Babaváró hitel TB jogviszony

Babaváró hitel: pontosan mi számít bele a 3 éves TB jogviszonyba?

Babaváró hitel TB jogviszony

Babaváró hitel: pontosan mi számít bele a 3 éves TB jogviszonyba?

Vrazsovits Rita
2019-12-11 Frissítve: 2022-01-18
2019-12-11 Frissítve: 2022-01-18
6121614

A babaváró hitel hónapok óta pörög, de még mindig sok kérdés érkezik hozzánk, ami az elvárt társadalombiztosítási jogviszonnyal kapcsolatos. Cikkünkben ízekre szedjük a rendelet erre vonatkozó részét, tisztába tesszük a feltételeket, és összegyűjtjük a leggyakoribb tévhiteket a témával kapcsolatban.

 

2020. július 1-jétől enyhít a kormány a babaváró hitel feltételein:

  • már a diplomás GYED is beleszámít a TB jogviszonyba,
  • a külföldről hazatérő házaspároknál elég az egyiküknél legalább 90 napos folytonos TB jogviszony a korábbi 180 nap helyett.

 

Mit mond a rendelet?

 

Egészen pontosan ez áll a babaváró hitel rendeletben: a házaspár akkor igényelheti a babaváró hitelt, ha az igénylés pillanatában

 

“legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan

  • a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 6. §-a alapján biztosított,

  • a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy

  • az f) pont fa) alpontjában foglaltaknak megfelelő házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott,

  • a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 42/E. §-a alapján megállapított gyermekgondozási díjban részesült”.

 

Láthatjuk, hogy rögtön az első pontnál egy másik rendeletre lesz szükségünk az értelmezéshez. Ez alapján azok rendelkeznek társadalombiztosítási jogviszonnyal, akikre az alábbiak közül valamelyik igaz:

 

  • munkaviszonya van,

  • szövetkezet tagja munkaviszonnyal, vállalkozási jogviszonnyal vagy megbízási jogviszonnyal,

  • álláskeresési támogatásban részesülő személy,

  • egyéni vállalkozó (főállásban),

  • társas vállalkozó (főállásban),

  • egyházi személy,

  • mezőgazdasági őstermelő,

  • főállású kisadózó,

  • állami projektértékelői jogviszonyban álló személy,

  • 2020. július 1-től azok is igényelhetik a babaváró hitelt, akik diplomás GYED-ben részesültek.
     

A második pontban szintén egy másik rendeletre történő hivatkozással találjuk magunkat szemben. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó intézmények listáját itt ellenőrizhetjük. Ez alapján nem számít bele a jogviszonyba, ha esti vagy levelező tagozaton tanul valaki, illetve az sem, ha külföldi egyetemen volt jogviszonya.

 

2020. január 1-jétől a tanulószerződéssel rendelkező, szakképzésben részt vevő tanulók jogviszonya kikerült az elfogadható jogviszonyok köréből. A változás a társadalombiztosítás ellátásaira vonatkozó törvényt érintette, ez azonban közvetve a babaváró hitel feltételeit is befolyásolta. A módosítás eredménye, hogy azok, akik a tanulószerződésükre hivatkozva szeretnék igazolni a babaváró hitelhez szükséges 3 éves jogviszonyt, január 1. óta ezt már nem tehetik meg.

 

Mit jelent a folyamatos jogviszony?

 

A rendelet folyamatos jogviszonyt említ, ami abban az esetben teljesül, “ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs”.

 

Ezt ügyfélkapun keresztül egyszerűen ellenőrizhetjük, hiszen ott születésünk pillanatától kezdve vezetik ezeket az információkat. Ügyfélkapu nélkül sincs nehéz dolgunk, hiszen az adat lekérdezhető bármelyik okmányirodában vagy kormányablakban.

 

TB jogviszony és egészségügyi hozzájárulás fizetése: nem ugyanaz a kettő

 

A közbeszédben létezik egy szófordulat, miszerint valaki “maga után fizeti a TB-t”. A Bank360 szakértőihez is érkeznek erre vonatkozó kérdések, ezért utánajártunk, hogy miért sántít a kijelentés ebben a formában. A NEAK tájékoztatása szerint az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság négy módon valósulhat meg:

 

  1. Társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik valaki - erre vonatkozik a fenti felsorolás (munkaviszony stb.).

  2. Alanyi jogon igénybe vehetik az ellátást a tanulók, hallgatók, nyugdíjasok és a szociálisan rászoruló személyek.

  3. Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett személyek: ők azok, akik sem biztosítotti, sem jogosulti jogviszonnyal nem rendelkeznek.

  4. Megállapodás alapján jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

 

Azok, akik “maguk után fizetik a TB-t”, valójában a harmadik kategóriába tartoznak: nekik éppen azért kell külön befizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mert nincs olyan jövedelmük, amelyből le lehetne azt vonni. Igaz, hogy ők havonta befizetik a szükséges összeget, de ettől még nem lesz társadalombiztosítási jogviszonyuk - vagyis nem vehetik igénybe a babaváró hitelt.

 

Külföldi munkával veszett ügy a babaváró?

 

Nem feltétlenül, viszont ha a jelenleg fennálló munkaviszony is külföldi, akkor a rendelet szerint nincs lehetőség az igénylésre. 

 

“A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie.” Ez azzal a feltétellel egészül ki, hogy a közmunkában töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be a három évbe. 

 

Ez azt jelenti, hogy csak az kezdheti el az igénylést, akinek az beadást megelőző fél évben

 

  • munkaviszonya volt,

  • szövetkezeti tag volt,

  • egyéni vagy társas vállalkozó volt,

  • díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony állt fenn,

  • egyházi szolgálatban állt,

  • őstermelő volt,

  • kisadózó volt.
     

 

Változás: 2020. július 1-től a külföldről hazaköltözőknek elég lesz 90 nap folyamatos TB jogviszony a korábbi 180 nap helyett. 

 

Közmunka és a babaváró hitel

 

Rossz hírünk van azok számára, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak, ugyanis az ilyen típusú jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be a három évbe - hiába számít munkaviszonynak a közfoglalkoztatotti jogviszony is.

 

Hogyan igazoljuk a TB jogviszonyt?

 

Ha megvan a legalább 3 év TB jogviszony, az igazolást a járási hivatalokban, illetve a kormányablakokban lehet igényelni - ehhez csak egy rövid formanyomtatványt kell kitölteni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!