Könnyűszerkezetes ház

Bevonható fedezetként a hitelszerződésbe könnyűszerkezetes ház?

Könnyűszerkezetes ház

Bevonható fedezetként a hitelszerződésbe könnyűszerkezetes ház?

Bank360 tartalom
2021-06-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-14 Frissítve: 2022-01-18
14724832

Az ingatlanárak emelkedése miatt egyre többen döntenek valamilyen, a hagyományostól eltérő megoldáson, ha a lakhatásról van szó. Ennek az egyik módja az Amerika egyes részein, illetve Európa északi részén népszerű könnyűszerkezetes házak építése, ami nemcsak egyszerűbb, hanem olcsóbb is, mint a téglaházak. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy jelenthet-e problémát jelzáloghitel igénylésnél, ha egy könnyűszerkezetes házat szeretnénk bevonni fedezetként. 

 

A könnyűszerkezetes házak kívülről nem térnek el a hagyományos szerkezetű házaktól - a szerkezetüket tekintve azonban igen, mivel fából vagy acélból készülnek. Manapság főként az előregyártott, teljes helyiségmagasságú, fa vázszerkezetű épületeket értjük alatta - ez nem összekeverendő a mobilházakkal, vagy konténerházakkal, hiszen ezeknek a célja is eltér a könnyűszerkezetes házakétól.

 

Vehetek fel lakáshitelt könnyűszerkezetes házra?

Megkérdeztük a hazai hitelintézeteket, hogy finanszírozható-e lakáshitelből a könnyűszerkezetes házak megvásárlása. A válaszok alapján egyértelműen igen, a hagyományostól eltérő szerkezet önmagában nem kizáró ok, de bizonyos feltételeknek meg kell felelni az igénylésnél. Egyrészt át kell esnie az ingatlannak az értékbecslésen - mint minden esetben, ha lakáshitelt szeretnénk felvenni. A másik fontos kritérium a dokumentáció: több bank jelezte, hogy azokra a könnyűszerkezetes lakóingatlanokra lehet felvenni lakáshitelt, amelyek ÉME/ETA tanúsítvánnyal vagy teljesítmény nyilatkozattal rendelkeznek - ennek hiányában egyedi döntés születik.

Ha nem kész házat vásárolunk, hanem magunk építkezünk, akkor az építés alatt álló új ingatlan finanszírozása esetén be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

 

Összességében tehát alapesetben nincs akadálya annak, hogy egy könnyűszerkezetes ház megvásárlására vagy felépítésére banki hitelt igényeljünk, feltéve, hogy az ingatlan megfelel az értékbecslésen, és a megfelelő dokumentáció is rendelkezésre áll.

 

A könnyűszerkezetes ház biztosításánál azonban valamivel magasabb árral érdemes számolnunk, mint a hagyományos szerkezetű lakóházaknál - éves szinten akár több tízezer forint is lehet a különbség, attól függően, hogy mekkora ingatlanról van szó és hogy milyen kiegészítő szolgáltatást veszünk igénybe a lakásbiztosítás mellé.

 

Csokot vehetek fel könnyűszerkezetes házra?

Igen, akár állami támogatás segítségével is szert tehetünk egy könnyűszerkezetes ingatlanra, mivel a csok esetében az ingatlanra nézve nincs szerkezeti megkötés. Arról, hogy a csokos ingatlannak milyen feltételeknek kell megfelelni, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!