Babaváró hitel 2020

Végre kiderült, mennyire szigorúak a babaváró TB jogviszony feltételei

Babaváró hitel 2020

Végre kiderült, mennyire szigorúak a babaváró TB jogviszony feltételei

Vrazsovits Rita
2020-01-15 Frissítve: 2022-02-08
2020-01-15 Frissítve: 2022-02-08
6500623

 

A babaváró hitel igénylés első lépése a TB jogviszony igazolás beszerzése, enélkül nem lehet elindítani a bankoknál a folyamatot. Az elvárt 3 éves folyamatos jogviszony a legszigorúbb feltétel, így nem véletlen, hogy az igénylők egy részének gondot jelent ennek a teljesítése.

 

Már egy kis szünet is elég az elutasításhoz!

 

A TB jogviszonyra vonatkozó legfontosabb elvárás a folytonosság. Ennek az igényléstől visszamenőleg legalább 3 évre teljesülnie kell.

 

A rendeletben erre vonatkozóan ez szerepel: “ha legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs”, akkor megfelel az igénylő a feltételeknek. 

 

30 napos szünet: össze kell adni a kimaradt napokat!

 

Az Emmi álláspontja szerint a 30 napos korlát akkor is gondot okozhat, ha két munkaviszony között nem volt egyhuzamban 30 napnál hosszabb szünet, hanem összeadva. 

 

Mit jelent ez? Ha valaki például az elmúlt három évben kétszer váltott munkahelyet, és elsőre 15 nap, másodszor 16 nap telt el a két munkaviszony között, akkor már nem igényelheti a babaváró hitelt, mivel összesen 31 napig szünetelt a jogviszonya. Mivel ezt nem részletezi a rendelet, valószínűleg csak akkor szembesülnek a párok ezzel a feltétellel, amikor nem kapják meg az igényléshez szükséges TB jogviszony igazolást. 

 

Arról, hogy mi számít bele a 3 éves TB jogviszonyba, ebben a cikkben írtunk részletesen.

 

Babaváró hitel egyetem alatt

 

A babaváró hitelt a rendelet szerint azok is felvehetik, akik az elmúlt három évben nemcsak dolgoztak, hanem tanultak is. A tanulói jogviszony (kizárólag a  nappali, az esti és levelező nem!) akkor fogadható el, ha olyan felsőoktatási intézményben volt jogviszonya az igénylőnek, amely a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozik. Ide tartoznak az egyetemek, az alkalmazott tudományok egyetemei és a főiskolák - az állami és a nem állami fenntartású intézmények is. Az elfogadott intézmények listáját a felsőoktatási törvény első melléklete tartalmazza. 

 

Nem igényelhetik a babaváró hitelt azok, akiknek közoktatásban volt tanulói jogviszonyuk az elmúlt három évben (pl. gimnázium, szakközépiskola). Számukra csak akkor lesz elérhető a kamatmentes hitel, ha a három évet más módon teljesítik, pl. munkaviszonnyal vagy vállalkozói jogviszonnyal.

 

A rendelet a felsőfokú tanulmányok elvégzése után 6 hónap szünetet engedélyez. Tehát ha a tanulmányaink után fél éven belül nem kezdünk el dolgozni (esetleg újra tanulni), akkor nem igényelhetünk babaváró hitelt. 

 

A rendeletben leírtak szerint tehát akár tanulói jogviszony mellett is igényelhető a babaváró hitel, de a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű, hiszen a banki hitelbírálatnál jövedelemigazolást is be kell mutatni. Nappali tagozatos jogviszony mellett ez több szempontból is problémás lehet: egyrészt az iskola mellett megterhelő teljes állást vállalni, másrészt a dolgozó diákokat általában szövetkezeteken keresztül alkalmazzák, ami azt jelenti, a bérüket diákmunkásként kapják - a bankok ezt általában nem fogadják el fedezetként. 

 

2020-ban is népszerű marad a babaváró hitel?

 

A babaváró támogatás a Családvédelmi akcióterv egyik legnépszerűbb eleme. Az indulás utáni lelkesedés azonban mostanra alábbhagyott, legalábbis erre utalnak az MNB által közölt legfrissebb számok. Július elejétől november végéig 412 milliárd forintot folyósítottak a bankok a babaváró hitelből, ennek több mint a negyedét augusztusban (114,1 milliárd forint), ekkor volt a legnagyobb az érdeklődés. Novemberben ehhez képest a kihelyezett összeg már csak 58,7 milliárd forint volt.

 

A babaváró hitel igénylés feltételei várhatóan nem változnak 2020-ban:

 

  • az igénylő párnak házasnak kell lennie,

  • a feleségnek 18-40 év között kell lennie (41. életévét nem töltheti be),

  • a házaspár egyik tagjának legalább 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia a rendeletben leírtak megfelelően.

  • a maximálisan igényelhető hitelösszeg 10 millió forint,

  • a futamidő akár 20 év is lehet,

  • a kölcsön szabadon felhasználható, akár hitelkiváltásra is,

  • a hitel a futamidő végéig kamatmentes, ha az igényléstől számítva legalább egy gyermeke születik a párnak,

  • a törlesztőrészlet maximum 50 000 forint lehet,

 

A babaváró igénylés pontos menetét ebben a cikkben részleteztük.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!