Budapest Bank Egyenlítő hitel

Budapest Bank Egyenlítő Hitel – milliókat spórolhatsz

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.03.12.
Frissítve: 2019-03-12 Létrehozva: 2019-03-12
3343854

2019-ben is tovább pörög a lakáspiac, a lakások és a családi házak ára is emelkedik. Így egyre nehezebb önerőből, külső pénzügyi segítség nélkül megvásárolni az áhított ingatlant. Ebben az esetben jelent megoldást egy kedvező kamatozású, lakáscélú jelzáloghitel.

 

A lakáshitel hosszú távú pénzügyi döntés, az anyagi helyzetünket akár évtizedekre is befolyásolhatja. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a futamidő alatt sok minden történhet velünk: változhatnak az életkörülményeink, nőhet vagy csökkenhet a jövedelmünk, de az is hatással lehet hosszú távon a törlesztésre, ha új taggal bővül a család. Éppen ezért nem mindegy, hogy melyik jelzáloghitelt választjuk a kitűzött lakáscél eléréséhez.
 

Ha jól gazdálkodsz, akár több millió forintot is spórolhatsz egy jó jelzáloghitellel. Cikkünkben a Budapest Bank Egyenlítő Hitel részleteit ismertetjük.

 

Budapest Egyenlítő lakáshitel – a legfontosabb jellemzők
 

A Budapest Bank Egyenlítő lakáshitele a jelzáloghitelek közé tartozik, így igazak rá a következő általános jellemzők:

 

 • nagyobb összegű, akár több tízmillió forintos kölcsönt is felvehetsz,

 • a futamidő attól függően, hogy mekkora a hitelösszeg, akár 15-25 év is lehet,

 • a bank felé ingatlanfedezetet kell felajánlanod,

 • a fedezetként bevont ingatlan befolyásolja, hogy mekkora hitelösszeget tudsz felvenni,

 • a kölcsönigényléshez önerőre van szükség,

 • ez a konstrukció szabad felhasználásra is igénybe vehető.
   

A jelzáloghiteleknél a havonta fizetendő törlesztőrészlet és a visszafizetendő teljes összeg attól függ, hogy mekkora hitelt veszünk fel, milyen hosszú futamidőre, illetve hogy mekkora a teljes hiteldíjmutató (THM).

 

Ezeken az alapvető jellemzőkön kívül a Budapest Bank Egyenlítő hitele olyan tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek egyedülállóvá teszik a magyar piacon.  


 

Mivel tud többet az Egyenlítő hitel más jelzáloghiteleknél?

 

Az Egyenlítő hitel sajátossága, hogy minél több pénzt gyűjtesz össze a fizetési számlán a futamidő alatt, annál nagyobb kedvezményt vehetsz igénybe. A törlesztés alatt összegyűjtött megtakarítással további kamatkedvezményeket érhetsz el, attól függően, hogy mekkora összeget spórolsz meg.

 

Az ajánlat lényege, hogyha a Budapest Banknál megnyitott fizetési számlára utalod a fizetésed, illetve ide utalod a biztonsági tartalékod is, akkor a bank a fizetési számlán tartott pénz után a hitelkamattal megegyező kamatkedvezményt ad. Így tudod csökkenteni az eredetileg tervezett futamidőt, ezzel együtt a THM-et és a teljes visszafizetendő összeget is.

 

Fontos, hogy a kamatkedvezmény a tőketartozás 70 százalékáig érhető el.

 

Minél többet spórolsz, annál kevesebbet fizetsz vissza - kalkuláljunk!

 

Tegyük fel, hogy 15 millió forint kölcsönt szeretnénk felvenni, 240 hónapos futamidőre, a célunk pedig használt lakás vásárlása. A kamatperiódust 10 évre szeretnénk fixálni. Ha a Budapest Bank Egyenlítő lakáshitelt választjuk, akkor a THM 4,22 százalék, a havi törlesztőrészlet 100 682 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 21 412 038 forint. Ezekhez a feltételekhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra és 300 000 forintos havi nettó jövedelemre van szükség.

