Az első saját otthon - lakáshitel önerő nélkül is lehetséges

Lehetséges a lakáshitel önerő nélkül

Az első saját otthon - lakáshitel önerő nélkül is lehetséges

Lehetséges a lakáshitel önerő nélkül

Vrazsovits Rita
2018-11-14 Frissítve: 2022-08-17
2018-11-14 Frissítve: 2022-08-17
2347389

A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban átlagosan 10-12 százalékos áremelkedéssel számolt a lakáspiacon, ami az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni is fog. Az emelkedés évek óta tart: a fővárosban egy panellakás négyzetméterára elérheti a 400 ezer forintot, a téglalakásoké pedig a félmillió forintot is meghaladja. Emellett a vidéki nagyvárosokban is tapasztalható a drágulás, így országos szinten elmondható, hogy egyre több pénzt kell előteremtenünk, ha saját lakást szeretnénk venni. A drágulás nincs összhangban a bérek emelkedésével, így felmerül a kérdés, hogy mit tehetünk akkor, ha nem tudunk elegendő összeget összegyűjteni az induláshoz.

Utánajártunk, igényelhető-e lakáshitel önerő nélkül, és ha igen, akkor milyen lehetőségeink vannak indulótőke nélkül.

 

Mekkora önerő kell ingatlanvásárláshoz?

 

Hitelfelvételkor a szükséges minimális önerő összege általában az ingatlan értékének a 20 százaléka, vagyis legalább ekkora összeggel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a bank hitelként folyósítsa nekünk a fennmaradó részt. Erre azért van szükség, mert a bank csak a lakás hitelbiztosítéki értékét adhatja oda, ami az ingatlan piaci értékének a csökkentett értéke. Ez azt jelenti, hogy egy 20 millió forintos ingatlan értékének a 80 százaléka, vagyis legfeljebb 16 millió forint lehet a felvehető lakáshitel, a fennmaradó 4 millió forintot pedig az igénylőnek kell előteremtenie.

Az önerő megléte nemcsak a bankok számára fontos. Lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés kitérhet a foglaló kifizetésére is, ami általában a szerződéses érték 10 százaléka. A foglaló helyettesíthető az úgynevezett hitelígérvénnyel, ami egy paradox szituációt old fel: az eladó csak a teljes vételár kifizetése után szeretne lemondani a tulajdonjogáról, a vevő bankja pedig addig nem szeretne folyósítani, amíg a jelzálogjogát nem látja biztosítottnak azáltal, hogy a vevő a fedezetként szolgáló ingatlan tulajdonosa.

 

Hitelígérvény

 

A fentiek miatt van szükség a hitelígérvényre, ami a hiteligénylés jóváhagyását követően az ügyfél részére küldött, a hitelezőre, vagyis a bankra nézve kötelező érvényű ajánlat. A hitelígérvény tartalmazza a jóváhagyó levelet, a személyre szóló tájékoztatót és a szerződéstervezetet. Ez a dokumentum jelenti a biztosítékot az ingatlan eladója számára, hogy meg fogja kapni a vételárat. A hitelígérvény feltétele az előminősítés, mely során a bank megvizsgálja az igénylő hitelképességét – kivéve a megvásárolni kívánt ingatlan jellemzőit.

 

Egyéb költségek lakásvásárlásnál

 

Lakásvásárlásnál kalkulálnunk kell bizonyos pluszköltségekkel is, így érdemes ezekre is tartalékolni: ilyen kiadás az ügyvédi díj, a vagyonszerzési illeték, valamint az egyéb banki költségek a lakáshitelen felül. A vagyonszerzési illeték ingatlanvásárlás esetén általában 4 százalék, de a feltételekről érdemes tájékozódni, mivel különböző kedvezményeket vehetünk igénybe új lakás vásárlása esetén, vagy ha az első lakásunkra teszünk szert

.

Milyen lehetőségek vannak az önerő nélküli hitelfelvételre?

 

Ha önerő nélkül szeretnénk lakáshoz jutni, több lehetőségünk is van. Ha lakáshitel felvétel a cél, de a 20 százalék önerőt nem tudjuk előteremteni, néhány hitelintézetnél bizonyos feltételek mellett arra is van lehetőségünk, hogy a megvásárolt lakás teljes vételárát hitelből finanszírozzuk.

