Százezer babaváró igénylés

Százezer fiatal házaspár igényelt már babaváró hitelt

Százezer babaváró igénylés

Százezer fiatal házaspár igényelt már babaváró hitelt

Vrazsovits Rita
2020-07-28 Frissítve: 2022-01-18
2020-07-28 Frissítve: 2022-01-18
9666764

Átlépte a százezret a babaváró támogatást igénylő házaspárok száma. A bankok összesen 784 milliárd forintot folyósítottak a magyarok új kedvenc kölcsönéből. A népszerűség nem meglepő, a Bank360.hu összefoglalta, hogy miért vált a fiatal házasok kedvencévé a kölcsön. 

 

Valamivel több, mint egy éve, 2019. július 1-jén indult el a Családvédelmi akcióterv részeként a babaváró támogatás, mellyel a fiatal házaspárok kamatmentesen akár 10 millió forintot igényelhetnek. Az első év eredményeiről néhány hete a Bank360.hu is beszámolt, most Novák Katalin családügyért felelős államtitkár mondta el a legfrissebb eredményeket. 

 

A legfontosabb, hogy az igénylő párok száma átlépte a százezret, így összesen már kétszázezer fiatal élt a kamatmentes kölcsön lehetőségével. A bankok ez idő alatt 784 milliárd forint babaváró támogatást folyósítottak. 

 

A kamatmentességet a párok egyharmada már bebiztosította: 33 ezer esetben már megszületett, vagy úton van a gyerek. Emellett már 600 olyan pár is van, aki tudott élni a második gyermek megszületése után igényelhető gyermekvállalási támogatással, ami a fennálló tartozás 30 százalékának az elengedését jelenti. Ötvennégy esetben pedig a teljes fennálló tartozást elengedte az állam, amire akkor van lehetőség, ha az igénylést követően három gyermeke születik a párnak. 

 


A Bank360.hu babaváró hitel kalkulátorával minden élethelyzetre pontos kalkulációra van lehetőség. Néhány kattintás után kiderül, hogyan alakul a törlesztés, ha egy, két vagy három gyermek születik.


 

Az igénylők többsége jómódú, és ingatlancélra költik a pénzt

A kormány mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közzétette a saját kutatását a babaváró hitellel kapcsolatban, melyet a Portfolio.hu foglalt össze. Ez alapján kijelenthető, hogy a babaváró hitelt többségében a kedvező jövedelmi helyzetben lévő párok igénylik. Az igénylők több mint fele rendelkezik legalább három hónapra elegendő megtakarítással, ezzel szemben az igénylők körülbelül 15 százalékának okozna problémát egy hónapnál tovább jövedelem nélkül maradni. Ez alapján nem meglepő, hogy az átlagot tekintve nem terheli meg túlságosan az igénylők pénztárcáját a törlesztés - a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) átlaga csak 25 százalék volt a hitelfelvételnél. 

 

Az MNB a felhasználásra is rákérdezett az igénylőknél - mivel a babaváró hitel a szabad felhasználású konstrukciók közé tartozik, és erről nincs hivatalos adat. A felmérésből az derül ki, hogy az igénylők körülbelül háromnegyede költötte ingatlanvásárlásra és/vagy felújításra a hitel legalább egy részét. Az ingatlancél mellett a másik népszerű felhasználási mód a hitelkiváltás volt. 

 

A koronavírus járvány idején is lehet igényelni

A koronavírus járvány miatt a kormány enyhített az igénylés feltételein: augusztus 17-éig a gyerek születését követően is lehet igényelni a támogatást, a munkájukat elvesztők jogviszonya pedig meghosszabbodik a veszélyhelyzet idejével, ha szeptember 16-ig újra elhelyezkednek. Továbbá a veszélyhelyzet előtt kötött szerződések esetén év végéig hitelmoratóriumot lehet kérni.

 

Fontos azonban, hogy ezek az enyhítések nem jelentenek garanciát az igénylésnél, hiszen a rendeletben szabott feltételek mellett a banki hitelbírálatnak is meg kell felelni - erről ebben a cikkben írtunk részletesen. 

 

A járvány hatása a babaváró hitelen is érződik, de sokkal kevésbé, mint a másik népszerű hiteltípusnál, a személyi kölcsönnél. Míg utóbbiból idén tavasszal összesen 68 milliárd forintot folyósítottak a bankok, addig babaváró hitelből több mint kétszer ennyi, közel 157 milliárd forint fogyott - még úgy is, hogy az április és a május az eddigi leggyengébb hónapok voltak 46-46 milliárd forinttal. 

 

A babaváró hitel legfőbb vonzereje 

  • a 10 millió forint kamatmentes kölcsön, 
  • a rendelet által biztosított alacsony, legfeljebb 50 ezer forintos havi törlesztőrészlet,
  • valamint a további gyermekvállalással elérhető támogatás, amivel akár a felvett kölcsön egy részét (vagy akár az egészet) vissza nem térítendő támogatássá lehet alakítani. 

 

A koronavírus miatt bevezetett enyhítések után további módosítások tették egyszerűbbé az igénylést. A rendeletmódosítás június közepén lépett hatályba, ennek köszönhetően egyszerűbbé vált az igénylés a mozaikcsaládok számára, enyhültek az elváltakra és az özvegyekre vonatkozó feltételek, valamint a három éves TB jogviszony teljesítése is egyszerűbbé vált. A módosítások részleteiről ebben a cikkben írtunk.

 

A csok is jól fogy

Novák Katalin beszélt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) eredményeiről is: az öt éve induló támogatást eddig 145 ezer család vette igénybe: új lakás vásárlásához 42 ezer, használt lakás vásárlásához 95 ezer, meglévő otthon bővítéséhez nyolcezer család élt a lehetőséggel. A program indulása óta összesen 455 milliárd forintot folyósítottak a hitelintézetek. 

 

A támogatásban részesülők mintegy fele kétgyermekes, 38 százalék leendő vagy már nagycsaládos, 15 százalék egygyermekes vagy egy gyermeket vállaló. A csokot felvevők kétharmada már meglévő gyerekek után vette igénybe a segítséget, harmaduk pedig a jövőben szeretne gyerekeket vállalni: összesen körülbelül 75 ezer gyereket vállaltak a szerződésekben.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!