 

A kalkulátorban az alapadatok (hitelösszeg, futamidő, havi nettó jövedelem) mellett, a kizárólag az Egyenlítő hitelnél elérhető kiegészítő kalkulációval azt is beállíthatod, hogy mekkora a kezdeti megtakarításod és havonta mekkora összeget tudsz félretenni a számládra. A fenti eredményhez havi 20 000 forintos megtakarítást választottunk, 200 000 forintos kezdeti megtakarítással.

 

A példában szereplő 15 millió forintos hitelnél ez akár 27 hónappal rövidebb futamidőt is jelenthet, vagyis ennyivel korábban tudod kiegyenlíteni a tartozásodat. Mivel a futamidő rövidebb, de a havi törlesztő összege nem változik, értelemszerűen a teljes visszafizetendő összeg is csökken, méghozzá akár 2 737 420 forinttal.

 

Megnéztük, hogyan változnak a feltételek, ha tudsz vállalni havonta 35 000 forint megtakarítást és a kezdeti megtakarításod 500 000 forint. Ebben az esetben a THM 3,74 százalék, a törlesztőrészlet változatlan, a futamidő viszont az eredeti 240 hónaphoz képest 38 hónappal csökkent, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 860 537 forinttal lesz kevesebb. A kedvezmény a tőketartozás 70 százalékáig érhető el.

 

Készítsd el a saját kalkulációd a Bank360 lakáshitel kalkulátorával!

 

A Budapest Bank Egyenlítő Hitel kalkuláció a Bank360 lakáshitel kalkulátor segítségével könnyen elvégezhető:

 

 1. Add meg, hogy mekkora kölcsönre van szükséged!

 2. Állítsd be, hogy milyen hosszú futamidő alatt tervezed visszafizetni az összeget!

 3. A személyre szabott ajánlatért add meg, hogy mekkora a jövedelmed!

 4. Vállalod-e, hogy a kiválasztott bankba utalod a jövedelmed?

 5. A kalkulátorban azt is beállíthatod, hogy a kamatperiódust mennyi időre szeretnéd rögzíteni.

 6. A Budapest Bank Egyenlítő hitelnél további adatokat is megadhatsz:

 • megadhatod, hogy mekkora megtakarítást vállalsz havonta,

 • add meg, hogy mekkora a havi jövedelmed,

 • add meg a kezdeti megtakarításod összegét.

 

Ezek alapján nemcsak a havi törlesztőrészletet, a THM és a teljes visszafizetendő összeget kapod meg, hanem azt is megmutatja a kalkulátor, hogy mennyivel számíthatsz rövidebb futamidőre, és hogy mekkora összeget spórolhatsz meg a futamidő alatt.

 

Budapest Bank Egyenlítő Hitel kamatkedvezmények
 

Kétféle kamatkedvezménnyel csökkenthetjük a hitel kamatát, ezáltal a havi törlesztőrészletet:

 

 1. a Budapest Banknál nyitunk fizetési számlát, és ide utaljuk a jövedelmünket,

 2. további szolgáltatást, például biztosítást is igénybe veszünk a banknál.
   

A 0,50 százalékpontos kamatkedvezmény feltételei:

 

 • a futamidő alatt nem késhetsz 30 napnál többet a törlesztéssel,

 • a törlesztési számlához havonta legalább 2 csoportos beszedési megbízást kell teljesíteni,

 • havonta legalább 110 000 forintnak kell érkeznie a számládra.
   

Ennél valamivel magasabb, 0,75 százalékpontos kamatkedvezményt vehetsz igénybe, ha a fentiek mellett Budapest Életbiztosítást vagy Hitel-fedezeti biztosítást is kötsz a hitel mellé.
 

Az 1,15 százalékpontos kamatkedvezmény feltételei:
 

 • a futamidő alatt nem késhetsz 30 napnál többet a törlesztéssel,

 • a törlesztési számlához havonta legalább 2 csoportos beszedési megbízást kell teljesíteni,

 • havonta legalább 300 000 forintnak kell érkeznie a számládra.
   

Ha hitelfedezeti biztosítást is kötsz a hitelszerződés mellett, akkor a kamatkedvezmény az 1,40 százalékpontot is elérheti.

 

Mikor érdemes igénybe venni az Egyenlítő hitelt?
 

