A januári újabb kamatplafon bevezetése óta egymást előzgetik a bankok a legolcsóbb lakáshitelekért folyó verseny élmezőnyében. Most a korábbi első vette vissza a helyét egy lendületes kamatvágással. Utoljára 2022 májusában láthattunk ekkora THM-eket.
37424725
Már átlagos jövedelemmel hozzájuthatunk 7 százalék alatti THM-es lakáshitelhez. 15 millió forintos, 20 éves futamidejű kölcsön havi törlesztésében pár ezer forint bankonként a különbség, még akkor is, ha 300 ezer vagy 600 ezer forint nettó jövedelemmel igényeljük.
37126252
Aki tavaly januárban vett fel egy átlagos lakáshitelt, és most újra cseréli a kölcsönét, az akkori 120-125 ezres törlesztőrészletét 80-90 ezer forintra mérsékelheti. Összességében 8-10 millió forinttal csökkenhet a teljes visszafizetendő összeg. 
37002595
A fővárosi átlagkeresettel akár 4 millió forinttal nagyobb és kedvezőbb kamatozású személyi kölcsön igényelhető, mint a csaknem kétszázezerrel alacsonyabb szabolcsival. Lakáshitelnél 12 millió a különbség, de ugyanakkora összegnél a törlesztőkben nincs különbség.
36994942
Nemcsak a százmilliárdos bevételt hozó, bankban, biztosítókban és mobilszolgáltatóban lévő érdekeltségeitől válik meg az állam, hanem a Balatonnál lévő üdülőiből is elárverez párat.
36942424
Felpörgették a forgalmat az év végén a bankokban a családtámogatási lehetőségüket 2024-től már elvesztő igénylők. Közülük aki még tehette, gyorsan felvette a szigorodás előtt a babaváró hitelt és a megszűnő városi CSOK-ot, aminek a helyére 2024-tól a CSOK Plusz lépett.
36690382
A nyugdíjas éveinkben is szükségünk lehet nagyobb összegű kölcsönre, amit a nyugdíjunk mellett ingatlanfedezetre igényelhetünk. Összegyűjtöttük, hogy hány éves korig, mekkora jövedelemre és milyen egyéb feltételekkel hiteleznek a bankok.
36649024
A januártól élő új kamatplafonnal kínált lakáshitelek törlesztőrészlete több tízezer forinttal kisebb, mint a kamatplafon előttieké. Az járt jól, aki kivárt, a kölcsönt három hónapja felvevők viszont verhetik a fejüket a falba. Egyre több adósnak lehet vonzó megoldás a hitelkiváltás. 
36511702
Nem kell 2024-re várni, hogy megtudjuk, az új kamatplafonnal mennyiért kínálják a lakáshiteleket. A bankok már most közzétették az ajánlataikat. Ezek alapján mindenki 7 százalék alá megy a kamatokkal, de azok között már csak néhány tizedszázalékos különbségek lesznek.
36463672
A jelenleg legolcsóbb lakáshiteleknél is kisebb lesz a jelzáloghitelek havi törlesztőrészlete a kamatplafon ma bejelentett jelentős januári csökkentésének eredményeképpen. 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelnél januártól már 25 ezer forinttal is alacsonyabb lehet a havi törlesztés, mint a kamatplafon bevezetése előtt.
36277762
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése, hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta élő kamatplafon, és a személyi kölcsönnél sincs változás. 
36080569
Kamatstop, THM-plafon, önkéntes kamatplafon: az utóbbi időben rendszeresen találkozhatunk ezekkel az egymáshoz hasonló kifejezésekkel. Valamilyen formában mindegyik hatással van a lakossági hitelek kamatára, így nem nehéz ezeket összekeverni. Különbség azonban van köztük, nem is kevés, ezért most rendet vágtunk közöttük, megmagyarázzuk, melyik mire vonatkozik.
36080479
Kiderült, melyik Magyarország legdrágább és legszegényebb utcája az eladott ingatlanok ára alapján. A különbség több mint százszoros, a négyzetméterárak 21 ezer forinttól 2 millió 489 ezer forintig terjedtek tavaly.
36011230
A hitelezés ugyan lelassult, de a bankok mégis degeszre keresik magukat az idén a jegybankban tartott pénzükön. Az MNB jelentése szerint a nemfizető hitelek aránya ugyan alacsony, de látni kockázatokat.
