A szabadságnak a hitelezésben is ára van

Mennyi a törlesztője egy 10 milliós jelzáloghitelnek  lakásra és bármire?

A szabadságnak a hitelezésben is ára van

Mennyi a törlesztője egy 10 milliós jelzáloghitelnek  lakásra és bármire?

Tóth Katalin
2022-05-23 Frissítve: 2022-05-22
2022-05-23
22926013

A szabadságnak a hitelezésben is ára van. Egy 10 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel 20 éves futamidővel minimum 80 ezer forintos törlesztőrészlettel kapható, és csaknem kétszer annyit kell visszafizetnünk, mint amennyit felvettünk. Egy ugyanekkora lakáshitel törlesztője csak 74 ezer, viszont azt csak lakóingatlanra fordíthatjuk. Ha nem adunk ingatlanfedezetet, még drágábban kapunk hitelt.

 

A hitelcél az, amire a felvett hitelt fel fogjuk használni. Ha ez a kölcsönszerződésben is szerepel (például lakáshitel, lakásfelújítási hitel), akkor a pénzt nem költhetjük másra, csak arra, amire felvettük.

 

Vannak olyan hitelek is, amelyeknél a bank nem köti ki mire költhetjük a pénzt. Ilyen például a szabad felhasználású jelzáloghitel vagy a személyi kölcsön. Ezeknél a hiteleknél nem kell megmondanunk a banknak, hogy mire kell a kölcsönpénz, szabadon dönthetünk, hogy egy jobb autóra fordítjuk, egy tanfolyamra, amelynek révén kelendőbbek leszünk a munkaerőpiacon, vagy nyaralunk belőle egy szép helyen. 

 

A bank szereti tudni, mire használjuk a pénzét, és ez a hitelek árazásában meg is mutatkozik. Hiába van a szabad felhasználású és a lakáscélhoz kötött jelzáloghitel mögött is ingatlanfedezet, az előbbit valamivel drágábban adják a bankok. Persze még így is olcsóbban, mint a szintén szabad felhasználású személyi kölcsönöket, ami mögött nem áll jelzálogosított vagyoni biztosíték. 

 

A Bank360.hu szabad felhasználású jelzáloghitel kalkulátorával számolva egy 10 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel 20 éves futamidővel, havi 300 000 forintos fizetés bankba utalásával legkedvezőbb esetben 7,76 százalékos THM-re, havi 80 193 forintos havi törlesztőrészlettel kapható, és 19 315 080 forintot kell visszafizetnünk a futamidő végéig. A legtöbb ajánlat esetén többet fizetünk vissza, mint az eredetileg felvett 10 millió forint kétszerese.

 

A 10 millió forintos lakáshitel esetében a bank tudja mire költjük a pénzt, és gyakran nem is a mi bankszámlánkra érkezik a pénz, hanem lakásvásárlás esetén például az ingatlanberuházóéra. Mindezekre tekintettel a Bank360  lakáshitel kalkulátorával már barátságosabb ajánlatokat kapunk.

 

A legalacsonyabbnak jelenleg az Erste Bank lakáshitelének törlesztőrészlete bizonyult. Az Ersténél havi 74 204 forintos törlesztővel, 6,64 százalékos THM-mel már kaphatunk 10 milliós lakáshitelt, és ez a THM több mint egy százalékkal kisebb mint amit a szabad felhasználású jelzáloghitelnél számolt fel a bank. A teljes visszafizetendő összeg is csaknem másfél millióval kevesebb, 17 877 720 forint.  

 

Ingatlanfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitelnél a felár kisebb, mint abban az esetben, amikor a bank nemfizetés esetén csak a mi, illetve adóstársunk, kezesünk fizetésére számíthat.  

 

Az eredendően szabad felhasználású személyi kölcsönöknél nincs ingatlanbiztosíték, a banknak nagyobb a kockázata, ezért ezek a hitelek drágábbak. A Bank360 személyi kölcsön kalkulátorával megnéztünk egy 4 millió forintos személyi kölcsönt 5 évre, 300 ezer forintos fizetéssel: 83 014 forintos havi törlesztő jött ki. Egy ugyanilyen szabad felhasználású jelzáloghitel havi törlesztője 81 893 forint, a lakáshitelé pedig 79 753 forint lenne.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!