Babaváró hitel szabad felhasználású

Tényleg szabad felhasználású a babaváró hitel?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.08.21.
Frissítve: 2020-02-17 Létrehozva: 2019-08-21
4459533

A babaváró hitel a rendeletben leírtak alapján leginkább a szabad felhasználású személyi kölcsönre hasonlít, hiszen az igényléshez nem kell önerő és ingatlanfedezet, a felvett összeget pedig bármilyen célra fel lehet használni. A gyakorlatban azonban nem ennyire egyszerű, ha ingatlant szeretnénk vásárolni, vagy a meglévő hitelünket szeretnénk kiváltani a babaváró hitel segítségével.

 

Ingatlanvásárlás babaváró hitelből

 

A maximálisan igényelhető 10 millió forintos babaváró hitel önmagában ma aligha elég egy jó állapotban lévő ingatlan megvásárlásához. Nem véletlen, hogy az igénylők egy része szeretné kiegészíteni a kamatmentes kölcsönt CSOK-kal, vagy ha erre nincs lehetőség, más piaci kamatozású lakáshitellel. Erre van lehetőség, de ebben az esetben a bankok további feltételeket szabhatnak. A körültekintés nem meglepő, hiszen nagy összegű hitelekről, és akár több évtizedre megkötött szerződésekről van szó.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a banknak elmondod, hogy ingatlanvásárlásra szeretnéd fordítani a babaváró hitelt, akkor dönthet úgy, hogy a folyósítás feltételeként bekéri az adásvételi szerződést is. Ez akkor fordul elő, ha egy időben adjuk be az igénylést a babaváró hitelre és a lakáshitelre. Ha nem szeretnénk, hogy a babaváró hitel elköltésével kapcsolatban feltételeket szabjon a bank, érdemes várni 90 napot a két hitel igénylése között.

 

A babaváró hitel önerő is lehet

 

A babaváró hitel a Magyar Nemzeti Bank adósságfék szabályokra vonatkozó rendelete szerint akár önerőként is felhasználható, legfeljebb 75 százalékban, ha jelzáloghitelt is szeretnénk igényelni, és a két kölcsönből együtt szeretnénk ingatlant vásárolni. A 75 százalékra vonatkozó szabály 90 nap után már nem érvényes, tehát ha eltelt a 90 nap a két hitel igénylés között, akkor úgy használhatjuk fel a babaváró hitelt, ahogyan szeretnénk - így akár az összeg 100 százalékát is felhasználhatjuk önerőként. A lakáshitel igénylés önerő nélkül más forrásokkal is lehetséges.

 

Hitelkiváltás babaváró hitellel

 

A hitelkiváltásnak a babaváró hitel előtt sem volt egységes gyakorlata a bankoknál, így számítani lehetett rá, hogy ebben az esetben sem fog megegyezni minden feltétel. A babaváró hitelt felhasználhatják az igénylők arra, hogy kiváltsák valamelyik meglévő (vagy akár több) hitelüket, de ugyanúgy meg kell felelniük a rendeletben szabott feltételeknek, és a banki hitelbírálatnak is.

 

A legfontosabb kérdés hitelkiváltásnál, hogy a kiváltandó hitel törlesztőjével együtt vagy anélkül kell megfelelni a jövedelmi elvárásoknak. Ez a banki gyakorlattól függ, ahogyan az is, hogy kiválthatod-e ugyanannál a hitelintézetnél a hiteled, ahol a meglévőt igényelted. 

 

Ha szeretnéd biztosan tudni, hogy jogosult vagy-e a 10 millió forintos kamatmentes hitelre, kalkulálj a Bank360 babaváró hitel kalkulátorával, és kérj visszahívást a számodra szimpatikus banktól.

 

Ezeket a célokat is megvalósíthatod a babaváró hitelből

 

Ha több különböző célhoz is keresel pénzügyi megoldást, a babaváró hitel ebben az esetben is jó megoldást lehet. Csak hogy említsünk néhány példát:

 

  • vehetsz belőle új autót - akár kiegészítve az autóvásárlási támogatással,

  • felújíthatod a lakást,

  • berendezheted a babaszobát,

  • ami marad, azt pedig befektethetitek, például állampapírba.
     