35948476
Az elmúlt években infláció felett nőttek a lakásárak, amelyek az idén ugyan megtorpantak, de az albérleti díjak tovább nőttek, így a kiadással elérhető hozam is emelkedik. Mutatjuk, mennyi a törlesztője a 18 milliós lakáshitelnek, ha ennyi hiányzik a befektetési célú lakásvásárláshoz.
35913148
Letette a Magyar Bankszövetség azt a digitalizációs javaslatcsomagját, aminek megvalósításával egy átlagos lakáshitel-igénylés átfutási ideje 15 napról akár 15 percre csökkenthetne.
35561446
Hosszú idő után először szinte minden banknál elmaradtak a hónap eleji kamatmódosítások. A lakáshiteleknél ezt magyarázzák az október elején bevezetett kamatplafon miatt előrehozott kamatcsökkentések, azonban a plafont nem kapó személyi kölcsönök sem lettek olcsóbbak. 
35486179
A lakáshitel és autóhitel esetében a felvehető legmagasabb összeget a hitelfedezeti mutató (HFM) határozza meg. Ez a felkínált fedezet arányában korlátozza a hitel összegét. A jegybank az első lakást vásárló fiataloknál 20 százalékról 10-re viszi le a HFM-et.
35259484
Több nagybank csökkentette októbertől és az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat, van olyan referenciakamat, amelyik újra nő.
34953031
Egyedül a személyi kölcsön tartja magát, sem a lakáshitelezés, sem a babaváró hitelek nem tértek magukhoz a hónapok óta tartó mélyrepülésből - derül ki a friss hitelezési adatokból.
33667436
Ha a bankok lakásbiztosításra kötelezik a jelzáloghitel felvételéhez az ügyfeleket, akkor már tucatnyi fogyasztóbarát biztosítási ajánlatot összehasonlító kalkulációt kell mutatni nekik. Márciusban pedig minden ügyfél szabadon felmondhatja a lakásbiztosítását, és válthat céget.
33249839
Az idén is fennmaradhat az alacsony lakáspiaci kereslet az MNB várakozása szerint. A külföldi vásárlók érdeklődése ugyanakkor kitart, főleg a Dél- és Nyugat-Dunántúlon, valamint Budapest belső kerületeiben nőtt az arányuk tavaly. Jól tette, aki lakásba fektetett az elmúlt hét évben.
32992829
Februárban és márciusban már kissé csökkent a lakáshitelek THM értéke. Megnéztük, hogy most mekkora törlesztővel vehetünk fel 20 és 30 millió forintos lakáshitelt, valamint 12 millió forint szabad felhasználású jelzáloghitelt.
32800034
Megemelte azt a jövedelemhatárt az MNB elnöke, amely alatt kisebb maximális törlesztőrészletet engedhetnek meg a bankok az ügyfeleknek a személyi kölcsönök és lakáshitelek esetén. A kis összegű hiteleknél viszont már 450 ezer forintig nem kell alkalmazni a júliustól a JTM-et.
32796017
Meghosszabbította a kormány a lakáshitelekre és kkv hitelekre vonatkozó kamatstopot június 30. utánra is. Mindaddig fennmarad ez az intézkedés, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Ez legjobb esetben év végére következhet be, tehát valószínűleg még minimum december végéig fennmarad a kamatstop.
32767967
Új jogintézményt vezetnek be az ingatlanokra, az építményi jogot. Az építményi jogra zálogjogot lehet bejegyezni, így hitelbiztosíték is lehet. Ezzel például a naperőművek megvalósulását akarja támogatni a minisztérium.
32634260
Megjelent az a kormányrendelet, ami meghatározza, hogy kell beleszámítani a bankoknak májustól a lakásbiztosítás díját is lakáshitelek THM-plafonjába. Jövő márciustól pedig egy hónapig szabadon biztosítót lehet majd váltani.
32245046
Végigvettük, melyik pénzintézet hány éves kortól és korig, valamint milyen plusz elvárásokkal nyújt kölcsönt. Kitérünk a babaváró és csok-hitelre is.
32185115
Az elmúlt hónapok óvatos, de egyértelmű kamatcsökkentései szinte teljesen leálltak áprilisra a bankoknál. Akadt még olyan, amelyik olcsóbbá tette a hiteleit, de a többiek inkább emeltek vagy kivártak a változtatással.
32119250
Közzétette a kormány azt a jogszabálytervezetet, ami alapján a bankoknak májustól a jelzáloghitelek költségeibe be kell építeniük a kötelező lakásbiztosítás díját a THM-plafon kiszámításakor.
