. 

 

Mikor lépnek életbe a változások?

A módosítások a rendelet kihirdetését követő 15. napon lépnek hatályba, kivéve azt a technikai jellegű információt, hogy a TB jogviszonnyal kapcsolatban a vonatkozó rendeletek már nem az 1997. évi LXXX. törvény 5. paragrafusára fognak hivatkozni, hanem a 2019. évi CXXII. törvény 6. paragrafusára. Ez utóbbi módosítás 2020. július 1-jén lép hatályba.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!