Babaváró hitel TB jogviszony igazolás

Babaváró: bajban lehet, aki nem jó TB jogviszony igazolást kapott

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.07.23.
Frissítve: 2020-09-03 Létrehozva: 2019-07-23
4234848

Elvesztél a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolásra vonatkozó részletekben? Összefoglaltunk minden fontos információt, amire szükséged lehet.

 

Nem mindenki kapott megfelelő igazolást

 

A babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolást július 1. óta lehet megigényelni a járási hivatalokban, illetve a kormányablakokban. Ezt mindenképpen ki kell kérni még a hiteligénylés előtt, mert a bankok csak ezzel együtt fogadják be az igénylést - ezt több hitelintézet jelzi is a weboldalán. 

 

Az egységes, minden bank számára elfogadható formanyomtatvány július 17-től érhető el. Tehát azok, akik most adják be a kérelmet, már egy ilyen nyomtatvánnyal találkoznak:

 

TB jogviszony igazolás a babaváró hitel igényléséhez

A hiányos formanyomtatványt nem fogadja el a bank

 

Azok, akik már július 17. előtt megkapták az igazolást, nem biztos, hogy a megfelelő formátumot kapták kézhez, ami azért gond, mert a bankok csak az egységes verziót fogadhatják el, a többit nem. Így a hiteligénylést sem lehet hiánytalanul beadni - hiszen a bankok enélkül nem tudják garantálni a rendeletben szereplő 10 napos hitelbírálatot. 

 

Ha az igénylő a kormányhivataltól vagy a járási hivataltól hibás vagy eltérő szövegezésű hatósági bizonyítványt kapott, javíttatnia és pótolnia kell a dokumentumot, mert a bankok csak a hivatalos igazolást fogadhatják el.

 

Több bank is jelezte a Bank360 felé, hogy segítettek az ügyfeleknek kikérni a megfelelő igazolást, ha július elején a hiányos formátumot kapták, és emiatt akadt meg az igénylés. Ez azt jelenti, hogy nem függesztették fel a hiteligénylést, hanem hiánypótlást kértek. Így az igénylés dátuma nem módosult, ami azt jelenti, hogy azok a házaspárok sem estek el a támogatástól, akik nem a megfelelő igazolást kapták elsőre.

 

Kötelező szöveg a TB igazoláson

 

Az igazoláson a következő szövegrészletnek mindenképpen szerepelnie kell:

 

„Az egészségbiztosítás nyilvántartásában a babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt feltételeknek – a 4. § (2) bekezdés szerinti követelmények figyelembevételével – megfelel.”

 

A rendelet hivatkozott részlete fejti ki a babaváró hitel igényléséhez szükséges TB jogviszonyra vonatkozó elvárásokat, tehát erre az igazolásra van szüksége a belföldi és a külföldi jogviszonnyal rendelkező igénylőknek is.  

 

Ez hogyan befolyásolja az igénylést?

 

Nem megfelelő igazolás esetén a bankok kiegészítést fognak kérni az ügyfelektől. Megkérdeztük az egyik illetékes kormányablakot, hogy ez az eljárás mennyi időt vesz igénybe, és azt a választ kaptuk, hogy ahhoz, hogy az egységes formanyomtatványhoz hozzájusson az ügyfél, gyakorlatilag egy új igazolást kell igényelni. Tehát aki korábban nem jó igazolást kapott, és a bank pótlást kért tőle, az kezdheti elölről az ügyintézést. Az igazolás kiállítása ebben az esetben is maximum 8 napot vesz igénybe.

 

Ez elsősorban azokat a házaspárokat érintettei kellemetlenül, akiknek júliusban született ik meg a gyermeke, hiszen nekik legkésőbb július 31-ig be kell adni a hiteligénylést, eltérő esetben a születendő gyermekük után nem lesznek jogosultak a kamatmentességre. Több banktól azt az információt kaptuk, hogy segítettnek az igénylőknek beszerezni a megfelelő igazolást, így nem kerülnek hátrányba azok sem, akik július első felében nem megfelelő formátumú dokumentumot kaptak.

 

Azoknak is érdemes sietni és odafigyelni a dokumentációra, akiknél hamarosan érkezik a baba, hiszen nekik  a kamatmentességhez még a baba érkezése előtt be kell adni a hiteligénylést, hiánytalan dokumentációval.

 

Nézzük át, mi történt eddig babaváró fronton

 

Azt már a babaváró hitel indulása előtt sejteni lehetett, hogy a TB jogviszony igazolással gondok lesznek, hiszen az igazolás kiállítása (max. 8 nap + postázás) és a hitelbírálat (max. 10 nap) kizárja azokat a fiatal párokat a jogosultak köréből, akiknek július elején születik babájuk. 

 

Erre a problémára egy gyors rendeletmódosítás volt a válasz, még június 26-án. Ez a módosítás garantálja, hogy a júliusban született gyermekek után igénybe vehető kamatmentesség, ha a hiteligénylést beadják legkésőbb 2019. július 31-ig. Minden más esetben a hiteligénylésnek meg kell előznie a baba születését, különben nem él ez a kedvezmény.

 

Úgy tűnt, hogy ezzel be vannak biztosítva azok a házaspárok, akiknek a napokban született vagy születik gyermekük, most viszont megint a TB jogviszony igazolás jelentheti a gondot. Akiknek sürgős volt az igénylés, valószínűleg már az első napokban beadták a kérelmet, de ha nem megfelelő igazolást kaptak, akkor azt a bank nem tudja elfogadni, így újabb igénylést kell beadniuk. Azok, akik ezekben a napokban szembesültek ezzel a problémával, akár ki is csúszhatnak a július végi határidőből. 

 

TB-re vonatkozó feltételek a babaváró hitelnél

 

A babaváró hitelt szigorúbb feltételekkel igényelhetjük, mint egy átlagos személyi kölcsönt, mivel legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves folytonos TB jogviszonyra van szüksége, és ebben az időszakban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet összesen. A TB jogviszonyra vonatkozó részletes feltételekről itt írtunk bővebben.

 

Külföldi munkaviszony

 

Külföldi munkaviszonyt abban az esetben fogadhatnak el a bankok, ha az igénylést megelőző legalább 180 napon hazai TB jogviszonyt tudunk igazolni, ezt a rendelet egyértelművé teszi. A külföldi munkaviszonyt a bankok eltérő módon számítják be. Van olyan bank, ahol az osztrák TB jogviszony igazolható az osztrák szervek által kiállított igazolással OFFI (Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda) fordítással, a többi országban lévő jogviszonyt viszont a NEAK-on (régen OEP) keresztül kell leigazolni.

 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!