Az Egyenlítő hitel előnye, hogy a futamidő során több élethelyzetben is segítséget nyújthat:
 

 • ha nem várt kiadás merül fel, vagy valami miatt kevesebb jövedelemhez jutnál, mint korábban, akkor fel tudod használni a fizetési számlán összegyűjtött pénzt – ebben az esetben kisebb kedvezményt vehetsz igénybe, de a törlesztéssel nem lesz gond,

 • ha plusz pénz áll a házhoz, amivel a szerződésben szereplő fizetési számládat gyarapítod, akkor nagyobb kedvezményre számíthatsz, és a törlesztést is előbb letudhatod.

 

A lakáshitel igénylés lépései a Budapest Banknál

 

 1. Érdeklődés: a kalkuláció mellett megismered a kölcsön részleteit. A bank részéről nyújtott tanácsadásért természetesen nem kell fizetned.

 2. Előzetes hitelbírálat: ha még nincs meg az ingatlan, de szeretnéd tudni, hogy miből gazdálkodhatsz, akkor a bank elvégez egy előzetes hitelképességi vizsgálatot. Ehhez mindössze jövedelemigazolás bemutatására van szükség. Ez a fázis is ingyenes, nem kell érte fizetned.

 3. Értékbecslés: ha már megvan a kiválasztott ingatlan, akkor egy előre egyeztetett időpontban az értékbecslő felméri az ingatlant. Az adásvétellel kapcsolatban számítanod kell az ügyvédi díjra és a vagyonszerzési illetéket is ki kell fizetned.

 4. Hiteligénylés benyújtása: ki kell töltened a hiteligénylési űrlapot, amelyben a bank is a segítségedre lesz. A szerződéskötéshez össze kell gyűjtened a hiteligényléshez szükséges dokumentumokat is.

 5. Hitelbírálat: a banknak benyújtott dokumentumok és az értékbecslés alapján a bank elvégzi a hitelbírálatot, és elkészíti a hitelszerződés tervezetét. Ha a végső hitelbírálat pozitív eredménnyel zárul, akkor be kell nyújtanod a bank felé a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat, és ha vállaltad, hogy a bankba utalod a jövedelmed, akkor meg kell nyitnod a bankszámlát. A Budapest Bank nem számol fel szerződéskötési díjat.

 6. Hitelszerződés megkötése: ez a kölcsön- és a zálogszerződés aláírását jelenti, és ezeket a szerződéseket közjegyzői okiratba is kell foglalni. Az aláírás előtt van 3 napod, hogy alaposan átnézd a szerződést. Ekkor kell kifizetned a közjegyzői díjat is, ami akár több tízezer forint is lehet, így érdemes vele számolni.

 7. Ügyintézés a Földhivatalban: be kell jegyezni a tulajdonjogot és a bank zálogjogát a Földhivatalban. A földhivatali eljárásnak a díja ingatlanonként 12 600 forint.

 8. Folyósítás: a bank folyósítja a szerződésben megjelölt bankszámlára a hitelösszeget.
   


Az igénylés feltételei

 

Mivel magasabb a hitelösszeg és ingatlanfedezet bevonására is sor kerül a jelzáloghitelnél, így értelemszerűen az igénylésnél több kritériumnak kell megfelelned, mintha személyi kölcsönt igényelnél. Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat:

 

 • Nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján: ha elmaradásod van egy korábbi kölcsönnél, és ez szerepel a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor nagy valószínűséggel nem fogsz tudni lakáshitelt felvenni, hacsak nem vonsz be adóstársat a szerződésbe.

 

 • Megfelelő jövedelem: a bank felé jövedelemigazolást kell bemutatni, amely nem lehet 30 napnál régebbi. Egyrészt el kell érned a bank által megszabott minimum jövedelmet - ez a Budapest Banknál 110 000 forint -, ezenkívül legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni.

 

 • Önerő: ingatlanvásárlásnál az önerő mértéke általában 20 százalék. A jelenlegi szabályozás szerint a maximálisan felvehető hitelösszeg maximum a forgalmi érték 80 százaléka lehet, ezért szükséges a maradék 20 százalékot saját zsebből finanszírozni. Fontos, hogy a forgalmi érték nem azonos a hitelbiztosítéki értékkel - utóbbi bankonként eltérő, általában a forgalmi érték 70-90 százaléka. Arról, hogy a bankok milyen esetekben tekintenek el az önerőtől, itt írtunk bővebben.

