A babaváró hitel vesztesei

A babaváró hitel buktatói: ők a legnagyobb vesztesek

A babaváró hitel vesztesei

A babaváró hitel buktatói: ők a legnagyobb vesztesek

Vrazsovits Rita
2019-05-20 Frissítve: 2023-02-14
2019-05-20 Frissítve: 2023-02-14
3860085

A babaváró támogatásra azok a fiatal házasok jogosultak, ahol a feleség már elmúlt 18, de még nem töltötte be a 41. életévét. Ez a leírás sok párra igaz, de ha megnézünk minden feltételt, kiderül, hogy sokan elesnek a lehetőségtől. Mik a a babaváró hitel buktatói? Kik a vesztesek?

 

Akik már nem terveznek több gyermeket

 

Azoknál a családoknál, ahol már évekkel ezelőtt megszülettek a gyerekek, és nincs tervben újabb baba, két lehetőség áll fenn:

 

  1. Ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, akkor igényelhetik a hitelt - feltéve, ha a többi feltételnek is megfelelnek. A ő esetükben a kamatmentesség a kérdés: ha az igényléstől számított 5 éven belül nem születik gyermek, akkor piaci kamatozásúvá válik a hitel, és vissza kell fizetni a futamidő első 5 évére vonatkozó kamattámogatást.

  2. Ha a feleség már betöltötte a 41. életévét, akkor nem igényelhetik a hitelt, még kamattal sem.

     

Akiknek június végén született meg a gyermeke

 

A babaváró hitel július 1. előtt született gyerekek után nem vehető igénybe. Különösen a június utolsó napjaiban érkező babák szüleit érintette hátrányosan a rendelet, hiszen ők már várták a gyermeket Orbán Viktor februári bejelentésekor, mégsem lettek jogosultak a kamatmentességre a születendő babájuk után.

 

Abban az esetben is elestek a kamattámogatástól a párok, ha eredetileg július 1. utánra várták a babát, de végül előbb érkezett, pl. koraszülés miatt. Ilyenkor hiába volt a baba “későbbre kiírva”, mivel a kamatmentességet csak a hiteligényléstől számított 5 éven belül született gyerekek után lehet igénybe venni.

 

Az ő esetükben újabb gyermekvállalásra lesz szükség a kamatmentességhez. A június végén születtett gyermekek után a törlesztés felfüggesztése sem lehetséges a rendelet szerint.

 

Akik nem házasok, és nem is szeretnének házasodni

 

Mivel a babaváró támogatást csak házaspárként lehet igénybe venni, elesnek a lehetőségtől azok, akik nem házasok, és nem is terveznek egybekelni. Hiába él egy pár évek óta élettársi kapcsolatban, vállalhatnak akár több gyermeket is, de a babaváró hitelre nem lesznek jogosultak.

 

Az sem jelent kivételt, ha egy élettársi kapcsolatban élő pár éppen gyermeket vár, a születés július 1. után várható, és az esküvőn kívül megfelelnek a babaváró hitel feltételeinek. Az sem jelent megoldást, ha a baba születése után házasodnak össze, hiszen a kamatmentességhez az igénylésnek meg kell előznie a baba születését.

 

Akik az igénylés előtt külföldön dolgoznak

 

A babaváró hitelhez legalább az egyik fél részéről 3 év folyamatos TB jogviszonyt várnak el, aminek egy része lehet akár külföldi jogviszony is. A rendeletben van egy olyan kitétel, hogy a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időszakban hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az egyik félnek. Ez azt jelenti, hogy aki csak a babaváró hitel miatt költözne haza, annak legalább itthon (is) dolgoznia kell fél évet ahhoz, hogy jogosult legyen a támogatásra.

 

Ha a hazaköltözés pillanatában a feleség már gyermeket vár, de a pár nem felel meg a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeknek, akkor hiába születik meg a baba július 1. után, és hiába adná be a hiteligényt a pár a születés előtt, mivel a hazai jogviszony hiánya kizáró ok.

 

Akik 40 év felett vállalnak gyermeket

 

Sajnos azok sem vehetik igénybe a babaváró hitelt, akik az életkori feltételen kívül minden más kritériumnak eleget tesznek. Ha a feleség az igénylés pillanatában már betöltötte a 41. életévét, akkor sem veheti fel a hitelt, ha éppen gyermeket vár, vagy tervben van nekik a baba.

 

Elesel a kamatmentességtől? Nem gond!

 

Sok kérdés fut be hozzánk, ami a kamatmentességre vonatkozik, ami érthető, hiszen ez a legnagyobb előnye a babaváró hitelnek. Természetesen az az ideális, ha megfelelünk a kamatmentesség feltételeinek, sőt, a legjobb, ha a gyermekek születését úgy sikerül időzíteni, hogy a hitelből vissza nem térítendő támogatás legyen.

 

A babaváró hitel azonban úgy is felvehető, ha nem vagytok biztosak a gyermekvállalásban, hiszen a CSOK-kal ellentétben itt nincs jelentősége, hogy hány gyermek született a családban, és hogy még hányat terveznek. A felvehető hitelösszeg sem függ a gyerekek számától. A kamatmentességtől elesve sokan úgy gondolhatják, hogy így már nem is éri meg felvenni ezt a hitelt - arról, hogy ez nem feltétlenül van így, itt írtunk bővebben.

 

Ha pedig végül mégis születik gyermek az igényléstől számított 5 éven túl, akkor a gyermekvállalási támogatás, vagyis a fennálló tartozás részleges vagy teljes elengedése a piaci kamatozású hitelre is vonatkozik. Ha 5 év után születik két gyermek, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást.

 

Személyi kölcsön babaváró hitel helyett

 

Ha mindenféle kötelezettségvállalás nélkül szeretnénk pénzhez jutni, érdemes lehet piaci személyi kölcsön felvételén is elgondolkodni. A kamatok ugyan magasabbak, mint az államilag támogatott babaváró hitelé, viszont utóbbinak feltétele a gyermekvállalás. A személyi kölcsönhöz legfontosabb feltétele viszont az, hogy legyen munkahelyünk, nem kötött sem házassághoz, sem életkorhoz.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!