Babaváró hitel TB jogviszony igazolás

Babaváró: bajban lehet, aki nem jó TB jogviszony igazolást kapott

Babaváró hitel TB jogviszony igazolás

Babaváró: bajban lehet, aki nem jó TB jogviszony igazolást kapott

Vrazsovits Rita
2019-07-23 Frissítve: 2022-01-18
2019-07-23 Frissítve: 2022-01-18
4234848

Elvesztél a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolásra vonatkozó részletekben? Összefoglaltunk minden fontos információt, amire szükséged lehet.

 

Nem mindenki kapott megfelelő igazolást

 

A babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolást július 1. óta lehet megigényelni a járási hivatalokban, illetve a kormányablakokban. Ezt mindenképpen ki kell kérni még a hiteligénylés előtt, mert a bankok csak ezzel együtt fogadják be az igénylést - ezt több hitelintézet jelzi is a weboldalán. 

 

Az egységes, minden bank számára elfogadható formanyomtatvány július 17-től érhető el. Tehát azok, akik most adják be a kérelmet, már egy ilyen nyomtatvánnyal találkoznak:

 

TB jogviszony igazolás a babaváró hitel igényléséhez

A hiányos formanyomtatványt nem fogadja el a bank

 

Azok, akik már július 17. előtt megkapták az igazolást, nem biztos, hogy a megfelelő formátumot kapták kézhez, ami azért gond, mert a bankok csak az egységes verziót fogadhatják el, a többit nem. Így a hiteligénylést sem lehet hiánytalanul beadni - hiszen a bankok enélkül nem tudják garantálni a rendeletben szereplő 10 napos hitelbírálatot. 

 

Ha az igénylő a kormányhivataltól vagy a járási hivataltól hibás vagy eltérő szövegezésű hatósági bizonyítványt kapott, javíttatnia és pótolnia kell a dokumentumot, mert a bankok csak a hivatalos igazolást fogadhatják el.

 

Több bank is jelezte a Bank360 felé, hogy segítettek az ügyfeleknek kikérni a megfelelő igazolást, ha július elején a hiányos formátumot kapták, és emiatt akadt meg az igénylés. Ez azt jelenti, hogy nem függesztették fel a hiteligénylést, hanem hiánypótlást kértek. Így az igénylés dátuma nem módosult, ami azt jelenti, hogy azok a házaspárok sem estek el a támogatástól, akik nem a megfelelő igazolást kapták elsőre.

 

Kötelező szöveg a TB igazoláson

 

Az igazoláson a következő szövegrészletnek mindenképpen szerepelnie kell:

 

„Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel.”

 

A rendelet hivatkozott részlete fejti ki a babaváró hitel igényléséhez szükséges TB jogviszonyra vonatkozó elvárásokat, tehát erre az igazolásra van szüksége a belföldi és a külföldi jogviszonnyal rendelkező igénylőknek is.  

 

Ez hogyan befolyásolja az igénylést?

 

Nem megfelelő igazolás esetén a bankok kiegészítést fognak kérni az ügyfelektől. Megkérdeztük az egyik illetékes kormányablakot, hogy ez az eljárás mennyi időt vesz igénybe, és azt a választ kaptuk, hogy ahhoz, hogy az egységes formanyomtatványhoz hozzájusson az ügyfél, gyakorlatilag egy új igazolást kell igényelni. Tehát aki korábban nem jó igazolást kapott, és a bank pótlást kért tőle, az kezdheti elölről az ügyintézést. Az igazolás kiállítása ebben az esetben is maximum 8 napot vesz igénybe.

 

Ez elsősorban azokat a házaspárokat érintettei kellemetlenül, akiknek júliusban született ik meg a gyermeke, hiszen nekik legkésőbb július 31-ig be kell adni a hiteligénylést, eltérő esetben a születendő gyermekük után nem lesznek jogosultak a kamatmentességre. Több banktól azt az információt kaptuk, hogy segítettnek az igénylőknek beszerezni a megfelelő igazolást, így nem kerülnek hátrányba azok sem, akik július első felében nem megfelelő formátumú dokumentumot kaptak.

 

Azoknak is érdemes sietni és odafigyelni a dokumentációra, akiknél hamarosan érkezik a baba, hiszen nekik  a kamatmentességhez még a baba érkezése előtt be kell adni a hiteligénylést, hiánytalan dokumentációval.

 

Nézzük át, mi történt eddig babaváró fronton

 

Azt már a babaváró hitel indulása előtt sejteni lehetett, hogy a TB jogviszony igazolással gondok lesznek, hiszen az igazolás kiállítása (max. 8 nap + postázás) és a hitelbírálat (max. 10 nap) kizárja azokat a fiatal párokat a jogosultak köréből, akiknek július elején születik babájuk. 

 

Erre a problémára egy gyors rendeletmódosítás volt a válasz, még június 26-án. Ez a módosítás garantálja, hogy a júliusban született gyermekek után igénybe vehető kamatmentesség, ha a hiteligénylést beadják legkésőbb 2019. július 31-ig. Minden más esetben a hiteligénylésnek meg kell előznie a baba születését, különben nem él ez a kedvezmény.

 

Úgy tűnt, hogy ezzel be vannak biztosítva azok a házaspárok, akiknek a napokban született vagy születik gyermekük, most viszont megint a TB jogviszony igazolás jelentheti a gondot. Akiknek sürgős volt az igénylés, valószínűleg már az első napokban beadták a kérelmet, de ha nem megfelelő igazolást kaptak, akkor azt a bank nem tudja elfogadni, így újabb igénylést kell beadniuk. Azok, akik ezekben a napokban szembesültek ezzel a problémával, akár ki is csúszhatnak a július végi határidőből. 

 

TB-re vonatkozó feltételek a babaváró hitelnél

 

A babaváró hitelt szigorúbb feltételekkel igényelhetjük, mint egy átlagos személyi kölcsönt, mivel legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves folytonos TB jogviszonyra van szüksége, és ebben az időszakban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet összesen. A TB jogviszonyra vonatkozó részletes feltételekről itt írtunk bővebben.

 

Külföldi munkaviszony

 

Külföldi munkaviszonyt abban az esetben fogadhatnak el a bankok, ha az igénylést megelőző legalább 180 napon hazai TB jogviszonyt tudunk igazolni, ezt a rendelet egyértelművé teszi. A külföldi munkaviszonyt a bankok eltérő módon számítják be. Van olyan bank, ahol az osztrák TB jogviszony igazolható az osztrák szervek által kiállított igazolással OFFI (Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda) fordítással, a többi országban lévő jogviszonyt viszont a NEAK-on (régen OEP) keresztül kell leigazolni.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!