Hitelbiztosítéki érték

Minden, amit a hitelbiztosítéki értékről tudnod kell, mielőtt lakást vennél

Hitelbiztosítéki érték

Minden, amit a hitelbiztosítéki értékről tudnod kell, mielőtt lakást vennél

Bank360 tartalom
2022-02-25 Frissítve: 2022-10-26
2022-02-25 Frissítve: 2022-10-26
19121728

A hitelbiztosítéki érték, röviden HBÉ az egyik fontos paraméter, amire oda kell figyelned, amikor banki kölcsönből készülsz ingatlanvásárlásra. Ez is befolyásolja ugyanis azt, hogy mennyi lakáshitelt tudsz felvenni. Összefoglaltuk, mit jelent ez a mutató, és mi minden befolyásolhatja ennek a meghatározását. 

 

Ha lakáshitelt veszel fel, minden esetben fel kell ajánlani a hitelintézetnek ingatlanfedezetet. Ez így van akkor is, ha lakáscélú hitelt veszel fel, és akkor is, ha szabad felhasználású jelzáloghitelt igényelsz. A fedezetként szolgáló ingatlannak minden esetben van egy hitelbiztosítéki értéke (HBÉ), amelyet értékbecslő határoz meg.

 

A hitelbiztosítéki érték azt a minimális értéket is jelöli, amennyiért az ingatlan értékesíthető lenne abban az esetben, ha a hitel nemfizetése miatt végrehajtás alá kerülne. Valójában ezt az összeget tekinti a bank a hitel mögött álló ingatlanfedezet értékének, hiszen neki azzal kell számolnia, hogy ennyi pénzhez juthat, ha a kölcsön bebukik. Márpedig ez az érték akár jóval alacsonyabb is lehet, mint az ingatlan forgalmi értéke. Ilyenkor ugyanis a bank egy gyors kényszerértékesítéssel számol, olyan árral, amihez gyorsan és mindenképpen hozzájut, ha ilyen helyzet áll elő. Ezért is hívják közkeletű néven menekülési értéknek a HBÉ-t. Ne lepődjünk meg tehát, ha lakásvásárlás esetén a megállapított HBÉ lényegesen kisebb lesz, mint amennyit éppen fizetnünk kell az ingatlanért.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Hitelbiztosítéki érték és forgalmi érték: mi a különbség?

A hitelbiztosítéki érték és a forgalmi érték nem ugyanaz, de kapcsolatban állnak egymással, a hitelbiztosítéki értéket ugyanis a forgalmi érték alapján számolják ki. Általában a forgalmi érték 70-90 százaléka adja a HBÉ-t, de bizonyos esetekben ez az arány akár 100 százalék is lehet. A HBÉ pontos értékét az értékbecslő az eladó ingatlan paraméterei alapján állapítja meg. Befolyásolhatja az eredményt az, hogy 

 

  • hol helyezkedik el az ingatlan, például hogy a fővárosban található-e vagy vidéken,
  • azon belül milyen a környezet,
  • milyen műszaki állapotban van, 
  • milyen típusú (tégla, panel stb.). 

 

Emellett figyelembe veszi az értékbecslő az érték meghatározásakor, hogy milyen az értékesíthetősége az ingatlannak, illetve számol a jövőre nézve az ingatlant érintő kockázatokkal és lehetőségekkel is. Előnyt jelenthet például, ha az ingatlan olyan környéken van, ahol sokan keresnek lakást, vagy ha az ingatlan befektetési célra is alkalmas. 

 

A gyakorlati tapasztalatok alapján Budapesten, megyei jogú városban vagy megyeszékhelyen található ingatlanok esetében 10 százalékot von le a szakértő a forgalmi értékből, a kisebb városok esetében 15-20 százalék ez az arány. Kisebb településeknél a HBÉ jóval alacsonyabb is lehet: összehasonlítva egy fővárosi, frekventált helyen lévő ingatlannal akár 25-30 százalékkal is alacsonyabb lehet ugyanolyan forgalmi érték mellett.

A felvehető hitelösszeget csökkentheti a HBÉ

Lakásvásárlásnál a felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg a forgalmi érték 80 százalékát, ezt jogszabály rögzíti. Ennél azonban szigorúbb feltételeket is meghatározhatnak a bankok, előfordulhat, hogy mindössze az ingatlan forgalmi értékének a 60-70 százalékát lehet hitelből finanszírozni. A fennmaradó összeg lesz a lakáshitel önerő, melyen előteremtésére több lehetőség is van.

 

Előállhat azonban olyan helyzet, amikor az igénylő jövedelme lehetővé tenné, hogy a forgalmi érték 80 százalékát felvegye hitel formájában, a jogszabály szerint megállított HBÉ azonban alacsonyabb, például azért, mert a megvásárolt ingatlan egy félreeső kistelepülésen van. Ekkor a HBÉ akár 60-70 százalék is lehet, vagyis a felvehető hitelösszeg akár 10-20 százalékkal is alacsonyabb lehet, mintha egy nagyobb városban vagy a fővárosban vennénk lakást. 

 

Ha egy ingatlan forgalmi értéke 20 millió forint, ennek alapesetben a 80 százalékát finanszírozhatjuk hitelből, ami 16 millió forint lakáshitelt jelent. Ha a HBÉ azonban csak 60 százalék, akkor a felvehető hitelösszeg mindössze 12 millió forint lenne, vagyis az igényléshez szükséges önerő kétszer annyi lenne, mint a 80 százalékos aránnyal számolva. 

A hitelcél sem mindegy

A HBÉ nemcsak ingatlanvásárláskor számít, hanem akkor is, ha szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez vonunk be ingatlanfedezetet. Az értékbecslő ebben az esetben is vizsgálja az ingatlant, viszont arra számítani kell, hogy a forgalmi értékhez képest alacsonyabb lesz a finanszírozási lehetőség, mintha ingatlanvásárlás lenne a cél. 

 

A banki gyakorlat alapján a szabad felhasználású jelzáloghitelek igénylésekor általában a hitelbiztosítéki érték 60-70 százaléka nyújtható hitelként. Ha a jelzáloghitelt építkezésre szeretnénk felvenni, akkor arra számíthatunk, hogy a bankok az építési költségek 70-80 százalékát finanszírozzák meg. 

 

Ha szeretnénk tudni előzetesen, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk, akkor van lehetőség előzetes értékbecslésre is, ennek mindössze néhány napon belül kézhez kaphatjuk az eredményét. 

 

Mit kell tudni a statisztikai értékbecslésről?

Budapest és a nagyobb városok abban tekintetben is előnyt élveznek, hogy elérhető a egyszerűsített vagy statisztikai értékbecslés lehetősége. Ez a megoldás olcsóbb és gyorsabb is a hagyományos értékbecslésnél. Az ingatlanvizsgálatnak ezt a módját a 150 négyzetméter alapterületet meg nem haladó ingatlanokra lehet alkalmazni Budapesten, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban és a budapesti agglomerációban. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!