Statisztikai értékbecslés

Minden, amit a statisztikai értékbecslésről tudni érdemes

Statisztikai értékbecslés

Minden, amit a statisztikai értékbecslésről tudni érdemes

Varga Zsombor
2021-03-26 Frissítve: 2023-04-17
2021-03-26 Frissítve: 2023-04-17
13184329

Akár több tízezer forintot is spórolhatunk a nemrég bevezetett statisztikai értékbecsléssel, ha lakáshitelt szeretnénk felvenni. Hiába jelentősen egyszerűbb viszont a módszer, néhány helyzetben mégis jobban megéri a helyszíni szemlével járó, klasszikus értékbecslési folyamat. A Bank360 bemutatja, milyen feltételekkel érhető el az újfajta, egyszerűsített statisztikai értékbecslés, ezután két helyzetben szemléltetjük, hogy mikor érdemes a hagyományos, és mikor az egyszerűsített statisztikai értékbecslést alkalmazni.
 

Nem minden településen érhető el
 

Az statisztikai vagy egyszerűsített értékbecslést a 150 négyzetméter alapterületet meg nem haladó ingatlanokra lehet alkalmazni, azonban csak meghatározott településeken. A statisztikai értékbecslés elérhető Budapesten, a megyeszékhelyeken, a megyei jogú városokban és a budapesti agglomerációban. A település elhelyezkedésén túl két további feltétel is a teljes lakóközösségre vonatkozik: ezekre azért van szükség, hogy a korábban megvalósuló lakásvásárlásokra támaszkodó statisztikai értékbecslés eredménye biztosan megbízható legyen.
 

  1. Az első szabály, hogy legalább tíz lakásnak vagy háznak gazdát kellett cserélnie az értékbecslést megelőző évben ugyanazon a településen, vagy Budapest esetében a kerületben. 
  2. Ha ez teljesül is, a második szabály szerint még akkor is kell lennie tíz eladott ingatlannak, amelyek esetében a fajlagos ár 30%-nál kisebb mértékben tér el egymástól. 
     

A két szabály egyébként nem valószínű, hogy a települések nagy részén problémát okozna az új statisztikai értékbecslés szempontjából, hiszen az egyszerűsített értékbecslés többnyire népszerű és nagyobb lakosságú településeken érhető el.
 

A statisztikai értékbecslés ekkor előnyösebb
 

A ház vagy lakás értékbecslése azért egyszerűsödhet le, mert a helyszíni szemlével járó, akár 30 ezer forintos összeget is meghaladó és kedvezőtlen esetben hetekig is elhúzódó folyamat helyett az ingatlan értéke egy adásvételi adatállomány alapján néhány kattintással megbecsülhető. Ebben az esetben a környékbeli ingatlanok eladása során feljegyzett átlagos négyzetméterár az, ami a mi lakásunk számított értékét adja. Az egyszerűsített értékbecslés akkor vezet helyes eredményre, ha az ingatlan minősége a környékbeli házakéhoz hasonlítható. 
 

Ha későbbi otthonunkat még berendezés nélkül vesszük, például a fürdőszobai csaptelepek még nincsenek beszerelve, a statisztikai értékbecslés akár magasabb összeget is mondhat, mint a piaci ár. Ilyen a helyzetben az egyszerűsített értékbecslés előnye még szembetűnőbb az alacsony ár és a gyors ügyintézés miatt.
 

A helyszíni értékbecslés pontosabb lehet egyes esetekben
 

A statisztikai értékbecslés mégsem mindig a legjobb megoldás. A környékbeli házak nem mondanak teljesen pontos értéket az általunk kinézett ingatlanra, emiatt az új módszert csak módosított fedezetértékelési szabályok mellett lehet alkalmazni. Vagyis a túlzott eladósodást gátló úgynevezett hitelfedezeti mutató (HFM) csak az ingatlan értékének 60%-a lehet az egyszerűsített értékbecslés és forint jelzáloghitel mellett. A hagyományos értékbecslésnél viszont az ingatlan értékének 80%-a is lehet a felvett hitel összege. Így ha csak kisebb összeggel számolhatunk az önerőnél, érdemes lehet sok esetben a helyszíni szemlével egybekötött hagyományos értékbecsléshez folyamodni. Erre akkor érdemes figyelni, ha az általunk kinézett ingatlan olyan extrákkal van felszerelve, ami a környékbeli ingatlanoknak nincs, például sziklakerttel vagy úszómedencével. Ilyen esetben a statisztikai módszer használatával a piacinál alacsonyabb értéket is kaphatunk.
 

Ezeknek kell megfelelni az értékbecslési folyamat során
 

A statisztikai értékbecslés akkor érheti meg, ha a kinézett ingatlan megfelel a környékbeli minőségszintnek, vagy magasabb fedezetet is fel tudunk mutatni. Egyelőre nem egyértelmű, hogy a hagyományos és az egyszerűsített értékbecslés között lehet-e szabadon választani, vagy alkalmaznak-e egyéb megkötést a bankok. De a statisztikai értékbecslés során mindenképpen 30 napnál nem régebbi tulajdonlapot kell benyújtanunk. A kész értékelési szakvéleménynek pedig tartalmaznia kell, hogy az értékbecslés milyen adatok felhasználásával készült el.
 

Az adósságrendezés esetén viszont lazább szabályok mellett is lehetséges a statisztikai értékbecslés. Már meglévő hitel kiváltásánál több településen is elérhető a statisztikai értékbecslés, az összes város és a Balaton kiemelt üdülőkörzetének esetében is lehet ezt a módszert alkalmazni - ekkor a 150 négyzetméternél nagyobb lakóingatlanokra is alkalmazható az egyszerűsített értékbecslés. Adósságrendezésnél viszont elektronikus adathordozón kell a bank rendelkezésére állnia az értékelési szakvéleménynek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!