  • Kikerülhetjük az önerőt, ha több ingatlant is be tudunk számíttatni fedezetként
  • Lakástakarék megtakarítás felhasználása
    Ha jogosultak vagyunk CSOK-ra, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezményre
  • Munkáltatói vagy önkormányzati támogatás illetve kölcsön
  • Ha személyi kölcsönt veszünk fel, és abból finanszírozzuk az önerőt
  • A babaváró hitel önerőként 75%-ban beszámítható

  • Lakásvásárlás előtt állsz, de még nem tudod, miből fogod finanszírozni álmaid otthonát? Használd a Bank360 Lakáshitel Kalkulátorát, és hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető legjobb banki ajánlatokat!
     

 

Több ingatlanfedezet bevonása a hitelbe – így megúszhatod az önerőt

 

Jelzáloghitel igénylése esetén egy ingatlant mindenképpen meg kell jelölni fedezetként. A hitelintézetek általában azt is megszabják, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan forgalmi értékének minimálisan mekkora összeget kell elérnie ahhoz, hogy azt a bank elfogadja. Az elsődleges fedezetként szolgáló ingatlant szükség esetén ki lehet egészíteni egy második ingatlanfedezettel. Ez általában a közeli hozzátartozók segítségével valósul meg, mivel ebben az esetben a kiegészítő fedezetként megjelölt ingatlan tulajdonosa is a hitelügylet szereplőjévé válik, zálogkötelezettként.

Így tehát lehetőség van arra, hogy egyszerre két, vagy akár három ingatlanra is bejegyzésre kerüljön a jelzálogjog, de fontos, hogy ekkor sem haladhatja meg a felvehető hitelösszeg a felajánlott ingatlanok értékének a 80 százalékát. Ha több ingatlant vonunk be fedezetként, akkor is meg kell felelnünk a bank feltételeinek, ami az igazolt nettó jövedelemre és az ingatlanfedezet értékére vonatkozik.

Fontos, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan:
 

  • Magyarország területén legyen,
  • magánszemély tulajdonában legyen, mivel az üzleti vagy vegyes funkcióval ellátott ingatlanokat nem minden bank fogadja el fedezetként,
  • per-, teher- és igénymentes legyen,
  • önállóan forgalomképesnek kell lennie,
  • az ingatlan műszaki állapotának befejezettnek kell lennie,
  • az ingatlannak általában rendelkeznie kell biztosítással,
  • a tulajdonviszonyai rendezettek legyenek.

 

A legnagyobb hazai bankok többnyire rugalmasan járnak el az önerővel kapcsolatban. Általában több ingatlan is bevonható fedezetként, a kérdés az, hogy ezzel kiváltható-e az önerő. Ha lehetőségünk van arra, hogy több ingatlant is fedezetként használjunk, mindenképpen érdemes utánajárni, hogy mekkora az a minimum forgalmi érték, amivel rendelkeznie kell egy ingatlannak ahhoz, hogy fedezetként beszámítható legyen – ez általában 3-6 millió között változik bankonként. Azt is érdemes megnézni, hogy hány ingatlan bevonására van lehetőség – bizonyos esetekben akár három ingatlan is beszámítható fedezetként egy hitelszerződésen belül.
 

A lakástakarékpénztár önerőként is felhasználható


Bár most már nincs lehetőség a lakástakarékpénztáraknál állami támogatással szerződést kötni, az 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre még érvényes a 30 százalékos állami támogatás. A lakástakarékpénztár az állami támogatásnak köszönhetően kifejezetten népszerű volt a lakosság körében, de nem ez volt az egyetlen előnye.
 

Más lakáscélú támogatásokkal ellentétben az LTP nem kifejezetten egy-egy társadalmi rétegnek nyújt segítséget (mint például a CSOK), hanem gyakorlatilag bárki belekezdhetett, akár havi 5.000 forintos havi befizetéssel is. A megtakarítás időtartamától függően összegyűlt összeg kiegészítve az állami támogatással és a betéti kamatokkal részben, vagy teljes egészében lehetővé teszi a lakáshitel önerő nélkül történő igénylését. Ezenkívül a lakáshitelünket is előtörleszthetjük az így összegyűjtött pénzből.
 

Bár az állami támogatásnak október közepén búcsút intettek a lakástakarékpénztárak, az élet nem állt meg, a Fundamenta már elő is állt egy új termékkel, így aki ezután venné igénybe ezt a segítséget, nem kell lemondania róla.