   

Az Egyenlítő Hitel igényléshez szükséges dokumentumok

 

Ezekre a dokumentumokra biztosan szükséged lesz, ha lakáshitelt igényelsz:

 

 • személyes iratok: érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya, adóazonosító,

 • jövedelemigazolás - az állandó és a kiegészítő jövedelmekről is,

 • banki formanyomtatványok,

 • bankszámlakivonat,

 • névre szóló közüzemi számlák,

 • adásvételi szerződés,

 • ingatlan-nyilvántartási kérelem,

 • értékbecslési szakvélemény,

 • tulajdoni lap,

 • alaprajz.

 

Ezenkívül a bank további dokumentumokat is bekérhet, ha szükségesnek találja.

 

Hiteltörlesztés: fő a biztonság

 

Amikor hitelt választunk, az egyik legfontosabb tényező a havi törlesztőrészlet nagysága, és az, hogy akkora összeget vállaljunk, amelyet gond nélkül ki tudunk fizetni. Ebben a kérdésben jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) iránymutatása a döntő, ami azt jelenti, hogy hitelfelvételnél csak a havi nettó jövedelmünk egy bizonyos hányadát fordíthatjuk törlesztésre.

 

Az MNB által kidolgozott adósságfék rendszer erre vonatkozó eleme a JTM, vagyis a jövedelemarányos törlesztési mutató. A legutóbbi szigorítás 2018. október 1-től lépett életbe, és a lényege, hogy

 

 • az 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 25 százalékát - ez a módosítás előtt 50 százalék volt,

 • magas jövedelem (legalább nettó 400 000 forint) esetén pedig 30 százalék a maximum,

 • a legalább 5, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalék lesz a határ, magas jövedelem esetén pedig 40 százalék,

 • legalább 10 éves kamatperiódus esetén nincs változás az arányokat tekintve, ebben az esetben továbbra is az 50 százalék lesz a mérvadó.

 

Fontos változás a JTM-mel kapcsolatban, hogy 2019. július 1-től havi nettó 500 ezer forintot kell keresnünk ahhoz, ahogy a “magas jövedelem” elvárásnak megfeleljünk.

 

Ha a lakáshitel kiválasztásánál a legfontosabb szempont a biztonság és a kiszámíthatóság, érdemes a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitelek közül választani. Ezek a konstrukciók abban különböznek a többi piaci jelzáloghiteltől, hogy gyorsabb az ügyintézés, akár a teljes futamidőre fixálhatod a kamatozást, olcsóak és az előtörlesztési feltételek is kedvezőek.

 

Ezek a Budapest Bank lakáshitel költségei

 

 • Ügyvédi díj,

 • vagyonszerzési illeték,

 • tulajdoni lap: 1000 Ft

 • térképmásolat: 3000 Ft

 • értékbecslés díja: 34 290 Ft (ha a hitelösszeg meghaladja az 5 millió forintot, a bank ezt az összeget visszatéríti),

 • közjegyzői díj (5 millió forint felett 40 000 forintig visszatéríti a bank)

 • földhivatali eljárás díja: 12 600 forint/fedezetbe vont ingatlan.
   

Fontold meg a döntést!

 

A lakáshitel igénylése mindig hosszú távú elköteleződést jelent, ezért semmiképpen nem érdemes anélkül választani, hogy több lehetőséget is végignéztünk volna. A Budapest Bank Egyenlítő hitele egyedülálló a magyar hitelpiacon, a jóváírt kamatkedvezményhez hasonló megtakarítási terméket csak ők kínálnak. Ez az ajánlat azoknak segít a legtöbbet, akik a törlesztés mellett is szeretnének takarékoskodni, hiszen láthattuk, hogy a futamidő akár évekkel csökkenhet, nem is beszélve a hiteltartozásról, ami a törlesztés végén akár több millió forinttal is kevesebb lehet az eredetileg tervezettnél.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!