Értékbecslés

Ezekkel a feltételekkel veheted igénybe az egyszerűsített értékbecslést

Értékbecslés

Ezekkel a feltételekkel veheted igénybe az egyszerűsített értékbecslést

Varga Zsombor
2021-02-09 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-09 Frissítve: 2022-01-18
12400982

Megjelent a rendelet az új jelzáloghiteleknél alkalmazható egyszerűsített értékbecslésről. Az úgynevezett statisztikai értékbecslés az eddig akár hetekig tartó folyamatot jelentősen lelassíthatja, és az átlagosan 30 480 forintos értékbecslési költség is jelentősen csökkenhet. Az egyszerűsített értékbecslést a 150 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak esetén lehet alkalmazni, de nem minden településen. Az egyszerűbb és olcsóbb folyamat hátránya, hogy a felbecsült érték 60 százalékára lehet csak hitelt felvenni a hagyományos becslés 80 százaléka helyett.

 

Ezeken a településeken veheted igénybe

Az egyszerűsített értékbecslést nem lehet az egész országban kérni, csak a nagyobb településeken, az alábbi feltételek mellett:

  • A lakás Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációban található.
  • az értékbecslés előtti évben legalább 10 ingatlan hivatalos adásvétel tárgyát képezte a településen (Budapest esetében a kerületben).
  • A 10 ingatlan fajlagos árának egymástól vett eltérése kevesebb, mint 30 százalék.

 

A településen gazdát cserélt ingatlanok azért szükségesek, hogy a helyszíni szemle helyett a többi lakás adatait tudja felhasználni az értékbecslő a lakás árának meghatározásához. Ezt jelenti ugyanis a statisztikai értékbecslés.

 

Egyszerűbb, de nem mindig a legjobb megoldás

Az egyszerűsített értékbecslés során tehát a környéken eladott lakások ára alapján történik otthonunk értékének becslése is. Így tehát akkor mond reális képet ez a módszer, ha lakásunk, házunk minősége megfelel a környékbeli átlagnak. Amennyiben otthonunk extrákkal, szép medencével, nagy terasszal vagy netán elegáns kandallóval rendelkezik, a módszer alábecsülheti az ingatlan valós árát.

 

A törvény egyértelműen az ellenkező esetet, a saját környéknél olcsóbb kivitelezésű lakásokat hozza előnyösebb helyzetbe, hiszen a hitelfedezetként beszámítható érték a szokásos ingatlanár 80 százaléka helyett annak 60 százaléka. Mivel egy olcsóbb kivitelezésű ingatlant várhatóan felülbecsül a statisztikai módszer, az egyszerűsített értékbecslés kedvezőbb ára ebben az esetben nem jár azzal a hátránnyal sem, hogy a hitelfelvételnél beszámítható fedezetérték jelentősen csökken. 

 

Érdemes viszont meggondolni az egyszerűsített értékbecslést minden esetben, ha fontos szempont a fedezet nagysága. Még az átlagos minőségű lakásoknál is kevesebb lehet ugyanis a fedezetként beszámítható érték, ha a hagyományos módszer helyett statisztikai becslést alkalmaz az értékbecslő.

 

Ezekre kell még figyelni

Értelemszerűen csak olyan banknál vehető igénybe az egyszerűsített értékbecslés, ami rendelkezik a statisztikai értékbecslésekre vonatkozó belső szabályzattal. Az értékelési folyamat elindításához 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot szükséges benyújtani, annak érdekében, hogy az ingatlan beazonosítható és jogi szempontból is rendezettnek tekinthető legyen. Ezen felül az értékelési szakvéleménynek tartalmaznia kell azokat az adatokat, ami alapján a statisztikai értékelés elkészült.

 

Adósságrendezésnél megengedőbb feltételek

Jóval szélesebb körben vehető igénybe az egyszerűsített értékbecslés, ha nem új lakáshitel, hanem a meglévő jelzálog adósságrendezése miatt szükséges a fedezetként szolgáló ingatlan értékét meghatározni. Ebben az esetben is csak a lakóingatlanokra vonatkozik, de a 150 négyzetmétert meghaladók esetében is igénybe vehető. Több településen, minden városban, a budapesti agglomerációban és a Balaton kiemelt üdülőkörzetében lehet a statisztikai értékbecslést alkalmazni a meglévő jelzáloghitel adósságrendezése során. Ugyanakkor az értékelési szakvéleménynek mellékletekkel együtt elektronikus adathordozón kell a bank rendelkezésére állnia.

 

Az egyszerűsített vagy statisztikai értékbecslés február 5-én lép hatályba, és a folyamatban lévő hitelkérelmekre még nem vonatkozik. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!