 

A CSOK önerőként


A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) 2015 júliusa óta érhető el. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás és az ehhez kapcsolódó kedvezményes feltételekkel felvehető lakáshitel összege a vállalt vagy már meglévő gyermekek számától függ, valamint attól, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan használt vagy újépítésű. A legnagyobb vissza nem térítendő támogatásra azok a családok számíthatnak, ahol három vagy több gyermeket terveznek, illetve ha új építésű ingatlanba fektetik a támogatást. Használt ingatlanok vásárlása esetén is igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás, de az összeg jóval kisebb, mint az új ingatlanoknál.

 

CSOK vissza nem térítendő támogatások összege
CSOK vissza nem térítendő támogatások összege

 

A CSOK önerőként történő beszámítására van lehetőség, de nem minden bankban fogadják el, kockázati megítélésük alapján dönthetnek úgy a bankok, hogy a támogatás ellenére önerőt is megkövetelnek. Ez akkor is előfordulhat, ha egyébként a CSOK kiegészítve a lakáshitellel 100 százalékban fedezné a használt vagy az új lakás árát, így ha szükséges az önerő, akkor a felvett hitelösszeg lesz kisebb.
 

A bankok eljárását az is befolyásolja, hogy a támogatás már meglévő gyermekre, vagy tervezett gyermekre vonatkozik, így ebben a tételben bankonként eltérnek egymástól a lakáshitel konstrukciók. A Budapest Bank például már meglévő gyermek után igényelt támogatás esetén nagyobb mértékben számítja be az önerőbe a CSOK-ot, mint tervezett gyermek esetén. Az Erste Banknál és a K&H Banknál igényelt lakáshitel esetén teljes egészében helyettesítheti az önerőt az állami támogatás, így megoldható a lakáshitel önerő nélkül történő igénylése. A Takarék Kereskedelmi Banknál (korábban FHB Bank) és az MKB Banknál viszont ez nem járható út – ezekben a hitelintézetekben a támogatás ellenére is szükség van önerőre. Az OTP Banknál meglévő gyermek után igényelt támogatás pótolja az önerőt, viszont a később születendő gyermekre igényelt CSOK összegével nem váltható ki az önerő – ebben az esetben az állami támogatás a felvehető hitelösszeget csökkenti.


 

Munkáltatói vagy önkormányzati kölcsön és támogatás – ez is egy lehetőség!

 

Kevésbé elterjedt megoldás, de van rá lehetőség, hogy a munkáltatótól igényeljünk kölcsönt és ebből az összegből fedezzük a lakáshitelhez szükséges önerőt. Ez úgy történik, hogy a vállalat a saját pénzéből bizonyos összeget nyújt a munkavállalónak egy előre meghatározott célra. Fontos, hogy ezt a kölcsönt ne keverjük össze az előleggel, tehát a kölcsön ezen formájának nincs köze a munkabérhez. A munkáltató csak abban az esetben vonhatja le a munkavállaló béréből a törlesztőrészletet, ha a munkáltató bevonta a folyamatba az adóst és a lakáshitelt nyújtó pénzintézetet is. A munkáltatói kölcsön nem tartozik az engedélyköteles pénzügyi szolgáltatások közé, ezért nem kötik annyira szigorú szabályok, mint a bankokat.

 

 Adómentes munkáltatói kölcsön

 

A munkaadónak van lehetősége adómentes, vissza nem térítendő támogatást is nyújtani az alkalmazottjának, amennyiben az összeget lakáscélra használja fel a munkavállaló. Ennek a támogatási formának a hátterét és a feltételeit szigorúan rögzíti a személyi jövedelemadóról szóló törvény, így ennek a megoldásnak érdemes pontosan utánajárni, mielőtt igénybe vesszük, vagy munkáltatóként lakáscélú támogatást nyújtunk valamelyik alkalmazottunknak.

 

Munkáltatói előleg

 

A munkavállaló élhet azzal a lehetőséggel, hogy előleget kér a munkáltatójától. Fontos, hogy az előleget olyan összegben bocsátja rendelkezésre a munkáltató, hogy a munkavállaló számára a jogszabályban megállapított levonási mértéket ne haladja meg, vagyis ne kelljen utána adózni. A munkavállaló az előleget szabadon felhasználhatja, nem köteles beszámolni arról, hogy mire használja fel a pénzt. A munkaadó levonhatja a kapott összeget a munkavállaló béréből.
 