32119247
Nem terjedt el még széles körben a jelzáloghiteleknél az ingatlanok egyszerűsített, statisztikai alapú értékbecslése. Vannak bankok, amelyek két év alatt sem vezették be. A kormány ügyfelenként 30-50 ezer forintos spórolást várt tőle.
31983605
A tervek után azonnal rendeletbe is foglalta a kormány a lakásbiztosítások új szabályait. Az ügyfelek minden évben kapnak egy újabb lehetőséget a biztosításuk felmondására, de ezzel először már csak 2024-ben élhetnek.
31380941
Januárban elindultak lefelé a referenciakamatok, ez azonban a lakáshitelek árán még nem látszik. A nagy bankoknál beálltak a kamatok, így az ingatlanszerzés továbbra sem lett olcsóbb a kölcsönből vásárlóknak. Ha azonban tartósan alacsonyak maradnak a referenciakamatok, az a lakáshitelek árazására is ki fog hatni.
31179161
A jegybanktörvény év végi módosítása újabb jogosítványokat ad az MNB-nek a hitelezési feltételek szigorítására. Ha a magas kamatok miatt hosszabb futamidőt választanak az ügyfelek, a jegybank bevetheti az új fegyvert.
31092542
Január elsejétől jelentősek a változások a hitelekben és az állami támogatásokban. Összeszedtük a legfontosabbakat: nőtt a thm plafon, megszűnt a hitelmoratórium és már három kamatstop is érvényes június végéig.
30805676
Egymás után teszik közzé a bankok, hogy felfüggesztik az otthonfelújítási hiteligénylések befogadását, de még van olyan bank, ahol elméletben be lehet adni a kérelmet. A kérdés, hogy mire mennek vele az igénylők.
30663347
Szokatlan szolgáltatást vezet be az OTP a lakáshiteleseknek. A december elseje után befogadott igényléseknél a futamidő alatt egyszer ingyenesen kérheti az adós, hogy csökkentsék a kamatát, ha időközben a bankközi kamatok is mérséklődnek.
30559169
Újabb adósságféket vezethet be a magánszemélyek hiteleire az MNB elnöke. Ezután a jegybanknak a nyeresége 50 százalékát be kell fizetnie a költségvetésnek, ha viszont a büdzsének kell állnia az MNB veszteségét, azt öt év alatt teheti meg.
30222887
Nagy változtatást hajtott végre az OTP a lakáshitelezésben. Mától nem kínál 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzálogkölcsönöket, csak végig fix kamatozással lehet nála piaci lakáshitelt felvenni. A magas kamatok miatt ezek a konstrukciók váltak a legolcsóbbá a piacon, így a piacvezető lépését más bank is követheti.
30134561
Az újra megugró referenciamutatók miatt kamatstop nélkül az érintett jelzáloghitelesek már 19-20 százalékos kamattal fizethetnék a kölcsönüket. Ez egy 15 milliós lakáshitelnél havi 76 ezer forintos plusz kiadást jelentene.
29995829
A bankok még be sem fejezték a hiteleik drágítását a 13 százalékra emelt jegybanki alapkamat után, máris készülhetnek az újabbakra. Az MNB pénteki döntései azonnal jelentkeztek a bankközi kamatokban.
29947520
Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok.
29713964
Az alapkamat csúcsra érésével tetőzhetnek kamatstopos jelzáloghitelek referenciakamatai is. Akik jövő június végéig maradnak a védőernyő alatt, sokat nyernek 18 hónap alatt, akik viszont inkább fixáltak, számolhatják a veszteségeiket.
29581643
A növekvő kamatok miatt dráguló hitelek megnehezítik a kölcsönfelvételt. A bankok már érzékelik a megcsappanó keresletet, de a java még csak ezután jöhet.
29492879
A Takarékbank az MKB Bankkal összhangban 19-étől módosított a jelzáloghitelek kamatain, és az Erste Bank is emelt lakáshitelkamatain hétfőtől.
29345858
Belehúztak a legnagyobb hazai bankok a kamatemelésbe. Szeptember közepén többük is 1 százalékkal vagy még annál is jobban növelte a lakáshitelei kamatait.
29312234
Fennmarad az élelmiszer- és üzemanyagárstop, és 2023 június végéig meghosszabbítják a jelzáloghitelesekre vonatkozó kamatstopot. Támogatási programok indulnak a nagy energiaköltségű kkkv-knak.