A szabad felhasználású hitelek jellemzői

 

Ha szabad felhasználású hitelt szeretnénk felvenni, akkor a babaváró hitel mellett két másik lehetőségünk is van: a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel.

 

Az egyszerűség kedvéért táblázatba foglaltuk, hogy melyek a legfontosabb különbségek a három konstrukció között:

Babaváró hitel szabad felhasználású hitel
*: a Bank360.hu kalkulátorában megjelenő ajánlatok alapján
**: bankonként eltérőek lehetnek a díjtételek

 

 

Melyik a legkedvezőbb szabad felhasználású hitel?

 

Segítségül hívtuk a Bank360 kalkulátorait, hogy meg tudjuk állapítani, jelenleg melyik a legkedvezőbb szabad felhasználású konstrukció a piacon. Az egyszerűség kedvéért mindhárom esetben 10 millió forintos hitelösszeggel számoltunk.

 

A babaváró hitel egy államilag szabályozott konstrukció, ami azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 000 forintot, a teljes visszafizetendő összeget pedig a születendő gyermekek száma befolyásolja. Ha az igényléstől számított öt éven belül nem születik gyermeke az igénylő párnak, akkor a következőképpen alakulnak a költségek. Az induló törlesztőrészlet 45 834 forint lesz, a THM 6,34 százalék. A kamatmentesség időszaka után a törlesztőrészlet megnő közel 73 000 forintra, ezenkívül egy összegben vissza kell fizetni az első öt évben igénybe vett kamattámogatást - ez a jelenlegi referenciamutatókkal számolva megközelítőleg 2 millió forint. Gyermek nélkül a teljes visszafizetendő összeg 17 622 022 forint.

 

A legjobban akkor járunk, ha a babaváró hitelt igényeljük, és megszületnek a tervezett gyermekek. Ebben az esetben ugyanis a teljes futamidő alatt kamatmentes lesz a hitel, és a tőketartozáson felül csak kezességvállalási díjat kell fizetni. Ha az igénylést követően pedig kettő vagy három gyermeke születik a párnak, akkor a tőketartozás egy részét, vagy akár az egészet is elengedheti az állam.

 

Ha nem kapod meg a babavárót

 

Ha a babaváró hitel nem lehetséges opció, akkor a személyi kölcsönök és a szabad felhasználású jelzáloghitelek között is találhatunk kedvező ajánlatokat.

 

A személyi kölcsönök közül 10 millió forintot 8 éves futamidővel két banknál tudunk igényelni. A Sberbank és a Bank360 közös ajánlata 7,57 százalékos THM-mel igényelhető. A havi törlesztőrészlet a második hónaptól kezdődően 136 602 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 277 500 forint. Az Erste Most Extra személyi kölcsönét 8,05 százalékos THM-mel vehetjük fel; ebben az esetben a havi törlesztőrészlet 138 788 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 423 648 forint. Mindkét személyi kölcsön fix kamatozású, vagyis nem kell tartani a kamatkockázattól a futamidő alatt.

 

A legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghitel ajánlatokat megnéztük, ugyanezekkel a paraméterekkel (10 millió, 8 év). A kalkulátort úgy állítottuk be, hogy a kamatperiódus legalább 5 éves legyen, vagyis a kevésbé kockázatos hitelek közül választottunk. Az Erste szabad felhasználású jelzáloghitelét 5,74 százalékos THM-mel vehetjük fel, a havi törlesztőrészlet 129 427 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 424 992 forint. A Budapest Bank Egyenlítő hitele 5,76 százalékos THM-mel igényelhető, a havi törlesztőrészlet 134 085 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 435 410 forint. A Raiffeisen Bank 6 százalékos THM-mel kínálja a szabad felhasználású jelzáloghitelét. A törlesztőrészlet 130 443 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 539 128 forint. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!