A babaváró hitel vesztesei

A babaváró hitel buktatói: ők a legnagyobb vesztesek

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.05.20.
Frissítve: 2020-01-15 Létrehozva: 2019-05-20
3860085

A babaváró támogatásra azok a fiatal házasok jogosultak, ahol a feleség már elmúlt 18, de még nem töltötte be a 41. életévét. Ez a leírás sok párra igaz, de ha megnézünk minden feltételt, kiderül, hogy sokan elesnek a lehetőségtől. Mik a a babaváró hitel buktatói? Kik a vesztesek?

 

Akik már nem terveznek több gyermeket

 

Azoknál a családoknál, ahol már évekkel ezelőtt megszülettek a gyerekek, és nincs tervben újabb baba, két lehetőség áll fenn:

 

  1. Ha a feleség még nem töltötte be a 41. életévét, akkor igényelhetik a hitelt - feltéve, ha a többi feltételnek is megfelelnek. A ő esetükben a kamatmentesség a kérdés: ha az igényléstől számított 5 éven belül nem születik gyermek, akkor piaci kamatozásúvá válik a hitel, és vissza kell fizetni a futamidő első 5 évére vonatkozó kamattámogatást.

  2. Ha a feleség már betöltötte a 41. életévét, akkor nem igényelhetik a hitelt, még kamattal sem.

     

Akiknek június végén született meg a gyermeke

 

A babaváró hitel július 1. előtt született gyerekek után nem vehető igénybe. Különösen a június utolsó napjaiban érkező babák szüleit érintette hátrányosan a rendelet, hiszen ők már várták a gyermeket Orbán Viktor februári bejelentésekor, mégsem lettek jogosultak a kamatmentességre a születendő babájuk után.

 

Abban az esetben is elestek a kamattámogatástól a párok, ha eredetileg július 1. utánra várták a babát, de végül előbb érkezett, pl. koraszülés miatt. Ilyenkor hiába volt a baba “későbbre kiírva”, mivel a kamatmentességet csak a hiteligényléstől számított 5 éven belül született gyerekek után lehet igénybe venni.

 

Az ő esetükben újabb gyermekvállalásra lesz szükség a kamatmentességhez. A június végén születtett gyermekek után a törlesztés felfüggesztése sem lehetséges a rendelet szerint.

 

Akik nem házasok, és nem is szeretnének házasodni

 

Mivel a babaváró támogatást csak házaspárként lehet igénybe venni, elesnek a lehetőségtől azok, akik nem házasok, és nem is terveznek egybekelni. Hiába él egy pár évek óta élettársi kapcsolatban, vállalhatnak akár több gyermeket is, de a babaváró hitelre nem lesznek jogosultak.

 

Az sem jelent kivételt, ha egy élettársi kapcsolatban élő pár éppen gyermeket vár, a születés július 1. után várható, és az esküvőn kívül megfelelnek a babaváró hitel feltételeinek. Az sem jelent megoldást, ha a baba születése után házasodnak össze, hiszen a kamatmentességhez az igénylésnek meg kell előznie a baba születését.

 

Akik az igénylés előtt külföldön dolgoznak

 

A babaváró hitelhez legalább az egyik fél részéről 3 év folyamatos TB jogviszonyt várnak el, aminek egy része lehet akár külföldi jogviszony is. A rendeletben van egy olyan kitétel, hogy a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időszakban hazai TB jogviszonnyal kell rendelkeznie az egyik félnek. Ez azt jelenti, hogy aki csak a babaváró hitel miatt költözne haza, annak legalább itthon (is) dolgoznia kell fél évet ahhoz, hogy jogosult legyen a támogatásra.

 

Ha a hazaköltözés pillanatában a feleség már gyermeket vár, de a pár nem felel meg a TB jogviszonyra vonatkozó feltételeknek, akkor hiába születik meg a baba július 1. után, és hiába adná be a hiteligényt a pár a születés előtt, mivel a hazai jogviszony hiánya kizáró ok.

 

Akik 40 év felett vállalnak gyermeket

 

Sajnos azok sem vehetik igénybe a babaváró hitelt, akik az életkori feltételen kívül minden más kritériumnak eleget tesznek. Ha a feleség az igénylés pillanatában már betöltötte a 41. életévét, akkor sem veheti fel a hitelt, ha éppen gyermeket vár, vagy tervben van nekik a baba.

 

Elesel a kamatmentességtől? Nem gond!

 

Sok kérdés fut be hozzánk, ami a kamatmentességre vonatkozik, ami érthető, hiszen ez a legnagyobb előnye a babaváró hitelnek. Természetesen az az ideális, ha megfelelünk a kamatmentesség feltételeinek, sőt, a legjobb, ha a gyermekek születését úgy sikerül időzíteni, hogy a hitelből vissza nem térítendő támogatás legyen.

 

A babaváró hitel azonban úgy is felvehető, ha nem vagytok biztosak a gyermekvállalásban, hiszen a CSOK-kal ellentétben itt nincs jelentősége, hogy hány gyermek született a családban, és hogy még hányat terveznek. A felvehető hitelösszeg sem függ a gyerekek számától. A kamatmentességtől elesve sokan úgy gondolhatják, hogy így már nem is éri meg felvenni ezt a hitelt - arról, hogy ez nem feltétlenül van így, itt írtunk bővebben.

 

Ha pedig végül mégis születik gyermek az igényléstől számított 5 éven túl, akkor a gyermekvállalási támogatás, vagyis a fennálló tartozás részleges vagy teljes elengedése a piaci kamatozású hitelre is vonatkozik. Ha 5 év után születik két gyermek, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát engedi el az állam, a harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást.

 

Személyi kölcsön babaváró hitel helyett

 

Ha mindenféle kötelezettségvállalás nélkül szeretnénk pénzhez jutni, érdemes lehet piaci személyi kölcsön felvételén is elgondolkodni. A kamatok ugyan magasabbak, mint az államilag támogatott babaváró hitelé, viszont utóbbinak feltétele a gyermekvállalás. A személyi kölcsönhöz legfontosabb feltétele viszont az, hogy legyen munkahelyünk, nem kötött sem házassághoz, sem életkorhoz.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!