Gyakori kérdések a babaváró hitelről

Az 5 leggyakoribb kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban

Gyakori kérdések a babaváró hitelről

Az 5 leggyakoribb kérdés a babaváró hitellel kapcsolatban

Vrazsovits Rita
2019-05-20 Frissítve: 2022-01-18
2019-05-20 Frissítve: 2022-01-18
3860289

Lázban tartja a fiatal házasokat a babaváró hitel. A Bank360-hoz is rengeteg kérdés érkezik az igénylés feltételeivel kapcsolatban, ezek közül gyűjtöttük össze azt az ötöt, amivel legtöbbször találkozunk.

 

1. Azok is igényelhetik a babaváró hitelt, akik korábban már igénybe vették a CSOK-ot, vagy most szeretnék felvenni?

Igen, ennek semmi akadálya. A CSOK és a babaváró hitel is a Családvédelmi akcióterv részei, de nincs összefüggés a kettő között, tehát egyik nem zárja ki a másikat. A CSOK vissza nem térítendő támogatás és hitel, illetve a falusi CSOK csak és kizárólag lakáscélra használható fel. A babaváró hitel pedig egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit arra fordíthatsz, amire szeretnél.

 

2. Mennyi TB jogviszonyra van szükség a babaváró hitel igényléséhez?

A babaváró hitelnél szigorúbbak a TB jogviszonyra vonatkozó feltételek, mint a CSOK-nál vagy egy hagyományos személyi kölcsönnél. Ez azt jelenti, hogy legalább a házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell minimum 3 év folyamatos TB jogviszonnyal. Ez lehet munkaviszony vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony is. A különböző társadalombiztosítási jogviszonyok között legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A felsőoktatási nappali tagozatos jogviszony után 6 hónap telhet el a következő TB jogviszonyig.

 

Az nem gond, ha a 3 évnek egy része külföldi munkaviszony, bár a bankoknál a külföldről beszerzett jövedelemigazolás benyújtása mindig körülményesebb, mintha egy hazai cégnél dolgoztunk volna. A külföldi biztosítási jogviszony akkor fogadható el, ha az igénylés benyújtásának a pillanatában az azt megelőző 180 napban hazai TB jogviszonya van legalább a pár egyik tagjának.

 


Szeretnél többet tudni a babaváró támogatás feltételeiről? Itt nemcsak az összes részletet olvashatod el, hanem a babaváró hitel kalkulátor segítségével azt is kiszámolhatod, hogy mennyi állami támogatást vehetsz igénybe, ha egy vagy több gyermeked születik!


 

3. Kamatmentes lesz a hitel, ha a baba születése után igénylem a hitelt?

Nem. Ahhoz, hogy a hitel 5 év után is kamatmentes maradjon, a babának a hiteligénylés után kell megszületnie. Ettől függetlenül úgy is felveheti a pár a babaváró hitelt, hogy már vannak gyermekeik, csak ebben az esetben a kamatmentesség 5 év után megszűnik, hacsak nem vállalnak további gyermeket.

 

Fontos: nem elég, ha a gyermek 2019. július 1. után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség.

 

4. Hány gyermeket kell vállalnom, hogy felvehessem a babaváró hitelt?

A babaváró hitel igénylését nem befolyásolja, hogy egy házaspárnak hány gyermeke van, és hogy még hányat terveznek. A későbbi gyermekvállalás a kamatmentesség és a törlesztés szüneteltetése miatt fontos. Ez azt jelenti, hogy a hiteligénylésnél nem kell arról nyilatkozni, hogy a pár hány gyermeket szeretne, ez csak a megelőlegező CSOK-nál van így.

 

5. Úgy is felvehetjük a hitelt, ha a baba születése után terveztük az esküvőt?

A babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, és a hitel csak abban az esetben lesz kamatmentes, ha házaspárként adjátok be az igénylést, és ezután születik meg a baba. A házasságon kívül született gyermekek után akkor sem fogjátok tudni igénybe venni a kamatmentességet, ha 2019. július 1. után születtek, mivel az élettársi kapcsolatban élő párok kérelmét a rendelet szerint el fogja utasítani a bank. Még akkor is, ha egyébként minden más feltételnek megfelel a pár.

 

A hiteligénylés szempontjából lényegtelen, hogy mikor és hogyan kötöttétek meg a házasságot. Ha külföldön házasodtatok össze, akkor honosításra van szükség a hiteligénylés előtt.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!