29311868
Négyszeres árkülönbségre számíthatunk az olcsóbb vidéki városok és Budapest átlaglakásainak árai között. A vásárláshoz négyszer akkora hitel is kell. Kiszámoltuk, mennyi most havi törlesztése ezeknek. 
29115545
Ha biztosan lakáshitelre lesz szükséged a közeljövőben, akkor most nem érdemes vacillálni. Egy 20 milliós jelzáloghitel 150 ezer forint körüli havi törlesztője két hónap alatt simán ugrott tízezer forintot.
28954310
Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt.
28705742
A bankok az MNB kamatemeléseire válaszul folyamatosan drágítják a hiteleiket, de ennek mértéke és ideje nagyon változatos. A legolcsóbb 2 milliós személyi kölcsönök egy hónap alatt alig lettek drágábbak. 
28612928
Mostanra szinte az összes nagybank hiteldrágításokkal válaszolt az MNB június vége óta több lépcsőben végrehajtott nagyarányú kamatemeléseire. Hosszú idő után lépett a legnagyobb hazai pénzintézet is. 
28484060
Kiszámoltuk, hogy mennyi a törlesztője az emelések után egy 30 millió forintos jelzáloghitelnek, és hogyan lehet akár egyszázalékos kamatkedvezményt is elérni a bankoknál.
28483916
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig.
27182375
Augusztustól az év végéig csak azoknak jár a meghosszabbított hiteltörlesztési moratórium, akik ezt július 31-ig kérelmezik a bankjuknál. Néhány napon belül tájékoztatást kapnak róla, hogyan kell ezt megtenniük
26827358
Idén már a cégek közel háromnegyede kényszerült áremelésre, ami a fizetések növekedése mellett is csökkentheti a magyar háztartások fizetőképességét. 
26024086
Ha szabadon elkölthető ötmillió forintot akarunk, akkor nem sokkal drágább a személyi kölcsön, mintha ingatlanfedezettel veszünk fel jelzálogkölcsönt.
25913143
Nem fulladt még ki a bankok kamatemelése áprilisban. Húsvét után több hitelintézet is drágította a jelzálogkölcsöneit. Összegyűjtöttük a fontosabb módosításokat. 
20882569
Az ingatlanok nagy áremelkedésen vannak túl, így egyre magasabb összegű lakáshiteleket is adnak a bankok. A több tízmilliós jelzálogkölcsönöket csak magasabb fizetéssel lehet felvenni, így alacsonyabb kamatokat lehet kifogni. 
19975465
Nagyobb összegű hitelt általában lakáscélra szoktak felvenni, de a szabad felhasználású jelzáloghitelt bármilyen célra lehet igényelni akár 50 millió forintos összegig is. Az elmúlt hónapokban ezek a kölcsönök is drágultak, de még így is jóval 10 százalék alatti THM mellett lehet igényelni a jelzálogfedezetre hitelt. Mutatjuk, milyen törlesztőrészletek mellett lehet felvenni.
19668649
A Raiffeisen Bank a beérkezett sajtóérdeklődésekre reagálva a Magyar Nemzeti Bank ma reggeli nyilatkozatával összhangban megerősíti, hogy likviditása bőséges, tőkehelyzete kiváló, működése zavartalan.
19454956
Cikkünkben annak számoltunk utána, hogy az új zöld hitel miben különbözik a hagyományos piaci lakáshitelektől.
16739167
Az utóbbi másfél év legalacsonyabb internetes érdeklődése jellemezte a lakossági hitelpiacot májusban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index adatai szerint. A lakáshitel, a babaváró, és a személyi hitelek iránti netes keresések száma is csökkent.
15080362
Cikkünkben megnéztük, milyen feltételekkel vehetünk fel lakáshitelt júniusban.
14851990
Nincs könnyű helyzetben, aki most áll újépítésű ingatlan vásárlása előtt. Az építkezés költségei és ezáltal a lakásárak is folyamatosan nőnek, amire rátesz egy lapáttal az enyhülő járványintézkedések hatására beinduló befektetési célú ingatlanvásárlási roham is. 
14724241
Hitelre van szükséged, de nem szeretnél sok megkötést? Megnéztük, mennyibe kerül ma hárommillió forint kölcsön: cikkünkből kiderül, mekkora havi törlesztőrészletre lehet számítani, és hogy milyen feltételekkel lehet ekkora összeghez kedvezően hozzájutni.
