Folyósítási adatok

Váratlan fordulat: jobban fogynak a lakáshitelek, mint tavaly ilyenkor

Folyósítási adatok

Váratlan fordulat: jobban fogynak a lakáshitelek, mint tavaly ilyenkor

Vrazsovits Rita
2020-11-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-11-17 Frissítve: 2022-01-18
10899302

A koronavírus-járvány továbbra is sújtja a fogyasztási hitelpiacot: a személyi kölcsönök folyósítása továbbra is alulmúlja a tavalyi eredményeket. A lakáshitelek terén viszont még a tavalyinál is nagyobb az aktivitás az ügyfelek részéről - kérdés, hogy ez kitart-e év végéig, vagy inkább megvárják a vevők az Otthonteremtési program 2021-ben induló elemeit. Cikkünkben a Magyar Nemzeti Bank 2020 szeptemberére vonatkozó folyósítási adatait foglaltuk össze. 

 

Felemás képet mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett eredmények a lakossági hitelpiac tekintetében. A személyi kölcsönök folyósítása stagnálni látszik a második negyedéves visszaesés után, az egy évvel ezelőtti eredménynek azonban így is csak az 53 százalékát sikerült elérni a harmadik negyedévben - míg tavaly július és szeptember között közel 153 milliárd forint személyi kölcsönt folyósítottak a bankok, idén már csak 81 milliárd forintot. 

 

Hónapokra lebontva látszik, hogy 2020 szeptemberében az előző hónaphoz képest több szabad felhasználású személyi kölcsön fogyott, a nyers (nem szezonálisan igazított) értéket tekintve 28,8 milliárd forint. Ez 17 százalékkal több, mint az előző hónapban, viszont mindössze az 57 százaléka annak a volumennek, amit tavaly szeptemberben helyeztek ki a hitelintézetek.

 

A 2020. december 31-ig tartó THM-plafonnak köszönhetően az átlagos kamatláb és hiteldíjmutató (THM) ismét csökkent - utóbbi szeptemberben mindössze 5,68 százalék volt. 

 


Személyi kölcsön igénylésen gondolkodsz, de még nem találtál jó ajánlatot? Próbáld ki a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorát, hasonlítsd össze az elérhető lehetőségeket! 


 

A babaváró hitel hozta a kötelezőt

A babaváró hitel tartja a havi 50 milliárd forint körüli értéket, 2020 szeptemberében 53,25 milliárd forint fogyott belőle - ez az előző havi eredményhez képest 17 százalékos emelkedést jelent. A tavaly júliusi indulás óta eddig összesen közel 941 milliárd forint fogyott a kamatmentes kölcsönből. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, 2020 végére a kihelyezett babaváró hitelek összege a Bank360.hu számításai szerint át fogja lépni az 1000 milliárd forintot.

 

A lakáshitelek továbbra is kapósak

Nemcsak a múlt hónaphoz, de a tavaly szeptemberhez képest is jelentősen emelkedett a folyósított lakáshitelek összege. A nyers adat szerint 91,4 milliárd forint, az MNB szezonálisan igazított eredménye szerint 82,3 milliárd forint kölcsönt folyósítottak a hitelintézetek 2020. szeptemberben. Utóbbival számolva ez az előző hónaphoz viszonyítva 17 százalék, tavaly szeptemberhez képest 15 százalékos emelkedést jelent. 

 

A lakáscélú jelzáloghiteleknél a koronavírus-járvány miatt a májusi és a júniusi számokon érződött leginkább a visszaesés, azóta ismét a járvány előtti volumen a jellemző. Kérdés, hogy ez a lendület kitart-e év végéig, ugyanis októberben több olyan lakáscélú támogatást jelentett be a kormány, amelyek miatt megéri januárig várni - összességében akár több millió forinttal is olcsóbban lehet lakáshoz jutni, mintha idén bonyolítanánk le a vásárlást. Az ezzel kapcsolatos számítást ebben a cikkben találod

 


Ha lakásvásárlás előtt állsz, érdemes egy lakáshitel kalkulátorral is összevetni az ajánlatokat. Add meg, mekkora hitelösszegre lenne szükséged, hogy azt mennyi idő alatt szeretnéd visszafizetni, és a kalkulátor listázni fogja számodra az elérhető kedvező ajánlatokat.


 

Mire számíthatunk az utolsó negyedévben?

A Bank360.hu adatai szerint 2020. októberben a személyi kölcsönök iránt tovább csökkent az érdeklődés, ahogy a babaváró hitel iránt is, ezzel tovább folytatódik a május óta jellemző trend. Ha az ügyfélérdeklődéseket a folyósítási adatok is követni fogják, akkor ennél a két terméknél nem számíthatunk emelkedésre a következő hónapban sem. 

 

A lakáshitelek iránt ellenben tovább nőtt az érdeklődés szeptemberhez képest, bár a májusi csúcstól az októberi eredmény is elmarad. Az alábbi diagramon mindhárom termékre vonatkozó eredmények láthatók:

A fogyasztási kölcsönök iránt az érdeklődést év végén a Fekete Péntek és az ünnepek is befolyásolhatják, az év ezen szakaszában ugyanis jellemzően többen használják ki a kedvező személyi kölcsön vagy áruhitel ajánlatokat, hogy nagyobb összegű vásárlást bonyolítsanak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!