Babaváró hitel

Nem kell tovább keresned: itt van minden kérdésre a válasz a babaváróhoz szükséges TB jogviszonyról

Babaváró hitel

Nem kell tovább keresned: itt van minden kérdésre a válasz a babaváróhoz szükséges TB jogviszonyról

Vrazsovits Rita
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-09 Frissítve: 2022-01-18
10853780

A babaváró hitel szigorúbb feltételei közé tartozik a társadalombiztosítási (TB) jogviszony igazolása; az igényléshez legalább a házaspár egyik tagjának három év folytonos jogviszonnyal kell rendelkezni. Mely esetekben felel meg a jogviszony, és melyekben nem? A kérdés összetett, és még mindig vannak olyan tévhitek, amelyekről érdemes beszélni - ezeket tisztázzuk ebben a cikkben.

 

Számos kérdés érkezik a babaváró hitel igénylésével kapcsolatban a Bank360.hu szakértőihez, ezek közül sok a megfelelő TB jogviszony igazolásával áll kapcsolatban. Lássuk, melyek fordulnak elő leggyakrabban:

 

  1.  Elég, ha magam után fizetem a TB-t?

Nem. A félreértést valószínűleg a pontatlan megfogalmazás okozza, ugyanis ebben a helyzetben az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetése jelenti a garanciát arra, hogy el fognak látni valakit az orvosnál. Ennek a járuléknak a fizetésére éppen azokat kötelezi az állam, akik nem biztosítottak, illetve semmilyen jogcímen nem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Azoknak tehát, akik egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnek havonta, nincs a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszonyuk.

 

  1. Külföldi munkaviszonnyal felvehetem a babaváró hitelt?

A külföldi munkavégzés nem kizáró ok, viszont közvetlenül az igénylést megelőző időszakra vonatkozóan hazai jogviszonyt is kell igazolni - egészen pontosan legalább 90 napot. Ellenkező esetben a bank nem tudja befogadni az igénylést. Fontos, hogy a megszakítás nélküli jogviszony a külföldön és a Magyarországon eltöltött időszakra egyaránt vonatkozik - összesen legfeljebb 30 napig szünetelhet a jogviszony. 

 

Érdekesség, hogy a csoknál ez éppen fordítva van: akár külföldi munkaviszonnyal is beadható az igénylés, viszont ekkor vállalni kell, hogy 180 napon belül hazai TB jogviszonyt szerez az igénylő. Ha ez nem történik meg, akkor vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. 

 

  1. Kizárólag felsőoktatási jogviszonnyal igényelhető a babaváró hitel?

Nem. Bár a babaváró hitel igénylésénél a TB jogviszonyba beszámíthatóak a felsőoktatási intézményben eltöltött évek is, az igénylést megelőző 180 napra szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ebben az időszakban mindenképpen magyarországi alkalmazotti vagy vállalkozói jogviszonyra van szükség (kivéve az előbb említett külföldről hazatérőknek, ugyanis egy nyári módosítás alapján nekik elegendő a 90 nap). Az egyetem elvégzése után legfeljebb fél év áll rendelkezésre, hogy az igénylő el tudjon helyezkedni - ebben az időszakban a TB jogviszony is folytonosnak tekinthető. A hallgatói jogviszony igazolást minden esetben attól a felsőoktatási intézménytől kell kikérni, ahol az igénylő korábban tanult.

 

  1. Hogyan kell számolni a legfeljebb 30 napos szünetet a jogviszonyok között?

Ha az igazolt társadalombiztosítási jogviszonyok között szünet volt, akkor a kimaradt napokat minden esetben össze kell adni - ha a kimaradt napok számának az összege 30 alatt marad, akkor az igénylő megfelel a feltételeknek. Az igénylésnél minden esetben az elmúlt három évre vonatkozó adatokat fogják vizsgálni. 

 

  1. Honnan tudhatom, hogy megvan-e a folytonos TB jogviszonyom?

A biztosítotti státuszt ügyfélkapun keresztül bárki ellenőrizheti néhány kattintással. Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, az bármelyik kormányablaknál kérhet tájékoztatást ezzel kapcsolatban.

 

Aki a biztosítotti státusszal kapcsolatban bizonytalan, annak készítettünk egy rövid összefoglalót. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő négy kategóriát különít el az egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság kapcsán:

 

  • biztosítottak (munkavállalók, főállású egyéni vállalkozók stb.)
  • jogosultak (nappali tagozatos tanulók, nyugdíjasok, szociális alapon rászorulók)
  • egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek (azok a belföldi magánszemélyek, akik nem tartoznak az első két kategóriába),
  • megállapodás alapján jogosultak
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!