13910101
Egy 10 millió forintos kölcsönt szinte bármelyik banknál felvehetünk, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy melyik terméket választjuk, mert akár milliós különbség is lehet a teljes visszafizetendő összegben. A Bank360 utánajárt, hogy mire számíthatunk, ha személyi kölcsönt, jelzáloghitelt, esetleg a babaváró hitelt választjuk.
6467785
A jelenlegi kamatkörnyezet ideális a hosszú távú hitelhez, hiszen soha nem volt még ilyen alacsony a jegybanki alapkamat – 0,6 százalék. Bár a hitelek kamata nem függ egy az egyben az alapkamattól, de a rendkívül alacsony alapkamat azt mutatja, hogy egyelőre nincsenek olyan veszélyek a piacon, amelyek indokolnák a magasabb kamatfelárakat.
5109561
A babaváró hitel a rendeletben leírtak alapján leginkább a szabad felhasználású személyi kölcsönre hasonlít, hiszen az igényléshez nem kell önerő és ingatlanfedezet, a felvett összeget pedig bármilyen célra fel lehet használni. A gyakorlatban azonban nem ennyire egyszerű, ha ingatlant szeretnénk vásárolni, vagy a meglévő hitelünket szeretnénk kiváltani a babaváró hitel segítségével.
4459533
Az elmúlt másfél évben fordulat vette kezdetét a lakáshitelt igénylő ügyfelek körében: a korábban népszerű rövid kamatperiódusú hiteleket egyre kevesebben választják, az 5-10 év közötti kamatperiódusú hitelek iránt viszont ugrásszerűen megnőtt a kereslet. Ez jó hír, hiszen azt mutatja, hogy az igénylők egyre tudatosabban választanak jelzáloghitelt, és az olcsóság elé helyezik a biztonságot. 
4164705
2019. július 1. után kedvezőbb feltételekkel kérheted a jelzáloghitel elengedését az államtól. Ekkortól már a második gyermek után is igényelhető lesz 1 millió forint kedvezmény, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forint támogatásra lehetsz jogosult. Összegyűjtöttük a feltételeket és tudnivalókat.
3806772
Az Aegon Hitel Zrt. 2018. június 4-én írta alá a szerződést a Raiffeisen Bankkal közel 75 milliárd forintnyi hitelállományának az eladásáról. A vásárlást több hónapos előkészítés és elemzés előzte meg az Aegon és a Raiffeisen között.
2190204
Tovább finomítja a Magyar Nemzeti Bank az adósságfék rendszert, melynek célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást. A módosítás a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra (JTM) vonatkozik – utánajártunk, melyek a legfontosabb változások, és hogy ezek hogyan érintik a hiteligénylés folyamatát.
2060951
Rövid? Hosszú? Vagy esetleg a kettő között? Hitelfelvételkor a kamatperiódusok útvesztőjében könnyű eltévedni, de most összeszedtük a legfontosabb sarokköveket, hogy biztos kézzel választhassunk. A sikeres otthonteremtés (építés, vásárlás, bővítés, felújítás) egyik alapköve, hogy a szükséges hitelt helyesen válasszuk meg, hiszen hosszú évekre elkötelezzük magunkat. Az egész folyamat előfeltétele a gondos tervezés.
992012
Rengeteg magyar lakik 30, vagy akár 50 évnél idősebb lakásban. A felújítás szinte mindenkinél tervben van. Aki nem tudja félretett pénzéből, vagy havi keresetéből megoldani a munkálatokat, az kölcsönből finanszírozza a renoválást. Nem mindegy azonban, hogy az elérhető tucatnyi ajánlat közül melyiket választjuk, mert akár félmillió forintot is spórolhatunk egy alacsonyabb törlesztővel.
501776
Mindannyian boldogabbak lennénk, ha hiteligényléskor nem kellene átesnünk hosszadalmas és szigorú banki vizsgálaton, az pedig még jobb lenne, ha úgy vehetnénk fel kölcsönt, hogy nem kellene fillérre pontosan elszámolni a hitelezővel, hogy mit mire költöttünk. A jó hír az, hogy a felsorolt problémák egy részétől elbúcsúzhatsz, ha szabad felhasználású hitelt választasz a céljaid eléréséhez.
352601
Jócskán van még hátra a hiteled futamidejéből? Ha hirtelen a szokásosnál több pénz állt a házhoz, érdemes lehet elgondolkodnod azon, hogy előtörlesztesz, ezzel is csökkentve a teljes tartozásodat. A legtöbb bank ezért díjat számít fel, de van, ahol akár 0 forintért is előtörleszthetsz.
132012
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!