 

Önkormányzati támogatás lakásvásárlásra

 

Ingatlanvásárláshoz vagy új ingatlan felépítéséhez a helyi önkormányzatoktól is remélhetünk némi segítséget, ami enyhítheti a választott lakáshitel konstrukció feltételeit. Ez lehet visszatérítendő vagy vissza nem térítendő támogatás is:a visszatérítendő támogatás szélesebb kör számára elérhető, vissza nem térítendő támogatáshoz pedig azok a fiatal házasok juthatnak, akik az első közös lakásukat szeretnék megvásárolni. Ahhoz, hogy igénybe vehessük a helyi önkormányzat által kínált lehetőségeket, eleget kell tennünk azoknak a feltételeknek, amelyeket a helyi önkormányzat szab: ez általában azt jelenti, hogy az ingatlanvásárlást megelőzően meghatározott ideig az adott településen kell élnünk életvitelszerűen.
 

A támogatás mértéke függ attól, hogy milyen célra használjuk fel a támogatást: ingatlanvásárlásra vagy építkezésre értelemszerűen magasabb összeget igényelhetünk, mint felújításra vagy bővítésre. Az igénybe vehető visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatásokról érdemes érdeklődni az illetékes önkormányzatnál, mert az így kapott összeg mindenképpen könnyebbséget jelent a lakásvásárlásnál. Az így kapott támogatás akár önerőként is felhasználható, de ha nem ez a cél, csökkenteni tudja a felvett lakáshitel összegét.

 

Lakáshitel önerő nélkül – személyi kölcsönnel

 

Az önerő akár egy másik, szabadon felhasználható személyi kölcsönből is finanszírozható, de ebben az esetben mindenképpen kalkuláljunk, hogy elbírja-e a családi kassza egyszerre két hitel törlesztőrészleteit – ezt a bank is vizsgálni fogja. A lakáshitelt nyújtó bank előtt nem lesz titok, ha az önerőt személyi kölcsönből szeretnénk kifizetni, hiszen a KHR-ben, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben látni fogják, hogy milyen feltételekkel igényeltük a másik hitelt, és ezt is figyelembe fogják venni akkor, amikor a hitelbírálatot elvégzik. Azt kötelesek megvizsgálni a bankok, hogy a havi nettó jövedelem elbírja-e a felvett személyi kölcsön és a lakáshitel törlesztőrészleteit egyszerre.

 

JTM szabályozás

 

Fontos szempont, hogy a JTM-et, vagyis a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatót a bankoknak már a 2019. július 1-jén életbe lépő szabályozás szerint kell kalkulálnia, ami azt jelenti, hogy a kamatperiódus hosszától függően 25-50 százalékát teheti ki a havi nettó igazolt jövedelemnek a törlesztőrészlet. Minél hosszabb a kamatperiódus, annál magasabb törlesztőrészletet enged az új szabályozás.  

 

Összefoglalás

 

A lakáshitel nagy terhet és hosszú távú elkötelezettséget jelent, így érdemes minden lehetőséget kihasználni, ami megkönnyíti a hiteligénylés és a hiteltörlesztés folyamatát. Láthatjuk, hogy a bankok számára az önerő fontos szempont a hitelbírálatnál. Mindenképpen kedvező, ha az önerőt elő tudjuk teremteni, ugyanakkor több megoldás is létezik arra az esetre, ha erre nincs lehetőségünk. 

 

A fentebb leírt opciók közül mindenképpen érdemes kihasználni az állam és a helyi önkormányzat által nyújtott támogatásokat, abban az esetben is, ha nem minden bankban válthatjuk ki ezekkel az önerőt – „legrosszabb” esetben a hitelösszeget csökkenthetjük a támogatás összegével, ami hosszú távon jelent nagy segítséget.

 

Ha lehetőségünk van rá, hogy több ingatlant is bevonjunk fedezetként, érdemes élni a lehetőséggel. Az önerő kiváltása plusz ingatlanfedezettel a bankoknál eltérő feltételek alapján történik, ezért minden esetben érdemes rákérdezni a hitelező banknál, hogy megoldható-e az önerő kiváltása ebben a formában.

 

Az önerő finanszírozása személyi vagy munkáltatói kölcsönből is megoldható; ebben az esetben a legfontosabb szempont az, hogy a háztartás nettó jövedelme elbírja a lakáshitel és az önerő finanszírozására felvett hitel törlesztőrészleteit is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!