TB jogviszony igazolás miatt csúszhat a babaváró hitel igénylése

Csúszhat a babaváró hitel indulása

TB jogviszony igazolás miatt csúszhat a babaváró hitel igénylése

Csúszhat a babaváró hitel indulása

Vrazsovits Rita
2019-06-26 Frissítve: 2022-01-18
2019-06-26 Frissítve: 2022-01-18
4038315

A TB jogviszony igazolásához szükséges igazolás akár 10 napig is eltarthat. Az igazolás nélkül a legtöbb bank nem fogadja be a hitelkérelmet. Ráadásul a legtöbb igénylő nem tudja, hol és hogy tudja beszerezni a szükséges igazolást. A fenti problémák miatt valószínűleg akár hetekkel is csúszhat az első babaváró hitel igénylések benyújtása.

 

Frissítés: 2019. június 26-án megjelent a Magyar Közlönyben a 151/2019. rendeletkiegészítés, melynek értelmében a 2019. júliusban született gyerekek után 2019. július 31-ig lehet babaváró támogatást igényelni.

 

Nem lehet TB igazolást kapni a babaváró igénylés előtt 

 

babaváró hitelre való jogosultság egyik alapfeltétele, hogy legalább az egyik házasfél az igénylés pillanatában 3 év folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen. Ezzel kapcsolatban nem elég a banknál nyilatkozni, hanem egy hivatalos igazolás szükséges, amelyet NEAK igazolás vagy OEP igazolás néven is emlegetnek (amúgy tévesen).  

 

A TB jogviszonyra vonatkozó igazolást a "lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalok állítják ki" - tájékoztat a honlapján a  NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő - korábban OEP - Országos Egészségbiztosítási Pénztár).

 

Az igazolás szintén igényelhető bármely kormányhivatalban, de mivel az eljárás a járási hivatalok hatáskörébe tartozik és hozzájuk továbbítják a kérelmet, egy nappal hosszabb a folyamat. Budapesten leggyorsabban a XIII. Teve utca 1. és a XI. Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban lehet igényelni az igazolást, vidéken a járási kormányhivatalokban.

 

Akár 10 napot is várni kell az igazolásra

 

Az igazolást július 1. után lehet igényelni, kiállítása akár 8 napig is tarthat. Ráadásul az igazolást postázzák, ami további napokat vehet igénybe. A TB igazolás igénylésénél időpontfoglalásra nincs lehetőség. Ez további gondokat okozhat, ugyanis a kormányhivatalokban már így is kritikus a túlterheltség

 

Viszont ha megvan a TB igazolás, igyekezzünk a bankba, mert csak igazolás 30 napig érvényes. Azért is fontos sietni, mert ha az első bank valamiért elutasítja az igénylést, még mindig lesz időnk elmenni egy másik bankba és ott beadni a kérelmet.

 

A bankok általában nem fogadják be a hitelkérelmet igazolás nélkül

 

Egy házaspár természetesen beadhatja a hiteligénylést TB igazolás nélkül - például hiánypótlásban reménykedve. Ugyanakkor több bank jelezte nekünk, hogy a TB jogviszony igazolás nélkül nem fogadják be az igénylést, mert hiányosan nem tudják biztosan tartani a rendeletben rögzített 10 napos elbírálási határidőt. 

 

Mi a helyzet a július elején szülő kismamákkal?

 

A fenti helyzet ez azt eredményezheti, hogy július első hetében az ügyfelek nem tudnak majd babaváró hitel igénylést leadni, és az első folyósítások sem fognak megtörténni július 20. előtt (TB igazolás 8 nap, postázás, 10 napos hitelbírálat), mivel ezen időpont előtt nem fognak rendelkezni a szükséges TB jogviszony igazolással.


Frissítés: A 2019. június 26-án megjelent rendeletmódosítás orvosolta a problémát azzal, hogy a júliusban született gyerek után július 31-ig engedélyezi a támogatás igénylését. Tehát ha július végéig beérkezik a hiteligénylés, jár a kamattámogatás a gyerekek után, sőt, ikrek esetében a 30%-os tartozás elengedés is.

 

A bankok általában nem kérik le az igazolást

 

Az ügyfél kérésére a bank is lekérheti a TB jogviszonyra vonatkozó igazolást, ha a járási hivatal az esetleges túlterheltség miatt a 44/2019 korm. rendelet 5. paragrafus 7 bekezdésére hivatkozik. 

 

Viszont egy, a Bank360-hoz beérkezett olvasói levél alapján a bankok jelenleg nem szorgalmazzák ezt a megoldást.

 

“Ismerősömmel együtt ma reggel voltunk az Egészségbiztosítási pénztár 13. kerületi ügyfélszolgálatán. Nagy tömeg volt, TB jogviszony igazolásért kb. 20 ember várt. Vezető kijött, elmondta, hogy július 1. előtt nem lehet beadni a kérelmet rá, és július 1. előtt ilyen igazolást sem adnak ki. Átirányította a 44/2019 korm. rendelet 5. paragrafus 7 bekezdése alapján a hitelintézetekhez, hogy kérjék ki ők az igazolást. Ezután átmentünk az X Bankhoz, két külön budapesti fiókhoz. 

 

Az egyik helyen azt mondták, nincs erre lehetőség, az ügyfélnek kell kikérni az igazolást, ha ők kérik ki, az 30 napnál is hosszabb lesz. Mondtuk, hogy rendben, beadnánk addig is a kérelmet. Azt sem lehet, csak hiánytalanul meglévő iratok esetén adható be a kérelem is. Igen, a rendelet tartalmazza, hogy a bírálat 10 napos idejébe nem tartozik bele a tb igazolás beszerzésének ideje, de ez nem érdekli őket, szerezze be az ügyfél. A másik fiókban közjegyzői szerződésbe akarták foglaltatni, hogy az ügyfél felhatalmazza a bankot, hogy szerezze be az igazolást, és közjegyzőt meg hozzon az ügyfél.”
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!