Nem terjedt el még széles körben a jelzáloghiteleknél az ingatlanok egyszerűsített, statisztikai alapú értékbecslése. Vannak bankok, amelyek két év alatt sem vezették be. A kormány ügyfelenként 30-50 ezer forintos spórolást várt tőle.
31983605
A hitelbiztosítéki érték, röviden HBÉ az egyik fontos paraméter, amire oda kell figyelned, amikor banki kölcsönből készülsz ingatlanvásárlásra. Ez is befolyásolja ugyanis azt, hogy mennyi lakáshitelt tudsz felvenni. Összefoglaltuk, mit jelent ez a mutató, és mi minden befolyásolhatja ennek a meghatározását.
19121728
Megjelent a rendelet az új jelzáloghiteleknél alkalmazható egyszerűsített értékbecslésről. Az úgynevezett statisztikai értékbecslés az eddig akár hetekig tartó folyamatot jelentősen lelassíthatja, és az átlagosan 30 480 forintos értékbecslési költség is jelentősen csökkenhet. Az egyszerűsített értékbecslést a 150 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak esetén lehet alkalmazni, de nem minden településen. Az egyszerűbb és olcsóbb folyamat hátránya, hogy a felbecsült érték 60 százalékára lehet csak hitelt felvenni a hagyományos becslés 80 százaléka helyett.
12400982
A hitelfelvételnek elengedhetetlen része az értékbecslés, melytől akár lakáshitelünk kérelmének sorsa is függhet. A Bank360.hu megnézte, hogyan zajlik pontosan és milyen költségekkel jár az értékbecslés folyamata.
10095830
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!